Achter de schermen bij de Harry Potter Expo

Harry Potter: The Exhibition is 11 februari officieel geopend. Op 9 februari mocht ik al een kijkje nemen bij de 1400 vierkante meter grote tentoonstelling om een verslag te maken voor de YouTube serie MovieZone Filmlab waar ik ook voor werk. 

De tentoonstelling

De Harry Potter Expo volgt dezelfde verhaallijn als de boeken. Als bezoeker beleef je de tentoonstelling als jouw eigen avontuur als tovernaarsleerling. Je wordt gesorteerd in je Hogwarts House en vervolgens begroet door de grote stoomtrein ‘The Hogwarts Express’. Daarna loop je het kasteel binnen, volg je een lesje herbologie, speel je Zwerkbal en duik je in het verboden donkere bos. Bij dat laatste gedeelte had ik het liefst een hand om in te knijpen want stiekem vond ik het best eng. Toen ik mij bedacht dat deze tentoonstelling voor alle leeftijden was, schrok ik best. Die dementoren en gigantische spinnen zijn best creepy.

Dormitory-Room-1000x560

Van Persie op een bezemsteel

Ik sprak acteurs James en Oliver Phelps die Fred en George Wemel speelden in de films en voor de opening naar Nederland waren gekomen.  Ze vertelden over hun bezoek aan Utrecht, hoe het is om zo’n evenement te promoten en over hun ervaring met de props. James vertelde dat ze FIFA in hun hotelkamer konden spelen en dat hij best Van Persie op een bezemsteel had willen zien. Oliver wilde het liefst zijn eigen toverstaf houden, maar dat kon niet. Bizar genoeg mocht hij wel zijn halve nep oor mee naar huis nemen.

I fotgot what I did with Georges spare ear… #earear #housesortout #whydidistartthis #whatdidyousay #toomanyhashtags

A photo posted by oliver_phelps (@oliver_phelps) on

Volg Girls in Film op Facebook voor meer achtergronden bij films.

Around the world

De tentoonstellingsmakers vertelden dat zij al tien jaar bezig waren met de expo en dat deze nu al zes jaar de wereld over reist. De makers waren zelf grote Harry Potter™ fans die een droom hadden om de wereld van JK Rowling met anderen te delen. De tentoonstelling wordt vervoerd met gigantische schepen en elk land heeft zijn originele plaatselijke crew om alles op te bouwen. Omdat van elk kledingstuk en prop meerdere versies zijn gemaakt, gebeurt het wel eens dat spullen worden omgeruild. Een aantal stukken zijn dan ook nooit op beeld geweest, omdat het origineel voor de film in een te slechte staat verkeerde om tentoon te stellen. Echter alles is afkomstig van de originele makers. 

Wil jij ook naar de Expo? Ga dan naar de website voor kaartjes. Hij is tot 30 Juni te zien bij CineMec Utrecht Leidsche Rijn. 

Beeld: HARRY POTTER characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. Harry Potter Publishing Rights © JKR. (s16)

Lees verder