arthouse advies maart
arthouse advies maart

Arthouse Advies: de vijf filmhuistips van de maand maart!

Ook de komende maand zijn er een aantal prachtige filmhuisfilms te zien. Niet alleen in filmtheaters, maar ook on demand! Om het grote aanbod een beetje overzichtelijk te maken, heb ik vijf mooie films geselecteerd. Dit is de top 5 filmhuistips van de maand maart!

The Florida Project (2017)

CINETREE 

Genre: Drama | Regie: Sean Baker | Cast: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, e.a. | IMDb: 7.6, Rotten Tomatoes: 96% | Taal: Engels

arthouse advies maart
Twee jaar geleden zag en hoorde ik regisseur Sean Baker spreken over zijn net op het IFFR vertoonde film The Florida Project. De film had ik ook gezien, en was zo onder de indruk dat ik kriebels in mijn buik had toen ik Sean er over hoorde spreken. Het bleek dat de liefde die de film uitstraalde zat inderdaad ook heel diep in de regisseur en zijn cast en crew. En dat maakte het project tot de bijzondere film die het eindresultaat werd.

De kleine Moonee (Brooklyn Prince) en haar moeder Halley (Bria Vinaite, gecast via Instagram!) wonen in de Magic Castle. Dit is een knalpaars motel langs Route 192 in Kissimmee, een stad vlakbij Orlando in de staat Florida. De namen van de motels klinken vrolijk en zien er kleurrijk uit. Wat je niet zou verwachten, is dat deze plekken een triest fenomeen herbergen van veel dakloze gezinnen in de Verenigde Staten. Zij zijn genoodzaakt in deze motels te leven tegen een laag tarief. Terwijl moeder Halley op alle mogelijke manieren geld bij elkaar probeert te sprokkelen om haar kind een dak boven het hoofd te geven, zien we de situatie door de ogen van een kind via Moonee. Samen met haar sidekick Scooty gaat ze elke dag op avontuur in en rondom het motel.

Deze film gemist in de bios? Bekijk hem nu op Cinetree. Hier is alvast de trailer! 

Mind My Mind (2019)

PICL 

Genre: Animatie, Korte Film, Comedy | Regie: Floor Adams | Cast: Simon Hodges, Cezanne Tegelberg, Adam Fieldse, e.a. | IMDb: 8.3 | Taal: Engels

arthouse advies maart
Deze schitterende animatie over autisme vertelt het verhaal over Chris. Chris is een jonge man met autisme, die in het dagelijks leven zijn obsessie met modelvliegtuigjes probeert te verhullen. Hij heeft een mannetje in zijn hoofd genaamd Hans, en die helpt hem daarbij.

Hans schrijft namelijk scripts voor Chris voor alledaagse situaties en ontmoetingen. En dan ontmoet Chris Gwen, een zoöloog, op een feestje. Ze nodigt hem uit om naar haar favoriete kameleon te komen kijken. Chris vindt haar heel erg leuk en volgt heel moedig alle flirt-scripts van Hans op… Wat natuurlijk niet helemaal zonder slag of stoot gaat.

Mind My Mind heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen en stond op de shortlist voor de Oscars in de categorie Korte Animatiefilm. Bekijk hier alvast de trailer! 

Sibel (2018)

5 maart | BIOSCOOP

Genre: Drama | Regie: Çağla Zencirci and Guillaume Giovanetti | Cast: Damla Sònmez, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy, e.a. | IMDb: 7, Rotten Tomatoes: 75%| Taal: Turks

arthouse advies maart

De 25-jarige Sibel woont met haar vader en zus in een afgelegen dorp, ergens in de bergen van het Zwarte Zee-regio in Turkije. Sibel is stom (ze kan niet praten). Echter, ze heeft een manier om te communiceren. Het is in haar gemeenschap namelijk al decennialang een traditionele gewoonte om te communiceren door middel van fluiten. En niet alleen voor korte signalen, maar ook hele zinnen kunnen al fluitend gemaakt worden. Haar mede-dorpsbewoners willen niks met haar te maken hebben, omdat ze geloven dat haar beperking besmettelijk is.

Sibel stort zich op haar jacht op een wolf die het dorp terroriseert. De mensen in het dorp zijn namelijk als de dood voor het dier en hebben er al allemaal irrationele angsten en fabels op losgelaten. Wanneer ze wederom op jacht is, komt ze een vluchteling tegen. Hij is bang, kwetsbaar en gewond, maar ook de eerste die Sibel ziet als een mens.

Een krachtige film over het strijden voor een ander en beter bestaan. Bekijk hier de trailer!

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Queen & Slim (2019)

12 maart | BIOSCOOP

Genre: Drama, Misdaad, Romantiek | Regie: Melina Matsoukas | Cast: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine, e.a. | IMDb: 7, Rotten Tomatoes: 82% | Taal: Engels

arthouse advies maart
(from left) Slim (Daniel Kaluuya) and Queen (Jodie Turner-Smith) in “Queen & Slim,” directed by Melina Matsoukas.

Slim (Daniel Kaluuya) en Queen (Jodie Turner-Smith) zijn op een ietwat ongemakkelijke date. Wanneer Slim haar naar huis brengt na het etentje, worden ze aangehouden door een witte politieagent. Wat niets meer dan een simpele aanhouding zou moeten zijn, loopt vreselijk uit de hand. Wanneer de agent onjuist en agressief begint te handelen, schiet Slim uit zelfverdediging de agent dood. Als je een beetje bekend bent met politiegeweld in de VS tegen de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap dan begrijp je waarschijnlijk waarom Queen en Slim besluiten om op de vlucht te slaan. Het loopt uit op een klopjacht door Amerika waarbij Queen en Slim nationaal heel wat teweeg brengen.

Lena Waithe schreef het scenario voor deze film en Beyoncé’s Formation-regisseuse Melina Matsoukas nam de regie op zich. Een schitterende roadmovie vanuit een uniek perspectief. Bekijk hier alvast de trailer! 

The Kingmaker: Imelda Marcos  (2019)

19 maart | BIOSCOOP

Genre: Documentaire | Regie: Lauren Greenfield | Cast: Imelda Marcos, Andres Bautista, Ferdinand Marcos Jr., e.a. | IMDb: 7.5, Rotten Tomatoes: 97% | Taal: Engels

arthouse advies maart

Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, was ooit de first lady van de Filipijnen. Bij de meeste mensen staat ze bekend als een excentrieke vrouw met een ontzagwekkende hoeveelheid schoenen. Maar hoe gaat het nu met haar? Filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield volgt Imelda die zichzelf in de documentaire neerzet als vaderlandslievende weldoenster…

Maar de realiteit lijkt een ander verhaal. Na de volksopstand van 1986 vluchtte Imelda met haar man Ferdinand naar Haïti. Maar dan keert ze, schaamteloos, terug uit haar ballingschap. Terwijl ze zichzelf presenteert als ‘moeder van het volk’, doet ze net alsof er nooit iets is gebeurd. Maar toch zie je in de film ook de verwoestende corruptie in het land. Geld en macht houden elkaar in evenwicht, terwijl niemand weet waar dat geld vandaan komt.

Een huiveringwekkend sprookje. Bekijk hier alvast de trailer! 

Lees verder