A Girl in Film #29; Aniëlle Webster – regisseur

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #29: Aniëlle Webster – regisseur

1) Wat houdt je functie in?

Ik geef inhoudelijk de leiding aan een film of tv-project. Maar het leuke van mijn vak vind ik dat samenwerking de basis is voor alles. Met de producent en scenarist ontstaat het project. Met alle andere Heads of Department zoals de D.O.P. en de production designer bepaal je de sfeer van de film. En met de acteurs hoe de personages zich specifiek gedragen.

Elk project is anders. Bij sommige films kan ik heel veel zelf bepalen, bij andere projecten (zoals series of film-sequels) is er vaak al een duidelijke lijn uitgestippeld waarbinnen ik mijn eigen vorm kan uitwerken.

2) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb na een propedeuse Kunstgeschiedenis Film en TV wetenschappen gestudeerd aan de U.v.A. en daarna filmregie aan de RITCS in Brussel.

3) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Tijdens alle zomervakanties van mijn studie in Brussel (die zomervakanties duren 3 maanden in België) heb ik in Nederland allerlei baantjes gehad op de set, van stagiair-runner tot assistent catering tot assistent set-dresser, assistent productieleiding, en assistent opnameleiding. Na mijn studie werd ik gevraagd als opnameleider en regieassistent. Nadat ik met collega’s een paar korte films had gemaakt in eigen beheer, werd ik als regisseur gevraagd door andere producenten. Tussen mijn afstuderen en eerste regieklus zaten dus wel wat jaren.

4) Maakt het voor jouw gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je een vrouw bent?

Misschien ben ik wat terughoudend of makkelijk in onderhandelingen, maar ik heb nu een agent en daar ben ik heel blij mee.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of nu aan werkt?

Eind dit jaar mag ik weer een speelfilm draaien en mijn laatste film Huisvrouwen Bestaan Niet is afgelopen december in première gegaan in de grote bioscopen en draait nu nog steeds in de filmhuizen.

lees verder onder de foto

de première van Huisvrouwen Bestaan Niet

6) Vertel eens een leuke werkanekdote.

Ik was in Nieuw Zeeland regieassistent voor een Nederlandse film. Als er geen draaidag was, had de crew en cast vrij om toeristische dagtrips te maken. De regisseur en de DOP bereiden dan de volgende draaidag voor, dus daar bleef ik dan bij. Aan het eind van zo’n dag druppelden de acteurs vaak onze werkruimte binnen om te vertellen wat ze hadden meegemaakt.

op de set van Bride Flight als regie-assistent

Het was een feest om te zien hoe ze pinguïns nadeden, of hoe iedereen op een walvis-boottocht extreem moest overgeven. Of hoe één van de acteurs als een soort halfgod-dolfijnenfluisteraar in het water zwom terwijl de anderen bevroren in het koude water en alleen maar bezig waren met overleven. We kregen vaak hetzelfde verhaal te horen vanuit verschillende perspectieven omdat alle acteurs het anders beleefd hadden, als een soort hilarische reisrevue.

7) Met wie wil je graag nog eens werken?

Ik zou heel graag met Ariane Schluter en Anneke Blok willen werken. Dat lijken me hele leuke en stoere vrouwen en ik geniet altijd van hun spel in film en t.v. series.

8) Wat voor project zou je graag nog eens willen doen?

Een ensemblefilm met een grote groep acteurs. En omdat ik de laatste tijd meer in de ‘feel good’ films zit, heb ik ook wel weer zin in een duisterder genre, waar angst, spanning en stress een grotere rol spelen.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik kijk heel graag alles van Judd Apatow, Alexander Payne en Noach Baumbach en Cedric Klapisch. Die maken films en series die op een grappige manier de mooie en lelijke kanten van menselijke relaties en interactie onderzoeken.

foto boven artikel: op de set van Huisvrouwen Bestaan Niet. Foto: Arjo Frank

Lees verder