girl in film Eva Geurdes
girl in film Eva Geurdes

A Girl in Film #9: Eva Geurdes, oprichter MEGA Films

Dagelijks ontmoeten we ontzettend veel stoere, leuke en ambitieuze vrouwen die vol passie in de filmindustrie werken. Niet alleen voor, maar veel vaker nog achter de camera. In de rubriek ‘A GIRL IN FILM’ stellen we ze graag aan je voor. Hoe zijn ze aan dit werk gekomen? Welke films en series kijken ze zelf in hun vrije tijd?

Deze keer ‘A Girl in Film’ #9: Eva Geurdes, oprichter MEGA Films

1) Wat is jouw functie?

Ik doe een aantal verschillende dingen. Ik werk bij het Chassé Theater in Breda als filmprogrammeur en marketing medewerker in het filmhuis, en werk daarbij op de marketing en communicatie-afdeling van het Nederlands Film Festival. Het is heel inspirerend om op twee van die totaal verschillende plekken te werken. Bij het Chassé Theater heb ik de kans om heel duidelijk een visie uit te bouwen, terwijl bij het Nederlands Film Festival met grote snelheid goed gepresteerd moet worden. Die afwisseling geeft veel energie. En dat is maar goed ook, want bijna een jaar geleden ben ik bovendien begonnen aan mijn grote droom en heb ik samen met een vriend een filmproductiebedrijf opgezet; MEGA Films.

A Girl in Film Eva Geurdes

2) Wat houdt dat in?

Als producenten bedenken we filmconcepten en trekken we mensen aan die zelf goede ideeën hebben om te verfilmen. We zoeken het beste team om zo’n concept uit te werken en begeleiden hen daarbij. Als het concept stevig staat zoeken we de beste cast en crew bij elkaar om de film ook daadwerkelijk te maken. We staan hen gedurende het hele proces bij en zorgen er als het ware voor dat zij goed hun werk kunnen doen. Maar er ligt natuurlijk iets veel ideologischer aan ten grondslag; we willen mooie verhalen vertellen! Dit is de manier waarop wij dat het liefste doen.

3) Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb de bacheloropleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap gevolgd. Daarna ben ik de master Film- en Televisiewetenschap gaan doen.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

4) Hoe ben je in de filmbranche terecht gekomen?

Al tijdens mijn studietijd deed ik graag vrijwilligerswerk in de culturele sector. Dat begon bij het Nederlands Film Festival en was stiekem vooral heel tof omdat je héél véél films kon kijken met je vrijwilligerspas. Door de jaren heen kwam ik zo op steeds meer festivals terecht en kreeg ik steeds meer verantwoordelijke taken. Zo rolde ik de (film)festivalwereld in! Tijdens mijn masterstudie liep ik bovendien stage bij De Familie Film & TV, en mocht ik voor het eerst een documentaireserie mee produceren: Brotherhood van Astrid Bussink. Dat smaakte naar meer! Gelukkig mocht ik blijven plakken en heb ik aan twee series van Michiel van Erp mogen meewerken. Toen wist ik het zeker; ik wil de rest van mijn leven films en series maken!

5) Wat is het meest recente project waar je aan gewerkt hebt of waar je nu aan werkt?

Op dit moment zijn we bezig met de postproductie van de eerste speelfilm van MEGA Films; The Death of a Polish Princess. We hebben twee fantastische draaidagen achter de rug waar we in hoog tempo een hoop – wat mij betreft – indrukwekkende scènes hebben opgenomen. Jamie Grant (onder andere bekend van Flikken Maastricht, Alberta en K.L.E.M) speelt de hoofdrol en spat werkelijk van het beeld af. De eerste montageversie is al klaar, maar nu begint het grote schaaf- en bijstuuravontuur. Ik ben enorm benieuwd wat eruit gaat komen! Over een paar maanden kunnen we het je vertellen.

6) Wat is je leukste werk anekdote?

