Dominique Kaya
Dominique Kaya

A Girl in Film #33; Dominique Kaya – 2e camera assistent/datahandler

In ‘A Girl in Film’ stellen we je graag voor aan stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Deze keer:

A Girl in Film # 33; Dominique Kaya – 2e camera assistent en datahandler.

1) Wat houdt je functie in?

Dat betekent dat ik de 1ste camera assistent (focus puller) assisteer. Ik beheer de slate/clapperboard. Dit is het bord wat je in beeld ziet met allerlei informatie, voordat een opname begint. Daarnaast geef ik de lenzen aan en hou ik alles schoon. Ik ondersteun eigenlijk de focus puller en DP (cameraman) waar nodig.

Datahandler houdt in dat ik ook de data doe. Al het materiaal dat op een draaidag wordt opgenomen, laad ik op de set uit naar meerdere harde schijven. Één van de harde schijven gaat elke dag naar de editor. Die maakt er rushes van en begint met een eventuele montage. Rushes maken houdt in dat het materiaal op een server gezet wordt, zodat de heads of department het materiaal online terug kunnen kijken.

2) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb 4 jaar op het Grafisch Lyceum Rotterdam gezeten en heb de opleiding audiovisuele productie gedaan.

3) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Eigenlijk wilde ik de tv-wereld helemaal niet in. Ik ben wel altijd al geïnteresseerd geweest in film. Doordat ik niet echt gemaakt ben voor school, wilde ik na het Grafisch Lyceum Rotterdam niet verder studeren. Daar had ik gewoon geen zin meer in. Ik wilde gaan werken. Ik kwam toen op de site filmstages.nl. Daar zag ik dat ze voor de serie Heer & Meester Seizoen 1, nog een lichtstagiaire zochten. Ze draaiden ook heel veel in Den Haag, waar ik woonachtig ben. Ik heb hierop gereageerd en mocht dezelfde dag meteen langskomen om kennis te maken. Zodoende ben ik er ingerold. Na een jaar kon ik stagelopen als camerastagiaire en na die stage ben ik begonnen als 2de camera assistent.

lees verder onder de foto

Klik hier voor nog meer verhalen van girls in film.

4 ) Maakt het voor jouw gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je een vrouw bent?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daarin geen problemen heb ondervonden. Ik denk dat de filmbranche een van de weinige branches is waar de mannen en vrouwen gelijk betaald worden. Doordat er best veel vrouwelijke 1ste en 2de camera assistenten zijn, worden we gelijk behandeld als mannelijke assistenten.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of nu aan werkt?

Ik ben net klaar met de film Hiernamaals van Willem Bosch. Op dit moment ben ik bezig met Nieuwe Buren 4 en hierna ga ik meteen door met Circus Noel de film van regisseur Dennis Bots.

6) Vertel eens een leuke werkanekdote.

Zodra we met de camera ergens hoog staan, moet ik altijd op zoek naar een stoel of apple box om op te staan. Ik ben niet heel lang (1.65m) en anders red ik het niet om de slate in beeld te krijgen.

7) Met wie wil je graag nog eens werken?

Hoyte van Hoytema of Robert Richardson. Dat is de vaste DP van Quentin Tarantino, waar ik een groot fan van ben. Alles wat hij draait vind ik heel tof.

Zelf vind ik het fijn om af te wisselen qua camerateam waardoor je weer met nieuwe mensen werkt. Omdat iedereen z’n eigen manier van werken heeft, houdt dit het ook uitdagend. Ik ervaar zelf dat ik als 2nd, hierdoor wel een eigen manier van werken heb ontwikkeld. Ook kan ik sneller kan schakelen zodra je met een nieuw camerateam op de set staat.

interview gaat verder onder de foto

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

8) Wat voor project zou je graag nog eens willen doen?

Ik zou graag nog weleens een hele vette science fiction of horror willen doen. Zelf hou ik helemaal niet van horror, maar misschien kom ik op die manier over mijn horror-angst heen…

Wat ik verder heel fijn vind zijn films en series, omdat je dan wel echt een band opbouwt met iedereen. Het wordt toch een soort familie. Zeker met series als Nieuwe Buren die ik sinds seizoen 2 doe. Elk seizoen zitten daar praktisch dezelfde mensen op. Na zoveel draaidagen bouw je toch een band met deze mensen op en dat vind ik heel bijzonder!

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Ik ben een groot science fiction fan. Maar daarnaast ben ik niet heel erg picky en probeer ik eigenlijk zoveel mogelijk te kijken. Ik heb ook een blu-ray verzameling van zowel films als series. Op het moment ben ik bezig met The Staircase. Dit is een docu op Netflix, een aanrader! En verder ben ik begonnen met Peaky Blinders. Daarnaast wil ik ook nog heel graag The Handmaid’s Tale en Westworld zien.

Lees verder