A girl in Film 15 Britt van der Gaag
A girl in Film 15 Britt van der Gaag

A Girl in Film #15: Britt van der Gaag,eigenaar MULTA Casting

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #15: Britt van der Gaag, mede-eigenaar en castingdirector MULTA Casting

1) Wat is jouw functie?

Ik ben mede-eigenaar & castingdirector van het castingbureau MULTA Casting.

2) Wat houdt dat in?

Wij casten o.a. figuratie, edelfiguratie, dansers, acteurs en modellen voor films, series en commercials. Ook begeleiden wij op aanvraag onze (edel)figuranten op de set. Deze afwisseling maakt mijn werk erg leuk!

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb een opleiding aan de V-Academy (TV/radio opleiding van Veronica) gevolgd. Helaas bestaat deze opleiding nu niet meer. Je hebt wel de BNN University, dat is wellicht nu een opleiding die het best te vergelijken is.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Ik werkte als productie assistent bij het programma Peter R. De Vries Misdaadverslaggever en hier kwam ik voor het eerst in aanraking met figuratie. Ik castte hier de figuranten die meespeelden in de reconstructies. Toen ik bij Blue Circle werkte bij het programma Help! Mijn Man is Klusser, werd ik gebeld door personeelszaken “We zien op je C.V. dat je met figuranten hebt gewerkt en zijn met spoed op zoek naar een figuratiecoördinator voor een nieuwe Telefilm bij ons zuster-bedrijf FourOne.media. Heb jij interesse?” Ik wist toen helemaal niets van de filmwereld maar zei volmondig ‘ja’ en de volgende dag stond ik voor het eerst op een filmset!

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

MULTA Casting bestaat nu net 1,5 jaar en wij zijn dus nog een relatief jong castingbureau. Het afgelopen jaar hebben wij al veel mooie films, series en commercials mogen voorzien van (edel)figuranten. Wij hebben net de series Nieuwe Buren 3, Soof: Een nieuw begin en de film Gek van Oranje mogen afronden. Momenteel werken wij aan de serie Zomer in Zeeland, komt de film Bella Donna’s volgende maand in de bioscoop en zijn wij nu druk bezig met de voorbereidingen van ons nieuwste project Bon Bini Holland 2.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Ik heb veel leuke anekdotes maar er is één dag die ik nooit zal vergeten! Het was op de set van een reconstructie van het programma Peter R. De Vries Misdaadverslaggever, het figuratiebestand was daar op kantoor al 17 jaar oud. Het waren mappen met foto’s van figuranten en die correspondeerde met een digitaal bestand met de contactgegevens. Na wat speurwerk had ik de perfecte Indonesische figurante gevonden (die moest natuurlijk lijken op het echte slachtoffer). Alles telefonisch besproken en ze zou er die week er op zijn, super!

Ook had ik een ‘agent’ geregeld die zwart haar moest hebben. Aan beide figuranten vroeg ik nog ‘Ziet u er nog hetzelfde uit als op de foto? Nog steeds zwart haar etc.?’ Beiden antwoordden volmondig ‘Ja’. Toen ik een week later op de set aankwam bleek mijn Indonesische figurante een oer Hollandse boerin uit Texel te zijn en had mijn ‘agent’ meer grijs dan zwart haar. Ik voelde letterlijk de grond onder mijn voeten vandaan zakken. Bij de meneer heb ik mijn (iets te dure) mascara in het haar gesmeerd en de boerin vriendelijk bedankt (wel uitbetaald uiteraard, arme vrouw). Ik ben naar de supermarkt op de hoek gerend en Indonesische dame gevonden die wel mee wilde spelen.

Achteraf bleek er 16 jaar geleden een verkeerd nummer te zijn ingevoerd in het systeem waardoor de Indonesische vrouw en de boerin waren omgewisseld. En de meneer…tja die wilde nog niet toegeven aan zijn grijze haren. Achteraf gezien kan ik er wel om lachen en heb ik er veel van geleerd. Ik vraag nu dus altijd om een recente foto ongeacht of iemand al bij ons in het bestand staat of niet. Iemand kan immers altijd iets kleins veranderen dat voor ons cruciaal kan zijn.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Mijn droom is nog wel om een grote internationale productie te mogen doen. Geschiedenis was vroeger mijn lievelingsvak, dus een historische film staat ook nog op mijn bucketlist.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Werk en privé combineren is vrij lastig. Films, series en commercials draaien vaak in het weekend, of in de avond. Ook doen wij meerdere producties tegelijk, dus als het ene productie team vrij is, is de ander wel aan het draaien. Gelukkig heb ik top collega’s, een lieve vriend, begripvolle vriendinnen en vind ik mijn werk erg leuk. Het zit ook wel een beetje in mij (en ons) om door te gaan tot zowel wij, maar ook de klant tevreden is en dan kan het soms wel eens erg laat worden.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Nederlandse films en series kijk ik graag. Ik ben graag op de hoogte van wat er speelt in ‘filmland’, ik kan er veel van leren en vind het belangrijk voor de Nederlandse cultuur. Helaas schieten er wel de hele tijd de namen en e-mailadressen door mijn hoofd van de figuranten tijdens het kijken. Ook let ik vaak meer op de achtergrond dan de voorgrond. Momenteel zit ik helemaal in het laatste seizoen van Game of Thrones. Daar zou ik nou nog eens zelf graag in willen figureren!

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder