Angelique Melis a girl in film
Angelique Melis a girl in film

A Girl in Film #18: Angelique Melis, setdresser & artdirector

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #18: Angelique Melis, setdresser en artdirector.

Wat is jouw functie?

Set dresser / Art director.

Wat houdt dat in?

Voor grotere producties ben ik setdresser. Dat wil zeggen dat ik tijdens de opnames ervoor zorg dat de set een mooi plaatje vormt op beeld. Soms houdt dat in dat ik dingen verplaats, weghaal of iets toevoeg. Maar het houdt ook in dat de props juist gebruikt worden in een scène. Het kan ook zo zijn dat de regisseur er nog iets bij verzint – dan zorg ik ervoor dat het geregeld of gemaakt wordt. En dat alles moet eigenlijk in een zo kort mogelijk tijdsbestek gebeuren.

Voor kleine producties zoals een commercial of een korte creatieve film doe ik ook wel eens de art direction. Wat ik echt te gek vind is de art direction die ik heb gedaan voor VR film, waarvan er één vanaf oktober te zien is in het EYE Film Museum. En voor de Opera ‘Blanc Out’ heb ik samen met een team een 3D film vormgegeven. Deze film wordt als decor voor een operavoorstelling gebruikt en gaat momenteel de hele wereld over. Het is mijn taak om voor dit soort projecten de set vorm te geven, in te richten en tijdens de opnames de set te dressen.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Reclame Presentatie en Communicatie aan het St. Lukas in Boxtel.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Ik wilde eigenlijk danseres worden. Maar helaas moest ik die droom opgeven door een knieblessure. Toen ik uiteindelijk op het St. Lukas terecht kwam zat mijn hoofd nog steeds bij dans en had ik geen idee waar ik stage wilde lopen. Gelukkig heeft mijn stagebegeleider destijds een stage voor mij apart gehouden omdat hij dacht dat het iets voor mij zou zijn. Dat was een stage bij het Art Department van Goede Tijden Slechte Tijden en daar is mijn tweede passie geboren. Na mijn studie heb ik vooral keihard gewerkt zodat ik uiteindelijk goede films en series kon gaan doen.

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Vorige maand heb ik Nieuwe Buren seizoen 3 afgesloten. Dat is werkelijk een hele fijne productie met een te gekke crew. Er wordt hard gewerkt en ook lol gemaakt. Dat is heel erg prettig als dat mooi samen komt. Vooral omdat je soms echt heel intens en veel met elkaar aan het werk bent. Nu doe ik een paar kleine dingen en vier ik even vakantie. Maar vanaf oktober begin ik aan een Duitse krimi.

Wat is je leukste werk anekdote?

Deze heb ik eigenlijk niet echt. Maar bij Nieuwe Buren heeft de opnameleider het woord ‘episch’ erin gegooid. En dat werd op een gegeven moment overal voor gebruikt. Zoiets vind ik dan wel heel grappig.

Met wie wil je graag nog een keer werken?

Iemand als Quentin Tarantino zou ik te gek vinden. Lekker veel bloedspetters. Maar het maakt me in principe niet uit met wie. Ik zou graag meer arthouse willen maken. Waarbij echt wordt nagedacht over de details. Zoals Amélie of A Clockwork Orange. Ik ben ook heel trots dat ik heb mogen dressen bij The Paradise Suite. Als je zulk werk kan en wil maken, maakt het mij niet uit wie de regisseur is.

Hoe combineer je werk en privé?

Door af en toe even vrij te nemen. Gelukkig ben ik nu in een positie dat ik mij dat kan veroorloven.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Het liefst kijk ik arthouse, series van Marvell, of zoiets als Fargo – alles wat een beetje anders is dan het normale en wat spannend is. Ook kijk ik graag comedy zoals The Big Bang Theory of That 70’s Show. Horror vind ik ook tof. En zeker ook animatiefilms. En natuurlijk ook Nederlandse series. Hahaha… Eigelijk zo’n beetje alles dus. Er worden gewoon heel veel goede dingen gemaakt tegenwoordig. Super fijn!

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder