Achter de schermen bij locatiescout Walter Kloos 
locatiescout Walter Kloos

Achter de schermen bij locatiescout Walter Kloos 

Waarom wonen ze in films en series altijd in van die gave huizen? Walter Kloos weet het antwoord, want hij is locatiescout en zoekt de meest waanzinnige plekken hoogstpersoonlijk uit.

Vertel eens wat je precies doet?

Walter Kloos“Ik ben locatiescout bij Goedzoekers.nl en samen met drie collega’s zoek ik locaties voor films, series, reclamespotjes etc. Ik ben hier een jaar of zeventien geleden in gerold, voor een fotograaf gaan werken en uiteindelijk voor mezelf begonnen. Al snel heb ik mijn krachten gebundeld met Paul Marbus, René de la Rambelje en Tjarco van Wijck: we zijn een kantoor gaan delen en hebben samen een archief opgebouwd. Ik heb o.a. locaties gedaan voor Hollands Hoop, A’dam-E.V.A., Layla M, Mannenharten, en ik ben nu druk bezig met de serie van Soof.”

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Als ik word gevraagd voor een film of serie, ga ik eerst het script lezen, want daar staan vaak al heel duidelijke omschrijvingen in. Wat is het voor huis? In wat voor wijk moet het liggen? Welke ruimtes heb je nodig? Vervolgens krijg ik van de art director of production designer een specifieke briefing over de sfeer en dan ga ik eigenlijk eerst in ons archief zoeken of we zo’n locatie hebben. Is dat niet het geval, dan kan het echte scouten beginnen. Vroeger was dat lastiger, toen haalde je veel uit architectuurboeken en de bibliotheek of ging je fysiek rondrijden. Tegenwoordig kun je op het internet al heel veel uitzoeken en vaak ook via makelaars zien hoe een huis er vanbinnen uitziet. Al fiets en rijd ik ook nog steeds rond, dat is toch het leukste van dit werk en het levert vaak bijzondere locaties op.”

Waar ben je naar op zoek voor de nieuwe Soof-serie?

“We concentreren ons nu op de hoofdlocatie, waar de meeste scènes worden gedraaid. Voor Soof moet dat een heel pand zijn dat voor meerdere doeleinden wordt gebruikt zoals restaurant. Het is best een lastige opgave om dit allemaal in één gebouw te vinden. Meer mag ik daar nu helaas nog niet over zeggen.”

Lukt het ook wel eens niet om iets te vinden?

Ook interessant

scenario van Nieuwe Buren 2

Karin van der Meer schreef het scenario van Nieuwe Buren 2

“Nee, eigenlijk lukt het altijd wel. Soms gaat het heel moeizaam of trekt een eigenaar zich vlak voor het draaien toch terug. Dat is wel een probleem, want de hele planning is dan al klaar, de acteurs en de crew zijn geboekt en de vergunningen geregeld. Maar als we er dan met zijn vieren met de producent op gaan zitten, slagen we er altijd in om toch op tijd een pand te vinden.”

Welke gevonden locatie vond je zelf heel bijzonder?

“De serie Hollands Hoop speelt zich helemaal af in Groningen en veel is daar ook daadwerkelijk gedraaid. Ik ben heel blij met de oude boerderij die ik daar gevonden heb, die klopte helemaal qua sfeer met de serie. De boer had de boerderij gekocht voor de grond – om zijn mest kwijt te kunnen – en het pand stond leeg, dus dat mochten we gebruiken. Uiteindelijk hebben we de boer ook nog zover gekregen dat hij mais op de weilanden eromheen heeft gezet, want dat was nodig voor het verhaal. Het is leuk als het puzzeltje dan uiteindelijk helemaal in elkaar valt.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijkjes achter de schermen bij films en series.

 

partners_soof2

Lees verder