Myra Dierx
Myra Dierx

A Girl in Film #31; Myra Dierx – productieleider

In ‘A Girl in Film’ stellen we je graag voor aan stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Deze keer 8 vragen aan:

A Girl in Film # 31; Myra Dierx – productieleider

1) Wat is je functie en wat houdt dat in?

Als productieleider ben je verantwoordelijk voor het opzetten van de draaidagen van een film of serie. Je begint vaak een aantal weken voor de start van het draaien met de pre productie, waarin je de draaidagen voorbereidt. Dit doe je samen met een team, dat naast de productieleider bestaat uit; een uitvoerend producent, assistent productieleider en vaak ook een productie coördinator. Samen zorgen wij ervoor dat alles voor de draaidagen geregeld is. Van catering, crew, logistiek, repetities, figuratie tot en met de locaties en alles daar tussen in.

Als productieleider heb je de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de draaidagen. Je moet ervoor zorgen dat alles goed loopt op de dag zelf en vooruit plannen voor de komende draaidagen. Dit kan soms stressvol zijn, omdat dingen niet altijd (lees: eigenlijk nooit) precies zo lopen als je ze gepland heb. Hierdoor moeten er vaak allerlei ad hoc problemen opgelost moeten worden; de productie-assistent heeft benzine in een dieselauto getankt en staat met de hoofdacteurs langs de weg. Het gaat ineens stortregen terwijl het een zonnige dag moet zijn. De hoofdrolspeler heeft zich verslapen, er zijn te weinig figuranten komen opdagen etc.etc…. Maar dat is ook juist de uitdaging van mijn beroep. Alles komt uiteindelijk altijd op zijn pootjes terecht en dat geeft weer een kick!

2) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb een marketing opleiding gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam. Toen ik klaar was kwam ik erachter dat dit niet helemaal mijn passie was. Na een jaar reizen in Australië ben ik de productie workshop gaan volgen op de Filmacademie in Amsterdam. Dit was mijn opstapje naar de filmwereld. Na de workshop ben ik meteen aan de slag gegaan als productie assistent voor verschillende producties.

3) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

In een ver verdelen had ik ooit eens meegeholpen met de opnames van een videoclip van Brainpower. Deze ervaring is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Ik vond het heel tof hoe een groep mensen vol passie samen iets creëren. Een georganiseerde chaos, iedereen lijkt door elkaar te rennen. Maar ondertussen weet iedereen precies wat hij/zij aan het doen is. En zo kom je met elkaar tot een goed eindresultaat. Dat fascineerde me. Toen ik begon met de workshop was ik ook meteen op mijn plek en wist ik dat ik door wilde in de film en het productievak.

4) Maakt het voor jouw gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je een vrouw bent?

Nee, ik denk dat de filmbranche een van de weinige sectoren is waar mannen en vrouwen zo goed als gelijk staan. Qua vergoeding worden mannen en vrouwen binnen de functies vaak gelijk betaald. Het enige verschil is dat mannen vaak toch iets beter zijn in onderhandelen, waardoor ze soms een net iets betere fee krijgen. Maar dit ligt een beetje bij de vrouwen zelf. Dus girls gewoon goed onderhandelen voor jezelf!

Klik hier voor nog meer verhalen van girls in film.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of nu aan werkt?

Momenteel ben ik werkzaam voor de film In Limbo wat in het kader van de ‘One Night Stand film‘ wordt gemaakt. De regie is in handen van Jim Süter en producent is nieuwkomer Kepler Film. En ik mag niet klagen, want de opnames vinden plaats op een all inclusive resort in Griekenland! Het werken met een buitenlandse crew is te gek. Het is altijd leuk om weer nieuwe dingen te leren van andere culturen. Iedereen werkt op zijn eigen manier. Dat is soms ook wennen, maar uiteindelijk is het vooral heel tof om met mensen uit verschillende landen samen te werken!

6) Vertel eens een leuke werkanekdote.

Als productieteam ben je samen verantwoordelijk om de opnames binnen budget te houden. Dit doe je door compromissen te sluiten met de crew over hun wensen en eisen. Maar soms, hoe erg je ook je best doet, lukt het niet altijd de crew in toom te houden. Een grappig voorbeeld hiervan is de zogenoemde ‘hit en run dag’ voor de film Out of Love (Topkapi films)

De ‘Hit en run dag’ hield in dat we zo klein en compact mogelijk op verschillende locaties in de binnenstad van Amsterdam zouden gaan draaien. De bedachte slogan van deze dag was dan ook ”what doesn’t fit in de 9P gaat niet mee”. Dit hield in dat zowel de crew en de equipment in één 9 persoonsbusje moest passen. Dit was, kunnen we wel stellen, niet helemaal gelukt… Uiteindelijk stonden we met 4 auto’s, de 9P én enorme lichtbus midden op het Leidseplein (zonder vergunning). Sommige crewleden waren tegen beter weten in toch gewoon met bus of auto gekomen. En ja, als je een lichtbus hebt moeten er ook assistenten bij etc.

Het moment tijdens de lunch (bij Wagamama) waarbij ik de uitvoerend producent aan de lijn had en die vroeg: “goh met hoeveel mensen zijn jullie nu precies?”, zal ik nooit vergeten. Mijn antwoord: “uhhh we zijn nu met 25 man aan het lunchen..” De andere kant van de lijn ging lichtelijk uit haar dak hahaha. Uiteindelijk is alles gelukt en goedgekomen, maar het was wel een van de meest stressvolle draaidagen ooit.

7) Met wie wil je graag nog eens werken?

Ik heb niet specifiek iemand die ik in mijn hoofd heb waarmee ik graag nog zou willen werken. Ik heb het geluk gehad dat ik de afgelopen jaren met heel veel fijne en leuke mensen heb mogen werken. Wat ik nog erg leuk zou vinden, is om voor een buitenlandse film de productie in Nederland te doen. Ik heb al regelmatig in het buitenland gewerkt voor Nederlandse producties, maar nog nooit andersom.

8) Welke films/series kijk je zelf graag?

Zelf kijk ik graag naar spannende series, zoals Homeland, The Bridge,  Penoza & The Missing. Momenteel zit ik vol in het tweede seizoen van de Handmaid’s Tale. Bijzonder hoe ze daar echt een andere wereld neer hebben gezet, die klopt in alles, kleding, decor, acteurs en locaties en dat die wereld ook nog eens realistisch is. Dat maakt de serie angstaanjagend en super spannend!

Lees verder