Lisette Donkersloot
Lisette Donkersloot

A Girl in Film #34; Lisette Donkersloot – regisseur

In ‘A Girl in Film’ stellen we je graag voor aan stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Deze keer:

A Girl in Film #34; Lisette Donkersloot – regisseur

1) Wat houdt je functie in?

Ik stuur en bepaal een filmproject op creatief vlak van begin tot eind. Dus vanaf conceptfase tot aan de nabewerking (montage, grading, sound design). Het liefst verzin ik het script/concept ook helemaal zelf en werk het vervolgens uit tot beelden.

Bij commercials is de creatieve vrijheid doorgaans iets kleiner. Maar bij korte films en videoclips heb ik de volledige vrijheid.

2) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding Lifestyle & Design gevolgd aan de Willem de Kooning in Rotterdam.

3) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Ik heb een styling opleiding gevolgd die niets met film te maken had. Wel wist ik dat ik film heel interessant vond en ik mijn ideeën kwijt kon in het medium. In mijn vrije tijd begon ik videoclips te maken met eigenlijk nul kennis en middelen voor Sevdaliza, een vriendin van mij. Haar carrière gaat nu echt heel erg goed. Deze clips werden uiteindelijk opgepikt door Nederlandse artiesten en labels waardoor ik niet lang daarna echt opdrachten kreeg. En zo is het balletje gaan rollen.

lees verder onder de foto

Lisette Donkersloot

4) Maakt het voor jouw gevoel op zakelijk vlak wat uit dat je een vrouw bent?

Zelf vind ik dat het niks uit maakt of uit moet maken. Ik vind het persoonlijk nogal onnodig om mezelf te profileren als ‘vrouwelijke’ regisseur. Of mij benadeeld te voelen als vrouwelijke maker. Ik ben hier behoorlijk fel en uitgesproken over en hou er nogal een andere mening op na dan de meeste mensen om mij heen merk ik.

Maar ik geloof er niet in om voor ‘gelijkheid tussen de sekses’ te strijden. Ik ben wat dat betreft heel individualistisch. En als mannen daadwerkelijk zoveel meer kansen krijgen dan vrouwen, ben ik niet te beroerd om er wat harder voor te moeten werken. Ik steek mijn energie sowieso liever in mijzelf ontwikkelen en beter maken om mijn doelen te bereiken, dan dat ik mij druk maak of blijf klagen over hoe oneerlijk alles wel niet is.

Ik merk wel dat sommige projecten worden ingestoken om door een vrouw geregisseerd te moeten worden. Zelf vind ik dat erg jammer. Ik word liever niet gekozen omdat ik een vrouw ben. Maar puur op basis van mijn werk en kunnen. Daarbij komt dat ik net zoveel verschil van de vrouwelijke makers om mij heen als van de mannelijke makers. Misschien nog wel meer zelfs.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of nu aan werkt?

Momenteel ben ik bezig met een korte film. Ik ben al bijna 2 jaar bezig om dit project te realiseren. Het begon als een videoclip, maar is uiteindelijk een korte film geworden. Afgelopen mei hebben we het dan eindelijk kunnen draaien in Polen. Het verhaal speelt zich af in een grimmige, dystopische setting wat wij onmogelijk in Nederland konden draaien. Het was een debiel heftige shoot waarbij zo goed als alles fout ging. Maar tegelijkertijd was het ook de meest toffe, leerzame en bijzondere shoot die ik tot nu toe gedraaid heb.

Klik hier voor nog meer verhalen van girls in film.

6) Vertel eens een leuke werkanekdote.

Poeh. Ik heb een hoop idiote verhalen. Politie die met een stormram een deur open moest beuken. Lisette DonkerslootOmdat de eigenaar van de woning waar wij moesten draaien opeens niet meer opendeed en al ons materiaal lag daarbinnen in verband met de opbouw de dag ervoor.  Toen de deur eenmaal aan diggelen lag, bleek de eigenaar gewoon zwaar doorgesnoven en trippend binnen te zitten. De politie ging toen gewoon weg en de rest van de draaidag heeft die eigenaar de set geterroriseerd. Totale waanzin.

Verder word ik bijna altijd als de stylist, visagist of actrice gezien op de set als mensen mij nog niet kennen. Aanvankelijk niet als regisseur. Zelf kan ik daar altijd wel om lachen en ik begrijp het ook wel. Ik ben vrijwel altijd de kleinste en de jongste op de set.

 

7) Met wie wil je graag nog eens werken?

Qua artiesten lijkt het mij tof om met Childish Gambino, Rihanna of The Weeknd te werken. Qua crew en acteurs te veel om op te noemen.

8) Wat voor project zou je graag nog eens willen doen?

Het allerliefst zou ik een commerciële fashion film voor een KENZO, ALEXANDER WANG of CHANEL maken.

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Zelf kijk ik eigenlijk alles. Van Arthouse tot Blockbusters. Vaak hou ik ook ‘regisseursweken’. Dan kijk ik een hele week alleen maar films van een bepaalde regisseur. Ik ben een groot liefhebber van de films/scenario’s van Charlie Kaufman. Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een van mijn lievelingsfilms.

Maar het is ook echt bui-afhankelijk. Soms wil ook gewoon Sex&the City of een makkelijke verteerbare film kijken. Ik probeer vooral heel veel te kijken en ik kan ook echt genieten van bocht televisie zoals Temptation Island. Een van mijn favoriete series van het moment is The Handmaids Tale. 

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 Fotografie door Ray van der Bas

Lees verder