Toen we The Death of a Polish Princess opnamen, bleek halverwege het reservoir van het toilet in onze locatiebus vol. Om die te legen moesten we aan de achterkant van de bus een grote pin lostrekken en dan zou de inhoud eruit stormen. Er was alleen in de wijde omgeving geen afvoerput te vinden! We vonden wel een rivier met een betonnen kade. Mathijs (mijn MEGA Films-compagnon) heeft toen de locatiebus zo ver mogelijk over die betonnen kade gereden en ik lag op de vloer van de bus, met de achterdeuren open en die rivier recht onder me. Als Mathijs net iets te hard had geremd, was ik zo de diepte in gevallen. Met een beetje gevaar voor eigen leven kon ik uiteindelijk de pin lostrekken en hebben we de tank kunnen legen. Doodeng! En het stónk! Zo blijkt maar weer; je moet als producent niet bang zijn je handen vies te maken!

7) Met wie wil je graag nog een keer werken?

Ik zou het geweldig vinden om nog een keer met Astrid Bussink te werken. Ik heb enorm genoten van het maakproces van Brotherhooden vind haar manier van filmen heel inspirerend. Ze laat gebeuren wat er gebeurt en krijgt het uiteindelijk in al die chaos voor elkaar om binnen grootse gebeurtenissen hele mooie, kleine, persoonlijke verhalen te vinden en die prachtig uit te werken tot een spannend en ontroerend verhaal. Het was een feest om met haar te werken en dat zou ik heel graag nog eens doen.

En in de categorie grootse dromen zou ik spontaan alles uit m’n handen laten vallen en in een vliegtuig stappen om een documentaireserie te maken met Louis Theroux. De ontwikkeling van zijn verhalen lijkt altijd zo natuurlijk te verlopen; via hoofdpersoon A komt hij terecht bij hoofdpersoon B, wiens neef toevallig nog iemand kent die hoofdpersoon C blijkt te worden. Maar ik weet zeker dat daar een hoop research- en productiewerk aan vooraf gaat – en dat zou ik heel graag eens van dichtbij meemaken.

8) Hoe combineer je werk en privé?

Als je het antwoord op die vraag hebt gevonden hoor ik het graag, haha! Ik heb nog een hoop dromen en ambities en om die waar te maken moet er hard gewerkt worden. Ik ben ervan overtuigd dat als ik blijf genieten van de dingen die ik doe, het altijd genoeg energie blijft geven om door te gaan.

Maar dat wil niet zeggen dat ik die balans tussen werk en privé heb gevonden. Sterker nog, dat is misschien wel een van de dingen die ik het liefst zou leren de komende tijd. Gelukkig heb ik een fantastische verkering die snapt dat ik allerlei dromen heb die ik wil najagen en die me door dik en dun steunt. Hij drukt af en toe even op de pauzeknop en daar ben ik heel blij mee. Maar uiteindelijk moet ik natuurlijk leren om zelf ook af en toe die knop in te drukken. Tot die tijd helpt hij gelukkig soms een handje!

9) Welke films/series kijk je zelf graag?

Het zijn er zo veel, het is zo moeilijk kiezen! Mijn all time favorite serie is nog altijd Breaking Bad. Brian Cranston! Het verhaal! De shots! Het einde! Weinig series sluiten zo sterk af. Op het gebied van arthouse films vind ik Her nog altijd prachtig; de manier waarop het kleurgebruik het verhaal zo sterk ondersteunt vind ik geweldig. In de categorie ‘guilty pleasures’ kijk ik nog altijd graag naar Bridesmaids en ik sla geen enkele Marvel-film af. En tot slot, in de categorie kleine filmpjes, heb ik nog een paar favorieten die ik iedereen kan aanraden: Mountain, The eagle huntress en Louise en hiver. Ze draaien nu of binnenkort in de bioscoop. Gaat dat zien en geniet! En laat me vooral weten wat jullie ervan vinden.

Wil je meer verhalen lezen over vrouwen die werken in de filmindustrie? Alle afleveringen van A Girl in Film vind je hier

Lees verder