Janne Schmidt
Janne Schmidt

A Girl in Film # 27; Janne Schmidt – filmregisseur

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #27: Janne Schmidt, filmregisseur

Wat houdt je functie in?

Als regisseur ben je artistiek leider van een creatief project, bijvoorbeeld een film, documentaire of commercial. Jij bepaalt als regisseur wat voor een verhaal je wilt vertellen en op welke manier. Je hebt een visie in je hoofd en samen met je collega’s, van verschillende ‘departments’ probeer je die visie zo goed mogelijk uit te werken. Jij bent als regisseur -in tegenstelling tot de heads of the departments- geen specialist, maar de creatieve eindverantwoordelijke. Met de hulp van je crew en cast (de professionals) kan jij uiteindelijk vertellen wat je wilt vertellen.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding Art & Technology op Hogeschool Saxion afgerond. Toen ik net van de middelbare school kwam wist ik nog niet wat ik later wilde worden. Wel wilde ik iets creatiefs doen. Tijdens de opleiding is mijn interesse voor het regie-vak ontwikkeld.

Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Tijdens mijn stage bij de V-Academy (een interne opleiding van Veronica), kwam ik erachter dat ik geen tv wilde maken, maar verhalen wilde vertellen door middel van film. Ik ben toen met medestudenten een derdejaars film gaan maken. Tijdens het maken van deze film is mijn liefde voor het regisseren gegroeid. In het vierde jaar mocht ik met professionals uit het vak mijn afstudeerfilm Ballen maken.

lees verder onder de foto

Janne Schmidt
Janne met hoofdrolspeler Bas Suijker op de set van Giraffe

Na Ballen heb ik in 2015 voor het eerst een assistent klus gedaan. Ik heb regisseur Aniëlle Webster geassisteerd voor de kerstserie Kasper en de Kerstengelen. De jaren na mijn afstuderen heb ik een aantal regisseurs geassisteerd voor films en series. Door het assisteren leerde ik steeds meer mensen binnen het vak kennen en heb ik mijn eigen netwerk kunnen opbouwen.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Maakt het voor jouw gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je een vrouw bent?

Persoonlijk denk ik, hoe stom ik dat ook vind, dat het wel uitmaakt of je een vrouw of een man bent in deze functie. Mannen zijn wat meer natuurlijke leiders, waardoor je je als vrouw voor mijn gevoel meer moet bewijzen. Ook denk ik dat vrouwen wat bescheidener zijn dan mannen, waardoor je minder snel vertrouwen wekt en uitstraalt dat je iets kan.

Naast deze eigenschappen denk ik dat het, zeker voor deze functie, ook een voordeel kan zijn dat je een vrouw bent. Vrouwen zijn over het algemeen wat empathischer waardoor je dichtbij een emotie van een personage kan komen. Uiteraard samen met de acteur. Kortom het kan voor- en een nadelig zijn dat ik een vrouwelijke regisseur ben.

Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of nu aan werkt?

Ik heb afgelopen jaar Dennis Bots voor de jeugdfilm Vals geassisteerd. In mei heb ik een videoclip geregisseerd en ben hard bezig met het opzetten van verschillende korte films. Naast de speelfilm van Aniëlle Webster waar ik in oktober regie-assisent ben, hoop ik dat ik dit jaar ook weer een eigen korte film mag maken.

Met wie wil je graag nog eens werken?

Pfoee, moeilijke vraag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo van de idolen ben geweest. Ik ben heel erg dankbaar met de mensen waarmee ik nu werk en vind het belangrijker dat er een leuke sfeer op de set is, dan dat ik met een bepaald persoon werk. In mijn ogen heeft de sfeer op de set invloed op het eindresultaat. Ik heb dus geen specifieke voorkeur voor iemand waarmee ik graag nog zou willen werken. Ik wil vooral met goeie mensen werken en met elkaar een fijne werksfeer creëren.

Klik hier voor nog meer verhalen van girls in film.

Wat voor project zou je graag nog eens willen doen?

Ik zou heel graag een speelfilm willen regisseren. De film Jagten is voor mij een voorbeeld van een goeie indringende film. Dit soort verhalen vind ik erg interessant om te vertellen.

Ook intrigeert een film zoals Intouchables mij. Een film waar het publiek om kan lachen terwijl sommige situaties schrijnend zijn. Ik vind dramatische komedie dan ook een erg interessant genre. Deze stijl heb ik ook geprobeerd te verwerken in mijn korte film Ballen.

Het lijkt mij in ieder geval tof om het Nederlandse publiek, in grote getalen, eens te verrassen met een ander soort film dan een Romantische komedie. Ik denk namelijk dat het Nederlandse publiek daar zeker op zit te wachten. Alleen dat we als makers/financiers bang zijn om dit soort films te maken voor het grotere publiek.

Naast het regisseren van een speelfilm, zou ik ook graag commercials willen regisseren. Het lijkt me een grote uitdaging om in de korte tijd de juiste emotie neer te zetten.

Welke films/series kijk je zelf graag?

Deze vraag vind ik altijd erg lastig, aangezien ik helemaal niet zo heel veel films/series zelf kijk. Ik kan me dan namelijk niet ontspannen en blijf met een kritisch oog kijken. Het is dus geen ontspanning voor mij. Ook haal ik mijn ideeën niet uit films, maar juist uit mensen waarmee ik spreek (het echte leven). Hoe denken mensen en wat houdt ze bezig? Door veel met mensen te praten met vrienden en familie en te vragen naar gevoelens kan ik films maken waarin mensen zich kunnen vinden, omdat het ‘’echte’’ karakters zijn.

De film Giraffe kijk je hier:

Klik hier om de film Ballen te zien.

Lees verder