A Girl in Film #35; <i>Mariella Klaassen van Oorschot</i> – actrice, filmmaker, marketeer en veel meer

A Girl in Film #35; Mariella Klaassen van Oorschot – actrice, filmmaker, marketeer en veel meer

In ‘A Girl in Film’ stellen we je graag voor aan stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Deze keer:

A Girl in Film #35; Mariella Klaassen van Oorschot – actrice, filmmaker, producer, filmmarketeer en nog veel meer.

 1) Wat is jouw functie?

Dat is moeilijk om in 1 woord te beschrijven ;).

Ik werk als actrice en ben 3 jaar geleden voor mezelf begonnen met MKvO Media. Daar werk ik als filmmaker, concept-schrijver, online (film)marketing en freelance als producer, productieleider, editor, filmmarketing voor films, series, documentaires en (online) video’s.

2) Wat houdt dat in?

Ik werk zowel voor als achter de schermen dus dat varieert heel erg. Als actrice acteer ik in films, TV-shows, commercials en sta ik regelmatig model in commerciële fotoshoots. Dan laat ik me vooral leiden op de set.

Dan werk ik nog als videomaker voor opdrachtgevers. Ik ga dan zelf met een camera of met een klein team (regisseur, camera, geluid) op pad om items te schieten zoals interviews, documentaire of online videos (vaak in de dj/evenementen branche). Die opdrachten schrijf en edit ik vaak ook zelf. Ik werk freelance en heb een eigen videoproductiebedrijf.

Als ik werk aan speelfilms of series, huren grotere producenten me in als freelancer aan de productiezijde. Dit is dan een langduriger project waar ik meer achter mijn laptop werk om dingen te regelen. Zoals de crew, de cast, audities, verblijf, vervoer, apparatuur, communicatie tussen alle partijen, overeenkomsten, marketing, social media, etc. Als productieleider sta je dan ook meer op de set om te zorgen dat alles goed gaat en ad hoc problemen oplost.

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg in Leisure Studies omdat ik vond dat ik iets nuttigs met mijn VWO moest doen, maar wist niet precies welke kant ik op wilde. Na het afronden van mijn Master begon ik te werken op de marketingafdeling bij een bank. Maar ik besefte snel dat mijn passie ergens anders lag; namelijk in film.

Toen heb ik mijn baan opgezegd en ben ‘Acting for Film & TV’ aan de New York Film Academy in Los Angeles gaan studeren. Daarna heb ik nog verschillende acteerworkshops gedaan. Begin dit jaar heb ik een doorlopende ‘Scene study’ op toneel gedaan aan het Beverly Hills Playhouse in Los Angeles. Daar hebben onder andere George Clooney, Michelle Pfeiffer en Jim Carrey training gevolgd.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Ik heb dus 4 jaar geleden in LA een acteerstudie gedaan en toen leerde ik daar wat Nederlandse dj’s en Nederlanders in de entertainmentbranche kennen. Toen ik terug kwam in Nederland besefte ik dat ik niet meteen aan de slag kon in de acteerwereld hier, omdat ik nog geen netwerk had opgebouwd.

Toen ben ik een eigen mediabureau (MKvO Media) begonnen om zo mijn netwerk in de film & TV wereld te verbreden. Ik maakte gebruik van mijn contacten in de dj-industrie die ik in LA had opgedaan en begon toen te werken voor bepaalde feesten en artiesten met videoclips, documentaires en TV-formats. Ik maakte twee documentaires. Eén voor het Amsterdam Dance Event en één voor Nicky Romero, die deze herfst uitkomt.

Mijn opdrachtgevers waren ook bezig met een TV-serie en een film waarvan ik de productie zou doen. Ik had nul ervaring in productie en heb toen zelf schema’s gemaakt als planningen een soort van shooting bibles. Puur op improvisatie en wat voor mij logisch voelde. YouTube en Google waren mijn hulp daarbij. Pas later, toen ik in film ging werken, heb ik geleerd hoe het echt werkt in de filmproductie.

Ik schreef me ook in bij verschillende modellen- en castingbureaus en combineerde mijn werk voor de schermen met het werk achter de schermen. Toen werd ik via via benaderd om de productie op me te nemen van een speelfilm (Shake it Off). Ik had nooit een gehele film geproduceerd en stond nu ineens aan het roer van een speelfilmproductie. Dit was een heftige klus en heb al werkend aan dit project leren produceren. Uiteindelijk is de film niet afgemaakt omdat de hoofdrolspeler zijn achillespees scheurde tijdens de opnames. Toen ben ik vrijwel direct aan de slag gegaan voor het megaproject Redbad, die nu in de bioscoop draait.

Ik denk ook dat ik in die 1,5 jaar dat ik in het diepe ben gegooid in de filmwereld, meer heb geleerd dan dat je vier jaar in de schoolbanken kan leren. Dat was ook niet altijd even makkelijk moet ik eerlijk zeggen, maar ik ben wel heel blij dat ik op deze manier het vak heb mogen leren.

Nu ben ik bezig met het verkrijgen van mijn Amerikaanse werkvisum zodat ik in de US acteerklussen kan gaan aannemen. Sinds afgelopen maart heb ik daar getekend met een agent die me gaat vertegenwoordigen in Los Angeles. Zodra ik mijn visum ontvang – waarschijnlijk dit najaar – vertrek ik voor een paar jaar naar LA om me daar vol op acteren te concentreren.

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

De speelfilm Redbad. Ik ben daar begonnen als ondersteuning van de Uitvoerend Producenten/Productieleider. Toen de draaiperiode begon ben ik me ook steeds meer gaan bezighouden met de PR, social media, en marketing en het maken van een making-off documentaire (Redbad The Makers). Ook ging ik steeds meer de producent ondersteunen, waardoor ik mee werd genomen in de producenten-business wat ik heel erg waardevol vond. Op dit moment ben ik het project aan het afronden. Ik ben ook in de distributie betrokken gebleven met de organisatie van de premières, de online marketing, social media en ondersteuning van de PR rondom de release van de film.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Dit is een anekdote van nog voordat ik echt aan het werk was in de filmwereld. Een jaar of 4 geleden, ik was bezig mijn acteerstudie in LA en werd uitgenodigd voor een feestje bij Jamie Foxx zijn huis. Het was een uur rijden vanaf Hollywood, waar wij toen woonden en kwamen aan bij de grootste mansion die ik ooit heb gezien. Het was een kleinschalig ontspannen poolparty en Jamie was een ontzettend toffe en gastvrije man. Toen ik naar de wc ging kwam ik langs zijn ‘wall of fame’, een vitrine van de grond tot aan het plafond vol met prijzen en awards. Helaas stond zijn Oscar daar niet tussen, want die bewaarde hij in Texas hoorde ik later.

In de loop van de avond kwamen er wat meer mensen, onder andere het team van de Fast & The Furious en ik raakte aan de praat met Vin Diesel. Als beginneling in de film & Hollywood wereld was ik natuurlijk ontzettend benieuwd hoe hij was begonnen. Hij vertelde me dat hij tig audities deed, maar nooit een callback kreeg. Dus toen besloot hij om zelf een korte film te schrijven en te produceren waarin hij ook zelf de hoofdrol speelde. Hij stuurde deze op naar Steven Spielberg, waardoor hij in de filmwereld werd ontdekt.

Mijn vriendin en ik gingen een paar dagen later weer terug naar de mansion. Toen spraken we Jamie Foxx 1-op-1 en vroegen hem ook naar zijn journey in de filmwereld. Hij vertelde precies hetzelfde verhaal. Het was lastig om op te vallen tussen alle andere acteurs en daarom besloot hij feesten te organiseren voor artiesten zoals P.Diddy, Jay-Z en Pharrel Williams. Hij startte met een paar honderd dollar, maar zorgde dat hij de beste feesten in de stad gaf, waar dus ook de vrienden van de artiesten zoals acteurs en filmmakers op af kwamen. En zo grappig als hij was performde hij op zijn feesten ook als stand-up comedian. Op deze manier verbreedde hij zijn netwerk in de Hollywood scene en liet hij zijn performer-kant aan filmmakend Hollywood zien.

