arthouse advies mei
arthouse advies mei

Arthouse Advies: de vijf filmhuistips van de maand mei!

Het ziet er nog niet naar uit dat de filmtheaters snel open zullen gaan. We moeten nog even geduld hebben tot 20 mei, en in de tussentijd is er genoeg online te zien en te horen! Mocht je bijvoorbeeld even de benen willen strekken voor een veilige buitenwandeling, dan zijn er ook nog podcasts – OVER FILM! Cineville, Radio Cinema en VPRO Cinema. Maar als je toch weer even een film wil opzetten, ben je hier aan het juiste adres. In deze Arthouse Advies heb ik een top 5 gemaakt van schitterende films die allemaal online te bekijken zijn!

Amor (2017, korte film)

CINETREE 

Genre: Documentaire | Regie: Isabel Lamberti | Cast: Dyomarah Alvarez, Heavenly Dap, Amber Koning, e.a. | IMDb: 6.6 | Taal: Nederlands

arthouse advies mei
Foto: Eye Film

Deze korte film van regisseuse Isabel Lamberti gaat over een groepje meiden. Ze zijn zich aan het voorbereiden om naar een feest te gaan. Voor hen houdt dit in dat ze gaan spijbelen, winkelen en indrinken. Ze dagen elkaar de hele tijd uit en zoeken hun grenzen op. De film laat de afstandelijke verhoudingen van de meiden zien met de buitenwereld. Ook onderzoekt het de onderlinge relaties binnen de groep. 

Het ontvangen en geven van liefde is niet altijd even vanzelfsprekend. Een interessant onderwerp dat Lamberti op boeiende wijze onderzoekt in Amor! Bekijk hier alvast de teaser. 

Noura´s Dream (2019)

PICL 

Genre: Drama | Regie: Hinde Boujemaa | Cast: Hind Sabri, Lotfi Abdelli, Hakim Boumsaoudi, e.a. | IMDb: 6.8 | Taal: Arabisch

arthouse advies mei

Het leven lijkt Noura eindelijk weer een beetje toe te lachen. Haar gewelddadige echtgenoot zit eindelijk achter slot en grendel. In haar eentje voor hun drie kinderen zorgen in combinatie met lange dagen werken maken het niet makkelijk. Gelukkig heeft ze een nieuwe liefde Lassad die haar op de been houdt. Ze willen niets liever dan in het openbaar affectie voor elkaar tonen. Maar helaas kan dat nog niet – de scheiding is pas over vier dagen rond. En net als Noura alles gehad denkt te hebben, slaat het noodlot toe. Haar man staat voor de deur, vervroegd vrijgelaten. Met alle intentie om zijn positie in het gezin weer terug te nemen.

Noura’s Dream is het veelbelovende speelfilmdebuut van Belgisch-Tunesische regisseuse Hinde Boujemaa. Bekijk hier alvast de trailer!

Bar Bahar (2016)

CINEMEMBER 

Genre: Drama | Regie: Maysaloun Hamoud | Cast: Mouna Hawa, Sana Jammelieh, Shaden Kanboura, e.a. | IMDb: 7.3, Rotten Tomatoes: 98%| Taal: Hebreeuws, Arabisch

Arthouse advies mei

Bar Bahar gaat over drie vrouwen in de Israëlische stad Tel Aviv. Leila, Salma en Noor delen een appartement. De vrouwen konden niet meer verschillend zijn. Leila is een kettingrokende, vrijgevochten advocate, Salma een christelijke, lesbische DJ en Noor een vrome, brave moslima. Regisseuse Maysaloun Hamoud confronteert de hoofdpersonages met de beperkingen en vooroordelen die gepaard gaan met de religieuze samenleving waarin ze zijn opgegroeid. Maar slachtoffers zijn ze nooit. 

Deze film veroorzaakte flink wat opschudding in het thuisland van de regisseuse. Bekijk hier alvast de trailer!

If the Sun Explodes (2016)

Vitamine Cineville

Genre: Drama, Avontuur, Romantiek | Regie: Hanna van Niekerk | Cast: Wies Fest, Egbert Jan Weeber, e.a. | IMDb: 7.0 | Taal: Nederlands

arthouse advies mei
Foto: Jean Counet

Op Vitamine Cineville kan je terecht als je een Cineville-pas hebt. Omdat we nu natuurlijk nog niet de theaters in kunnen, heeft Cineville besloten om een aantal films die eigenlijk nu zouden moeten draaien online te zetten. En ook nog nog een aanbod van films uit voorgaande jaren. Zoals If the Sun Explodes, het speelfilmdebuut van regisseuse Hanna van Niekerk. De film volgt de twee ontzettend verliefde twintigers Yara en Philippe, die met alleen een backpack en elkaar de wereld intrekken. Het resultaat is een unieke roadmovie waarin de hoofdpersonages worstelen met het eeuwige twintigersdilemma: wat wil ik in het leven?

Meld je aan bij Cineville als je al een pasje had. Wil je de filmwereld steunen, ook als de theaters nog even dicht zijn? Dan kan je ook een pasje aanvragen  en voor nu genieten van het online aanbod totdat je ze weer op het witte doek kan zien! Bekijk hier alvast de trailer van If the Sun Explodes. 

Jumbo (2020)

PICL

Genre: Drama | Regie: Zoé Wittock | Cast: Noémie Merlant, Emmanuelle Bercot, Bastien Bouillon, e.a. | IMDb: 6.4 | Taal: Frans

arthouse advies mei

Jeanne is verliefd op een kermisattractie. Hij is groot, sterk, straalt in heel veel kleuren en houdt Jeanne stevig vast als ze door de lucht vliegt. En zijn naam is Jumbo. Maar verliefd zijn op een kermisattractie is natuurlijk niet een gemakkelijk onderwerp. Zelfs de moeder van Jeanne wil het er niet over hebben, terwijl ze normaal gesproken erg open is over liefde en seks. De manager van het attractiepark, Marc, is jaloers op Jumbo. Hij zou liever zien dat Jeanne hem die aandacht gaf.

In dit kleurrijke speelfilmdebuut van regisseuse Zoé Wittock wordt omschreven als een verrassend tedere coming-of-age film (Filmkrant). Bekijk hier alvast de trailer! 

Lees verder