Films over legendarische artiesten
Films over legendarische artiesten

8 films over legendarische artiesten #kijktips

Vandaag is het ‘Werelddag van de muziek’. Een ideaal moment om films met het thema te bekijken. In de bioscopen draait nu de film All Eyez On Me, over het leven van rapper Tupac Shakur. Maar Girls in Film heeft ook nog acht aanraders over legendarische artiesten uitgelicht die je thuis kan zien. Hieronder staan ze op een rijtje, van meer recent naar een echte klassieker die maar liefst acht Oscars wist te winnen:

1) La Vie en Rose (2007)

Een film over het leven van Edith Piaf. Regisseur: Olivier Dahan. Met o.a. Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory en Gerard Depardieu. La vie en Rose won twee Oscars, namelijk: ‘Best achievement in Makeup’ en ‘Best Performance by an Actress in a Leading Role’. Hiermee werd Marion Cotillard de eerste Franse actrice die een Oscar won in een Franstalige film. 

Edith Giovanna Gassion wordt in 1915 geboren en groeit op in de gevaarlijkste straten van Parijs. Haar moeder werkt in een bordeel en Edith brengt haar armoedige jeugd grotendeels door bij haar drinkende oma. Als haar vader haar dwingt om op straat, tussen de hoeren en dronkelappen, te gaan zingen weet ze hem te ontlopen door met haar halfzusje Simone zingend door te stad te zwerven.

Vijf jaar later ontdekt Louis Leplee haar bijzondere stem en treedt de nerveuze Edith voor het eerst op in zijn nachtclub. Hij noemt haar zijn kleine mus, waarna haar naam definitief gevestigd is als Edith Piaf. De Franse zangeres leeft groots en meeslepend, breekt na de oorlog zelfs door in New York, maar krijgt ook veel ellende te verduren. Ze verliest haar enig kind op jonge leeftijd en ook haar grote liefde Marcel Cerdan sterft kort na hun ontmoeting. Ze vlucht in drank en drugs, ook al overwint ze veel leed door het te verwerken in haar vlijmscherpe teksten….

Deze film is de All Time Favorite van o.a. Bracha van Doesburgh. La Vie en Rose is te bestellen via o.a Bol.com

2) I’m not there (2007)

Een film over het leven van Bob Dylan. Regisseur: Todd Haynes (Carol). Met o.a. Christian Bale, Cate Blanchett en Heath Ledger. Dit was een van de laatste films waar Heath Ledger in te zien was. 

Zes verschillende kanten van de persoonlijkheid van Bob Dylan worden ieder onder een andere naam uitgebeeld tijdens een kenmerkend deel van het leven en het werk van de muzikant. De jonge, met zijn gitaar rondzwervende Woody Guthrie is de geboren muzikant. Jack Rollins is de verafgode singer-songwriter. Arthur Rimbaud is de arrestant die blijft weigeren zich te conformeren aan de pogingen om hem wetten op te leggen waarvan hij de legitimiteit niet inziet. Robbie Clark is de getrouwde vader, die het ondanks zijn huwelijkse staat niet kan laten het met andere vrouwen aan te leggen. Jude Quinn is de stevig drugsgebruikende levens- en muziekfilosoof. Billy the Kid is de het liefst alleen gelaten, teruggetrokken natuurmens die mijmert over het leven van weleer.

I’m Not There is te bestellen via o.a. Bol.com

3) Walk the Line (2005)

Een film over het leven van Johnny Cash. Regisseur: James Mangold (Logan). Met o.a. Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon en Ginnifer Goodwin. Witherspoon won voor haar rol in Walk the Line een Oscar voor ‘Best performance by an actress in a leading role. ‘

Country-legende Johnny Cash vertrekt naar Memphis waar countrymuziek nog in de kinderschoenen staat. Naarmate hij steeds bekender wordt en dus geld begint te verdienen komt hij in contact met grote sterren zoals Elvis Presley. Maar de roem wordt Johnny te veel en hij raakt aan de drugs.

Deze film is o.a te bekijken via Pathé Thuis. 

4) Ray (2004)

Een film over het leven van Ray Charles. Regisseur: Taylor Hackford. Met o.a. Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington. Deze film won twee Oscars, namelijk: ‘Best Performance by an actor in a Leading Role’ en ‘Best Achievement in Sound Mixing.’

In Ray wordt voor het eerst het echte verhaal verteld van de unieke Amerikaanse artiest Ray Charles. Zowel zijn leven als zijn werk worden gedetailleerd verteld.

Deze film is o.a. te bekijken via Pathé Thuis. 

Volg Girls in Film op Facebook dan mis je niets!

5) 8 Mile (2002)

Een film losjes gebaseerd op het leven van Marshall Mathers, beter bekend als Eminem. De rapper vertolkt zelf de hoofdrol. Regisseur: Curtis Hanson (L.A. Confidential). Met o.a. Eminem, Brittany Murphy en Kim Basinger. Deze film won de Oscar voor ‘Best Music, Original Song.’

Jimmy is op zoek naar zijn identiteit en een doel in zijn leven. Met een ongeïnteresseerde familie en een slechte achtergrond leert hij zijn woede, angsten en frustaties te uiten terwijl hij zijn slechte afkomst probeert te onstijgen.

Deze film is o.a. te bekijken via Netflix. 

6) Shine (1996)

Een film over het leven van de Australische pianist David Helfgott. Regisseur: Scott Hicks (The Lucky One). Met o.a. Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl en Justin Braine. 

David Helfgott lijdt erg onder de strenge opvoeding van zijn vader, maar wordt ontdekt als pianotalent en gaat in Londen muziek studeren. De slechte relatie met zijn vader heeft ook daar nog steeds grote invloed op zijn leven, totdat hij verliefd wordt.

Deze film is o.a. te bestellen via Bol.com

7) The Doors (1991)

Een film over het leven van de leden van rockband The Doors. Regisseur: Oliver Stone (JFK). Met o.a. Val Kilmer, Meg Ryan en Kyle MacLachlan. 

Het levensverhaal van popzanger Jim Morrison, leider en zanger van de band The Doors, razend populair in de jaren ’60 en ’70.

Deze film is te bestellen via iTunes

8) Amadeus (1984)

Een film over het leven van de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Regisseur: Milos Forman (One Flew Over the Cuckoo’s Nest). Met o.a. F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge. Deze film won maar liefst acht (!!!) Oscars, waaronder ‘Best Picture’. 

Hofcomponist Salieri wordt verteerd door afgunst als hij merkt hoe de goddelijke muzikale inspiratie die hij zelf ontbeert, te beurt valt aan de lostbandige, hondsbrutale nar Mozart. Gek van jaloezie, besluit hij hem koste wat kost ten gronde te richten.

De film Amadeus is te bestellen via o.a. Bol.com

Afbeelding boven artikel: Reese Witherspoon en Joaquin Phoenix in Walk the Line (2005).

Lees verder