Deze verhalen hebben mij gemotiveerd om out-of-the-box te denken en slaan nu beiden op mijn eigen filmcarrière. Ik ben begonnen in de party-scene van Nederland waardoor ik als filmmaker en schrijver op de kaart ben gekomen. En daardoor mensen uit de filmwereld heb leren kennen en films ben gaan produceren om met de juiste mensen in contact te komen. Op mijn pad staat nog om een eigen film te produceren waar ik zelf ook in ga spelen. Het script is nog in de maak, en ik verwacht volgend jaar de eerste financiering rond te krijgen en de productie te starten.

Lees meer verhalen van ‘A Girl in Film’.

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Dit najaar vertrek ik voor enkele jaren naar LA als de aanvraag voor mijn werkvisum wordt goedgekeurd. Zodra ik daar ben wil ik natuurlijk met bekende regisseurs werken zoals Christopher Nolan en Martin Scorsese omdat ik hun groot fan ben van hun films. Acteurs als Leonardo DiCaprio en Matthew McConaughey omdat ik hen de top qua mannelijk acteerwerk vind. En actrices Jennifer Lawrence en Mila Kunis, omdat ze naast geweldige actrices, zeer gezellige personen lijken.

Los van de overige tientallen Hollywood regisseurs en acteurs, zou ik heel graag een keer in een Spaanse film willen spelen. Ik ben gek op Spaanse cinema (ik ben ook half Spaans). Ik zou graag een keer met regisseur Pedro Almodovar willen werken. Zijn films maken altijd indruk op me en zoeken ook qua acteerwerk het randje op. Tenslotte zou ik nog een keer bij een Marvel-productie willen werken. Als actrice of aan de productiekant om mee te maken hoe het op de set gaat bij zo’n multimiljoenen productie.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Ik denk dat wanneer je in de entertainment industrie werkt, nooit werk en privé helemaal kunt scheiden van elkaar. Ten eerste werk je niet volgens een vaste routine, bijvoorbeeld van ma-vr van 9-5. Je werkt op de meest ongewone tijden, in de weekenden, feestdagen, etc.

Met grote projecten kan het soms extreem zijn. Met Redbad was ik van september t/m nov weg, we reisden non-stop half Europa en Nederland door. Ik was 24/7 aan het werk en je bent alleen maar van huis. Je sociale contacten staan dan gewoon helemaal uit. Er is dan gewoon geen ruimte om af te spreken met vrienden, verjaardagen, feestjes of familiebezoeken. Daar staat dan wel weer tegenover dat je soms enkele weken achter elkaar ‘vrij’ bent, of maar enkele dagen per week een klus hebt. Maar ook dan ben ik altijd bezig met werk: audities, fotoshoots, mailings, schrijven, netwerkgesprekken, nieuwe ideeën en vlogs.

Zelfs als ik op reis ga, ben ik een soort ‘aan het werk’. Mijn zusje en ik zijn sinds 1,5 jaar een reisvlog begonnen en leggen dus alles onderweg vast en editen het zelf (youtube.com/hippsetters). Dit vinden we ontzettend leuk om te doen! Ook doen we dit steeds vaker voor events en festivals. Dus ik kan wel zeggen dat ik geen duidelijke scheiding tussen werk en privé heb. Er is bijna elke dag wel een camera bij me in de buurt 🙂 Gelukkig zijn mijn vrienden en ouders erg begripvol hierin. En bestaat een groot deel van mijn sociale kring ook uit mensen die in entertainment werken en dat dus goed begrijpen.

9) Welke films en series kijk je zelf graag?

Ik merk dat mijn genre steeds breder wordt qua films en series die ik kijk. Soms kijk ik vanuit professioneel oogpunt en let ik op elk cinematisch detail of focus ik me op het acteerwerk. Maar gelukkig kan ik dat ook nog helemaal los laten en gewoon genieten van een film of serie zonder er teveel bij na te denken. Dit kan uiteen lopen van een commerciële blockbuster zoals Avengers tot aan een psychologische thriller art-house film zoals Fermat’s Room. Mijn favoriete series van afgelopen jaar zijn: La Casa de Papel en Ozark. Films die dit jaar bij me zijn blijven hangen zijn: Loving Escobar en The Disaster Artist.

Volg Mariella op Instagram, Facebook, YouTube en Vimeo.

Lees verder