arthouse advies januari
arthouse advies januari

Arthouse Advies: de vijf filmhuistips van de maand januari!

Alweer slecht nieuws voor de filmtheaters: halverwege december moesten de deuren wederom sluiten in verband met het coronavirus. Omdat het allemaal nog erg onzeker is wanneer ze weer open mogen, heb ik voor deze Arthouse Advies een selectie gemaakt die volledig online te bekijken of streamen is. Het zullen daarom ook wat oudere films zijn, omdat natuurlijk nieuwe releases op zich laten wachten. Misschien heb je nog een paar pareltjes gemist in 2020 en is dit je kans om deze toch nog te kijken! Maar, er is ook een kans om een aantal spiksplinternieuwe films te zien op de (dit jaar online) editie van het IFFR. 

Dit is de top 5 filmhuistips van de maand januari, online editie!

Babyteeth (2019)

Vitamine Cineville 

Genre: Drama | Regie: Shannon Murphy | Cast: J: Eliza Scanlen, Michelle Lotters, Toby Wallace, e.a. | IMDb: 7.7, Rotten Tomatoes: 94% | Taal: Engels

arthouse advies januari

Deze geweldige film tipte ik al in oktober. Toch zet ik hem met een goede reden weer op deze lijst: Babyteeth is op nummer 1 gekomen in de Top 15 van Cineville. Iedereen met een Cinevillepas heeft kunnen stemmen, en ik sluit me graag bij deze winnaar aan.

Deze coming-of-age-film over de 16-jarige doodzieke Milla geeft je veel stof tot nadenken. Het is een moeilijk thema – doodgaan – maar zwaar voelt de film niet. Een film die je zal kijken met een lach en een traan.

Australische regisseuse Shannon Murphy maakte met deze film haar speelfilmdebuut. Hiervoor regisseerde ze enkele shorts, maar ook bijvoorbeeld een aantal afleveringen van het succesvolle Killing Eve.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alvast de trailer!

Bekijk ook onze review van Killing Eve!  

Zama (2017)

Vitamine Cineville

Genre: Drama, Geschiedenis | Regie: Lucrecia Martel | Cast: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele | IMDb: 8.9, Rotten Tomatoes: 96% | Taal: Guarani, Spaans, Portugees

arthouse advies januari
In 2018, toen het IFFR nog gewoon plaats kon vinden zonder restricties, zag ik een Q&A met regisseuse Lucrecia Martel. Met haar werk was ik nog niet bekend, maar raakte enorm geïntrigeerd. Toentertijd was haar film Zama te zien op het festival, die daar de KNF prijs won. Deze film kreeg niet een heel grote Nederlandse release, dus het kan zijn dat je hem toen gemist hebt! Maar niet getreurd, voor de Cinevillepashouders onder ons is de film nu beschikbaar op Vitamine Cineville.

De film gaat over een Zuid-Amerikaanse officier in de 18e eeuw. Hij zit vast in een stadje waar hij niet wil zijn, en wacht op bericht van de koning. Dit bericht zou het verlossende nieuws kunnen bevatten dat hij eindelijk ergens anders naartoe mag. Om er zeker van te zijn dat er geen roet in het eten wordt gegooid, doet hij braaf alles wat zijn meerderen van hem vragen…

Bekijk hier alvast de trailer!  

Mayday (2021)

IFFR | Woensdag 3 t/m zaterdag 6 februari

Genre: Drama | Regie: Karen Cinorre | Cast: Grace van Patten, Mia Goth, Havana Rose Liu | Taal: Engels

arthouse advies januari
Foto: IFFR

Een boeiend regiedebuut van Karen Cinorre in de Tiger Competition van het International Film Festival Rotterdam. De film gaat over de serveerster Ana, die terechtkomt in een fantasy-achtige wereld. In deze wereld woedt een oorlog tussen mannen en vrouwen. Ana komt terecht bij drie jonge soldates die vertoeven in een verlaten onderzeeër. Zij lokken als mythische Sirenes mannelijke soldaten hun kant op – om vervolgens wraak te nemen voor alles wat hen is aangedaan.

Dat is wel heel zwart-wit denk je misschien. Is het ook, en daarom brengt hoofdpersoon Ana nuances. De film onderzoekt eerder de mogelijke grijze gebieden. Wat gebeurt er met machteloze groeperingen als zij de macht krijgen? En is er wel ruimte voor een grijs gebied? De film voelt volgens het IFFR aan als een voortdurend verrassend oorlogsdrama maar ook een tieneravonturenfilm.

Helaas is er geen trailer beschikbaar, maar je kan wel deze week nog de film bekijken via de website van het IFFR!

Bipolar (2021)

IFFR | Woensdag 3 t/m zaterdag 6 februari

Genre: Drama | Regie: Queena Li | Cast: Leah Dou, Kailang He, Al Di, e.a. | Taal: Engels, Chinees

arthouse advies januari
Foto: IFFR

Een roadmovie in zwart-wit gefilmd, waarin we een bijzondere variatie zien op de Orpheusmythe. De film is ook moeilijk te omschrijven – de samenvatting alleen al intrigeerde me enorm. Het verhaal, boordevol hallucinaties, dromen en herinneringen, gaat over een jonge vrouw. Haar leven komt op zijn kop te staan wanneer ze een heilige kreeft tegenkomt, wat resulteert in een soort bedevaart naar het eiland Ming. Langzaam wordt de jonge vrouw weer teruggevoerd naar de realiteit…

Mocht je niet bekend zijn met de Orpheusmythe, een korte samenvatting van het verhaal gaat als volgt. Orpheus werd verliefd op de nimf Eurydice, die ging zoals een Griekse tragedie betaamd al snel dood. Orpheus daalde af naar de onderwereld om haar terug te halen, en bij hoge uitzondering mocht dat van de god van dood. Op één voorwaarde: dat hij op de weg naar boven niet achterom zou kijken. Orpheus raakte toch bezorgd toen zijn geliefde geen antwoord gaf, keek achterom, en raakte voor altijd zijn geliefde kwijt.

Regisseuse Queena Li heeft al enkele positief ontvangen korte films op haar naam staan waarvoor ze in binnen- en buitenland meerdere prijzen won.

Bekijk hier de trailer! 

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Adam (2019)

PICL 

Genre: Drama | Regie: Maryam Touzani | Cast: Lubna Azabal, Nisrin Erradi, Douae Belkaouda, e.a. | IMDb: 7.2, Rotten Tomatoes: 88% | Taal: Arabisch

arthouse advies januari

Het regiedebuut van regisseuse Maryam Touzani, en ook de Marokkaanse Oscar-inzending van vorig jaar! Het verhaal speelt zich af in Casablanca, waar de zwangere Samia op zoek is naar een dak boven haar hoofd. Ze klopt ook aan bij Abla, die in eerste instantie geen onderdak wil bieden. Maar Abla is ook een alleenstaande moeder van een 8-jarig kind, en weet dat het heel moeilijk kan zijn als je er alleen voor staat. Uiteindelijk vinden de vrouwen veel steun bij elkaar.

Maryam Touzani maakte al eerder een korte film, documentaires en twee speelfilms. Met Adam kreeg ze nog meer bekendheid, werd de film opgenomen in de Cannes-selectie en ook de Marokkaanse inzending voor de 92e editie van de Academy Awards!

Bekijk hier de trailer. 

Foto boven artikel: still uit Mayday van IFFR.

Lees verder