A Girl in Film #28: Barbara Paternotte – filmcateraar

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #28: Barbara Paternotte – filmcateraar

1) Wat is jouw functie?

Ik ben filmcateraar. Mijn bedrijf Citrus and Spice is speciaal gericht op filmcatering en ik ben de chef.

2) Wat houdt dat in?

Wij voorzien de crew de hele dag van eten en drinken. Onafhankelijk van hoe laat we beginnen met draaien, starten we de dag met ontbijt. Dan maken we een warme lunch en aan het eind van de dag maken we een ‘wraphap’. D.w.z. een snack en drankje om de dag af te sluiten.

Wij staan als cateraar een beetje aan de zijlijn van de productie en dragen inhoudelijk dus niks bij. De crew komt gedurende de dag af en toe buurten voor een kopje koffie en om een beetje te kletsen. We zijn een soort kantine op wielen. Omdat de dagen lang en intensief zijn proberen we zo gezond en veelzijdig mogelijk te koken. En we proberen ze een beetje te verwennen om de sfeer erin te houden.

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Kunstacademie natuurlijk haha! En ik heb communicatie gestudeerd. Twee hele handige studies als je chefkok wil worden. Tijdens mijn studies heb ik wel allerlei bijbaantjes in de keuken gehad. Daar heb ik veel ervaring opgedaan en ook liefde voor het vak gekregen. Toen ik eenmaal klaar was met studeren ben ik dan ook gelijk fulltime gaan koken. Leren koken heb ik echt onderweg gedaan en met veel vallen en opstaan.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Een gemeenschappelijke vriendin, een UP (redactie: Uitvoerend Producent), heeft mij en mijn vorige baas aan elkaar gekoppeld. Ik was toen al een jaar of 5 werkzaam als zzp kok en ze vroeg mij of ik een dagje kon bijspringen bij filmcateraar Wessel Holleman. Ik kende de vrij informele cultuur nog helemaal niet dus ik kwam volledig in koksbuis en met mijn messenset aan om vervolgens de hele dag koffie te mogen zetten en broodjes te smeren.

De (culinaire) klik met Wessel was instant en ik ben nooit meer weggegaan. We hebben heel fijn samengewerkt en ik heb veel van hem geleerd. Nu, een jaar of 5 later heeft hij met zijn gezin inmiddels een fantastische B&B en kookstudio op Texel en heb ik mijn eigen foodtruck en ben ik zelf chef.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Mijn laatste productie was (een gedeelte van) seizoen 2 van BNN/VARA serie Klem en ik ben nu met verlof vanwege de geboorte van onze dochter Julia. In augustus ga ik weer aan de slag voor een speelfilm van Talpa.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Een van de leukste ervaringen vond ik wel toen we voor Alles is Familie gingen draaien in de Librije. Ik was toen nog assistent. Ik vond het te gek om een kijkje te nemen in de keuken daar. Tijdens de lunch van de crew schoven ook de koks van de Librije aan… Onzin natuurlijk maar we kregen er knikkende knieën van. Deze film blijft sowieso speciaal voor mij want ik heb mijn liefde ontmoet op deze set.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Ik had graag Lost in Translation gedaan. Dat was met Sofia Coppola en Scarlett Johansson twee vliegen in 1 klap geweest. Drie vliegen trouwens… draaien in Tokio zou geweldig zijn. Het lijkt me een leuke uitdaging om eens een grote Amerikaanse productie te doen met veel budget. Verder heb ik niet een specifieke voorkeur voor iemand met wie ik graag nog een keer wil werken.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Dat is een ongoing zoektocht. Mijn man werkt ook in de film (camera departement). Het afstemmen van onze werkagenda’s en daarnaast de balans in het gezin houden is een uitdaging. Ik ben soms jaloers op vriendinnen met een dichtgetimmerd werk/kinderopvang plan voor de hele week. Maar tegelijkertijd is de flexibiliteit van werken op projectbasis ook heel fijn. Ons werk is nooit eentonig. Af en toe nemen we gewoon een aantal weken vrij samen.

9) Welke films en series kijk je zelf graag?

Momenteel kijk ik veel Europese series op Netflix. Ik hou van het langzame tempo en de mooie beelden van de landschappen.

Lees verder