Amsterdamse taferelen in nieuwe film Tulip Fever #trailertip

Op 31 augustus komt de film Tulip Fever in de bioscoop. Deze film van regisseur Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl) speelt zich af in Amsterdam en barst van de sterren. Onder andere Alicia Vikander, Dane deHaan, Cara Delevigne  en Christopher Waltz spelen een rol.

Waar gaat het over?

Tulip Fever vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos (Dane DeHaan) opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd.  Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten.

Waargebeurd verhaal?

Schilder Jan van Loos is helaas verzonnen. Cornelis Sandvoort en Sophia ook. En de titel van de film (en het gelijknamige boek) is ook niet waarheidsgetrouw. In Nederland wordt de periode waarin Amsterdam in de greep was van de bloem ’tulpenmanie’ genoemd. Tulpenwoede, tulpengekte zelfs bollenrazernij komt voor in de geschiedenisboeken, maar nog nooit de term tulpenkoorts.

Het boek, dat vooral draait om de romance tussen Jan de Loos en Sophia, is een internationale bestseller. Dit is niet de eerste verfilming voor schrijfster Deborah Moggach. Al eerder werd haar werk verfilmd in The Best Exotic Marigold Hotel. Zij heeft ook de scripts geschreven voor een aantal boekverfilmingen. Zoals het script voor de BBC mini-serie The Diary of Anne Frank en de populaire speelfilm Pride and Prejudice naar het boek van Jane Austen.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Moeilijk begin

Steven Spielberg wilde al in 2003 het gelijknamige boek van Deborah Moggach verfilmen. Met niemand minder dan Jude Law en Keira Knightley in de hoofdrollen van Sophie en Jan de Loos. Door financiële problemen werd dat project gestaakt. Tom Hooper waagde nog een poging, maar ging uiteindelijk toch voor Les Miserables. Een slimme keus, want die film heeft veel prijzen in de wacht mogen slepen.

Er zitten helaas geen Nederlanders of Belgen tussen de sterrencast. Ondanks dat de film zich afspeelt in Amsterdam. Hoofdrolspeler Dane deHaan is, ondanks zijn achternaam wil suggereren, Amerikaans. Belgische acteur Matthias Schoenaerts had in eerste instantie de hoofdrol maar werd later vervangen door DeHaan.

Afbeelding: © 2016 – The Weinstein Company

Lees verder