Achter de schermen bij… de kostuumontwerpers van <i>Soof</i>
kleding soof

Achter de schermen bij… de kostuumontwerpers van Soof

Ze zijn de vaste kostuumontwerpers van de serie Soof en op dit moment druk bezig met seizoen 2. Mariëlla Kallenberg en Manon Blom delen hun set-geheimen met Girls in Film.

Hoe ga je te werk bij het stylen van een serie als Soof?

“Alle acteurs hebben hun eigen verhaallijn en wij proberen daar echte mensen bij te bedenken? Waar zijn ze geboren, waar komen ze vandaan, waar zijn ze naar school geweest? Bij Joy (Barbara Sloesen) hebben we bijvoorbeeld een fictief rockabilly-vriendje bedacht, dat haar ophaalt als ze klaar is in de Kooksoof. Ons werk is niet alleen maar leuke kleren aantrekken, we willen dat personages daadwerkelijk tot leven komen.”

Hoe maak je die looks helemaal kloppend?

“We lezen het script goed, overleggen met de regisseur, art department, de make-up en natuurlijk de acteur zelf. We maken een moodboard en gaan kostuums verzamelen of laten maken. Voor iedere nieuwe rol bedenken we verschillende stijlen. Tijdens de doorpas overleggen we wat het beste matcht, en waar de acteur zich zélf goed bij voelt.”

lees verder onder de afbeelding

Ook interessant: In his Shoes met Dan Karaty inclusief beelden van de eerste auditie voor en met Soof!

Volgen jullie ook trends?

“Nee, bij ons draait het nooit om de trends, behalve als het een film/serie over fashion of bloggers is natuurlijk, dan duik je in die wereld. Soms probeert een personage hip te zijn, zoals Kasper (Fedja van Huêt), die een jongere vriendin heeft in de tweede Soof-film. Dan gaan we bekijken wat zo’n man die ineens jong wil lijken zou dragen, het is leuk om daarmee te spelen.”

Wie is het allerleukst om aan te kleden?

“Bij Joy kunnen we ons echt uitleven. Normaal proberen we een personage niet te over-styled te maken. Als kijker is het namelijk niet de bedoeling dat je steeds afgeleid wordt door de kleding. Het moet om de persoon draaien. Maar Joy is het type vrouw waar mensen op straat ook voor omkijken. Met haar looks mochten we helemaal losgaan.”

artikel gaat verder onder de afbeelding

Wat is het lastigst aan dit vak?

“Soms hebben we een look in gedachten en heeft de regisseur of de actrice zelf iets heel anders in haar hoofd. Dat maakt het soms lastig, maar houdt het voor ons ook verrassend. Spelenderwijs vinden we met elkaar altijd de juiste look. Lastig kan ook zijn dat elk lichaam weer anders is. Bij Barbara staat een strakke kokerrok prachtig, terwijl het figuur van Lies weer beter tot zijn recht komt in een uitlopende rok. Daar moet je goed op letten, want je wilt niet dat een actrice zich ongelukkig voelt in een outfit die niet bij haar figuur past.”

Waar zijn jullie trots op, en wat zou je graag nog eens doen?

“We hebben een Vlaamse film gedaan over moderne hippies, Paradise Trips, waar we een Ensor voor hebben gewonnen. Dat is de Belgische Oscar, daar zijn we natuurlijk heel trots op. Wat ons superleuk lijkt, is een maffiaserie aankleden, of zoiets als Peaky Blinders lijkt ons te gek om te doen.”

Lees verder