<i>Aladdin</i>: net zo magisch maar wel in een nieuw jasje (***)
recensie Aladdin

Aladdin: net zo magisch maar wel in een nieuw jasje (***)

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik van kinds af aan obsessed ben met Aladdin. Veruit mijn allerlievelings tekenfilm ter wereld, die ik nagenoeg woord voor woord kan meepraten en -zingen. Dus toen bekend werd gemaakt dat er een live-action verfilming van mijn favo Disney klassieker werd gemaakt was ik vanzelfsprekend door het dolle heen. Maar een remake van een iconische film gaat óók gepaard met hoge verwachtingen.

Een magisch sprookje

Aladdin vertelt het verhaal van de charmante ‘straatrat’ Aladdin die met zijn aapje Abu in Agrabah woont. Om te overleven steelt hij hier en daar een brood op de markt. Tevens de plek waar hij prinses Jasmine, dochter van de sultan, ontmoet. De twee worden verliefd, maar er zijn ook een hoop obstakels. Zo mag Jasmine alleen met een prins trouwen en probeert grootvizier Jafar de macht te pakken. Maar wanneer Aladdin in een grot een magische lamp vindt met daarin een Geest die drie wensen in vervulling kan laten brengen zorgt dat voor een hoop nieuwe mogelijkheden.

Aladdin 2019 Disney GIF - Find & Share on GIPHY

Productie en casting

De productie van deze nieuwste Disney-classic-live-action-remake ging niet zonder slag of stoot. Zo leek de wereldwijde casting maar niet rond te komen en riep regisseur Guy Ritchie geen Indiase of Arabische acteur te kunnen vinden die aan de eisen zou kunnen voldoen (aka dansen, zingen en acteren). Een opmerkelijke en ongeloofwaardige uitspraak die voor veel ophef zorgde. Uiteindelijk werd de in Egypte geboren Canadese acteur Mena Massoud gecast als Aladdin, de Brits-Indiase Naomi Scott als prinses Jasmine, ‘onze’ Marwan Kenzari als slechterik Jafar en Will Smith als de Geest.

Aladdin remakeModerne twist

De remake komt 27 jaar na de originele film, en dat brengt ook wat veranderingen met zich mee. Zo is Jasmine niet meer de enige vrouwelijke rol maar heeft ze nu ook een BFF (SNL-comédienne Nasim Pedrad). Heeft de Geest ook een menselijke gedaante zodat hij door de straten van Agrabah kan lopen. En is de viezige oude Jafar met zijn gekrulde sik omgetoverd in hot Jafar, zoals Marwan Kenzari door fans op Twitter en Buzzfeed wordt genoemd. Een Jafar die hem een menselijke schurk maakt.

Aladdin remakeDe ene aanpassing werkt beter dan de andere. Zo vind ik het top dat er nog een vrouwelijke rol is toegevoegd, maar lijkt Jasmine’s BFF/handmaiden Dalia’s enige functie een ‘comic relief’ te zijn. Dit geeft het geheel wel een komische noot, maar doet tegelijkertijd heel Amerikaans aan. De Geest werkt op zijn beurt juist goed in ‘human form’, en komt zo misschien nog wel beter tot zijn recht dan in zijn blauwe pak. (waar na de uitkomen van de trailer nog een hoop gedoe om was; men vond de CGI eruit zag alsof het dateerde uit de jaren 80).

Aladdin remakeWat De Geest zo enerverend maakte in het origineel was zijn dynamische energie, met dank aan het stemgebruik van Robin Williams en Pierre Bokma (en dat zijn natuurlijk ook nogal grote shoes to fill). Die dynamiek miste ik wel een beetje (zoals in dit shownummer van Prince Ali). Toch heeft Will Smith met zijn eigen skills een authentieke versie van de Geest kunnen maken die ook werkt, zonder Robin Williams te hoeven nabootsen.

Visueel spektakel

Ondanks het gedoe rondom de rolbezetting laat de hele cast zien dat ze de juiste keuze zijn voor hun rol. Mena Massoud en Naomi Scott hebben een sprankelende chemie op beeld, de muziek (inclusief twee nieuwe solo nummers voor Jasmine!) is even opzwepend en A Whole New World geeft je gegarandeerd kippenvel. Al met al is Aladdin een visueel spektakel. De acteurs, figuratie en heel Agrabah zijn doordrenkt met explosieve kleuren en glinsterend goud. (Wat overigens wel een Bollywood-vibe afgeeft – en speelt het verhaal zich niet af in het Midden-Oosten?).

Eindoordeel (***)

Kan een live-action film ooit tippen aan het iconische en geliefde origineel die we allemaal kennen uit onze gekoesterde kindertijd? Ik denk het niet, en je kan ook niet van een live-action verwachten dat ‘ie exact zoals de animatiefilm is. Maar: zolang de juiste vibe wordt overgebracht kom je al een heel eind. Guy Ritchie en de cast hebben een eigen draai aan een beroemd sprookje gegeven en het verhaal blijft net zo magisch.

Lees verder