A Girl in Film #3: <i>Meike Schreuder</i>, regieassistent bij <i>Soof: Een Nieuw Begin</i>

A Girl in Film #3: Meike Schreuder, regieassistent bij Soof: Een Nieuw Begin

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd.

Deze keer ‘A Girl in Film’ #3: Meike Schreuder, regieassistent van Soof: Een Nieuw Begin.

1) Wat is jouw functie?

Regieassistent.

2) Wat houdt dat in?

Zoals het woord al zegt assisteer ik de regisseur en dat is heel breed. Ik probeer de regisseur zo veel mogelijk klusjes uit handen te nemen waar zij helemaal geen tijd voor hebben. In de voorbereiding maak ik bijvoorbeeld figuratielijsten en time ik de scripts of ze wel lang genoeg zijn.

Op de set hou ik de continuïteit in de gaten. We draaien de scenes niet in chronologische volgorde, maar het moet wel allemaal kloppen. Als het in een bepaalde scene regent moet de jas en de auto in de scene daarop bijvoorbeeld nog een beetje nat zijn, terwijl we die scene in werkelijkheid soms pas maanden later draaien. En dit geldt ook voor de staat van zijn van de acteurs. Is een acteur boos of blij in deze scene? Voor acteurs is dit soms erg veel om bij te houden als je 10 scenes per dag draait, dus mijn functie is om ze op de hoogte te houden waar ze vandaan komen en hoe ze zich daarbij voelen.

Daarnaast hou ik de administratie bij van wat we draaien. Welke take vond de regisseur het beste? Was er ergens een boom van de geluidsman in beeld of was er iets onscherp. Ik schrijf alles op en deze rapporten gaan naar de editor. Die gebruikt deze voor de montage.

3) Welke studie heb je gedaan?

Ik heb Media en Cultuur aan de UVA gedaan.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Via een stage bij Flikken Maastricht. Ik ben hier begonnen als productie assistent en een aantal seizoenen later weg gegaan als regieassistent.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Ik werk nu bij Soof: Een Nieuw Begin.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Continuïteit is mijn grote passie. Ik word er echt gelukkig van als een scene helemaal klopt, alle slokjes op hetzelfde moment, een bril op het juiste moment afzetten en timingen van loopjes mooi hetzelfde. Een regisseur kan dan in de montage nog alle kanten op. Maar voor een regisseur is goed spel uiteraard belangrijker. Toen regisseur Anne de Clercq bij de serie Tessa een take goed keurde omdat ze ontzettend blij was met het spel terwijl er in de achtergrond een deur dicht was die in het totaalshot open stond riep ik dat mijn continuïteitshart brak. Anne moest lachen en pest me nog regelmatig met de vraag hoe het gaat met mijn continuïteitshart.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Lastige vraag. Ik werk nu met zoveel regisseurs die mij enorm inspireren. Iedereen doet het anders en dat is fantastisch leuk en leerzaam. Met deze mensen wil ik graag nog heel lang samen werken.

A Girl in Film Meike Schreuder

8) Hoe combineer je werk en privé?

Dat is bij ons een uitdaging. Mijn vriend werkt ook in de film en we hebben samen een dochter. Dit is soms een heel georganiseer en gepuzzel. Maar het is ook fijn dat we elkaar goed begrijpen. We draaien allebei gemiddeld 4 dagen per week, waarvan er maar een aantal overlappen. Daarbij hebben we een geweldige opa en oma die van onschatbare waarde zijn. We werken dus allebei veel, maar zien onze dochter gelukkig ook nog veel. En we kunnen elk jaar samen lang op vakantie zonder dat we vastzitten aan vakantiedagen. Als het schema eenmaal staat gaat het dus eigenlijk prima.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik kijk vrijwel niks. Ik zit voor mijn werk de hele dag achter een monitor. Series kijken is voor mij niet meer echt ontspannen. Ik zit dan toch alleen maar op continuïteit te letten. In mijn vrije tijd zo min mogelijk schermen!

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder