A Girl in Film #32; Tsilla Voet – kinderbegeleider/coach
Tsilla Voet

A Girl in Film #32; Tsilla Voet – kinderbegeleider/coach

In ‘A Girl in Film’ stellen we je graag voor aan stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Deze keer 10 vragen aan:

A Girl in Film # 32; Tsilla Voet – kinderbegeleider/coach

1) Wat is je functie?

Ik doe kinderbegeleiding/coaching bij voornamelijk films, series en commercials. En als de kans zich voordoet, sta ik ook zelf graag voor de camera als actrice. Dat was ooit mijn eerste kennismaking met de filmwereld als jong meisje.

2) Wat houdt dat in?

met Nola Kemper in Parijs voor de film 100% Coco 2016

Ik begeleid kinderen en jongeren die een rol spelen in een film, serie of commercial. Dat kan een hoofdrol zijn met veel draaidagen. Maar dat kan ook één scène zijn. Één van de regels van de arbeidsinspectie is dat als je werkt met kinderen, ze tot 15 jaar begeleiding nodig hebben. Dat er iemand is die er speciaal voor hun is op de opnamedag en daarnaast geen andere functie bekleed. Tijdens het filmen, maar vooral ook voor de (wacht)momenten tussendoor.

Ik hou de gesteldheid van het kind goed in de gaten en zorg ervoor dat ze hun energie op de vaak lange draaidagen goed verdelen. Ook zorg ik ervoor dat ze zich veilig en op hun gemak voelen en gewoon lekker kind kunnen blijven in een vooral ‘grote mensen wereld’. Ik probeer echt hun vertrouwenspersoon te zijn. Dat doe ik door middel van spelletjes spelen, vaak ook lekker kletsen, knutselen en soms ook gewoon huiswerk maken.

Per project en regisseur verschilt het in hoeverre ik me bezig hou met het acteerspel van de kinderen. Vaak ben ik ook aanwezig bij de repetities en help ik de kinderen zich voor te bereiden op hun rol. Ik neem het script en de tekst met ze door en doe bijvoorbeeld oefeningen met ze om ze in het juiste gevoel te laten komen voor een scène. Per leeftijd is er natuurlijk ook een groot verschil wat mijn taak is.

Bij een kindje van 3/4 jaar is het bijvoorbeeld vooral spelenderwijs voor elkaar krijgen dat ze iets doen of zeggen op het juiste moment. En soms al een hele uitdaging op zich om ze niet in de camera te laten kijken. Zo heeft elke leeftijd (en elk kind) een eigen gebruiksaanwijzing. Een groot deel van mijn werk is ook de communicatie met de ouders. Ze vertrouwen je hun grootste bezit toe en vaak hebben ze geen idee hoe het allemaal gaat bij de film. Van tevoren heb ik vaak al contact en ook tijdens het draaien ben ik hun contactpersoon en hou ik ze op de hoogte hoe alles gaat en probeer natuurlijk zoveel mogelijk foto’s te sturen!

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Na mijn middelbare school had ik geen idee wat ik wilde doen. Ik ben naar het buitenland gegaan om taalcursussen te volgen. Na meerdere studies te zijn begonnen (en vrij snel weer gestopt) deed ik auditie voor FAAAM (filmacteurs opleiding). Ik werd aangenomen en heb daar echt een te gekke tijd gehad!

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Tijdens mijn opleiding werkte ik als assistent bij een castingbureau en na mijn afstuderen zocht ik iets om mijn liefde voor (camera)acteren en kinderen te combineren. Zo kwam ik bij een kindercasting bureau terecht. Naast de kantoorwerkzaamheden stond ik al snel op de set van verschillende projecten. Zo ontdekte ik dat ik mij ook achter de schermen erg op mijn plek voel.

Klik hier voor nog meer verhalen van girls in film.

5) Maakt het voor jou gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je vrouw bent?

Ik denk dat mijn werk wel vooral een vrouwen ding is. Er zijn ook wel een paar mannen die dit werk doen. Maar het is een beetje hetzelfde als op basisscholen waar er ook vaak meer juffen zijn dan meesters en op kinderdagverblijven zie je ook vooral vrouwen. Helemaal met kleine kinderen is dat ‘moederen’ over het algemeen denk ik toch wat meer aan vrouwen besteed. Voor mij voelt het zelf moeder zijn geworden ook wel als een verrijking voor mijn werk.

6) Wat is het meest recente project waar je aan hebt gewerkt?

Ik ben net klaar met de telefilm Hiernamaals geregisseerd door Willem Bosch en ben nu bezig met de laatste draaidagen van een nieuwe dramaserie van Joram Lürsen. Ik doe vaak meerdere projecten door elkaar, dat kan met mijn werk omdat kinderen niet bij elk project bij alle draaidagen nodig zijn.

lees verder onder de foto

met Efi Stephen op de set van de film ‘Hiernamaals’

7) Vertel eens een leuke werkanekdote!

Bijzondere herinneringen heb ik aan de Sinterklaas film Bennie Stout  waar ik mijn vriend heb leren kennen. Hij was assistent opnameleider en ik assisteerde daar een andere kinderbegeleidster. Volgens mij had de rest van de crew al eerder door dat we elkaar leuk vonden dan wij zelf. Ook de kinderen bleven mij maar vragen of we verliefd op elkaar waren. Toen vrij ongemakkelijk, maar ze hadden het wel goed aangevoeld!

Zoveel anekdotes waar ik nu ineens aan moet denken. Zoals met een stel pubers slapen in een hotel in Parijs alsof we op schoolreisje zijn. Of in een donker bos hysterisch op de grond zoeken naar het heksengebitje dat een meisje per ongeluk was kwijtgeraakt. Het meest gênante moment in mijn carrière als kinderbegeleider is toch wel die keer dat ik tijdens een commercial shoot even naar buiten ging met 2 jongens (die nogal moeite hadden met luisteren ;)) en mij vervolgens opsloten in een boomhut..!

Tsilla Voet
op de set van Foeksia de Miniheks 2009

Lees ook: 5 tips voor ouders van kids die in een film willen spelen

8) Met wie zou je nog eens willen werken?

Ik kom zo 1,2,3 niet echt op een bepaalde regisseur, maar er zijn wel wat kinderen waar ik graag nog een keer mee wil werken. Met lange projecten bouw je vaak een hechte band op met sommige kids die ik daarna dan echt kan missen. Een feestje om die dan weer terug te zien bij een ander project. Ik vind het ook altijd heel leuk om kinderen die ik ooit heb begeleid toen ze klein waren, jaren later weer op de set te zien.

Soms dan niet eens meer onder mijn begeleiding omdat ze dan ‘te oud’ zijn, maar dan komen ze wel heel nostalgisch een spelletje mee spelen. Mooi om ze zo op te zien groeien tot volwassen acteurs. En als ik even fantaseer zou ik wel heel graag met de kinderen uit Stranger Things willen werken. Die zijn stuk voor stuk zo goed en eigen, zo knap!

9) Wat voor project zou je nog eens graag willen doen?

Het leukste vind ik toch de langere projecten met een kind of meerdere kinderen in de hoofdrol. Daarbij kan je zoals ik al zei echt een band opbouwen met een kind en zijn of haar groei meemaken. Zo mooi om te zien als een nog onervaren kind voor het eerst verlegen en onzeker binnenkomt op de eerste draaidag en dan op de laatste draaidag wegloopt als een doorgewinterde acteur die alle vaktermen kent. Bijzonder om daar onderdeel van te zijn.

Ook interessant: kindercoach Petra Dolleman is veel meer dan een oppas.

10) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik kijk veel series, soms alleen, vaak samen met mijn vriend. Op dit moment zitten we in Westworlden verheugen we ons op seizoen 2 van Ozark. Ik kan ook heel erg op gaan in Engelse misdaadseries zoals Broadchurch en The Missing, die vond ik zo goed! Mijn guilty pleasure is momenteel Jane the Virgin, de heerlijkste telenovella ooit! Die kijk ik alleen, als mijn vriend langs loopt kijkt hij me hoofdschuddend aan.

Wij zijn ook dol op Jane the Virgin! Lees hier waarom.

Foto boven artikel: met Ole Kroes en Bobbie Mulder in de Regels van Floor

Lees verder