arthouse advies juni
arthouse advies juni

Arthouse Advies: de zes film(huis)tips van de maand juni!

De Arthouse Advies van deze maand is net even anders. Dit keer zal de lijst in het teken staan van mensen en makers van kleur, en thema’s als racisme en ongelijkheid. Ook zijn het wat meer documentaires dan normaal, en ook wat minder arthouse

Er is genoeg materiaal online te zien om je blik te verruimen en te leren over onderwerpen waar jij persoonlijk weinig of niet mee te maken krijgt, maar heel veel andere mensen helaas wel. Veel leerzaam kijkplezier met het Arthouse Advies van juni!

Dat Haar! (2016)

NPO3/3LAB

Genre: Documentaire | Regie: Bibi Fadlalla | Cast: Kaylee, e.a. | Taal: Nederlands

arthouse advies juni
Foto: still uit Dat Haar!

Kaylee is geadopteerd uit Lesotho toen ze drie jaar oud was. Ze groeit op in een klein stadje in Friesland. Ze is het enige meisje op school met kroeshaar en dat vindt ze maar niks. Kaylee en haar moeder hebben geen idee hoe ze kroeshaar moeten verzorgen. Ook is in het stadje niemand die het wel weet. Kaylee’s haar raakt meer en meer in de war en ze is er helemaal klaar mee. Zij en haar moeder besluiten om op zoek te gaan naar iemand die ze kan helpen.

Dat haar! Won de Innoversit Parade Pitch van dat jaar. Bekijk hier alvast de trailer! 

I Am Not Your Negro (2016)

CINETREE / NPO Start

Genre: Documentaire | Regie: Raoul Peck | Cast: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Martin Luther King, e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 99% | Taal: Engels

arthouse advies juni
I Am Not Your Negro is een documentaire gebaseerd op het onafgemaakte manuscript Remember this House van James Baldwin. Met de stem van acteur Samuel L. Jackson als voice-over onderzoekt de film de geschiedenis van racisme in de Verenigde Staten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van James Baldwin’s herinneringen van de Civil Right leiders als Malcolm X en Martin Luther King.

De documentaire werd genomineerd voor de 89ste Oscareditie in de categorie Best Documentary Feature. Ook won een film een BAFTA in dezelfde categorie. Bekijk hier alvast de trailer!

Check ook onze recensie van Queen & Slim!

13TH (2016)

NETFLIX

Genre: Documentaire | Regie: Ava DuVernay | Cast: Melina Abdullah, Michelle Alexander, Cory Booker, e.a. | IMDb: 8.2, Rotten Tomatoes: 97% | Taal: Engels

arthouse advies juni
Foto: Netflix

Deze veelbesproken documentaire van Ava DuVernay gaat over het dertiende amendement in de grondwet van de Verenigde Staten. Hierin staat het volgende: ‘Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction’. Oftewel – onbetaalde en onvrijwillige arbeid is oké als het als straf wordt gebruikt. Door het systematisch blijven onderdrukken van de zwarte bevolking sinds de afschaffing van de slavernij, waardoor bijvoorbeeld de gevangenissen een relatief grote hoeveelheid mensen van kleur vast hebben zitten, houdt men een economisch systeem in stand dat vergelijkbaar is met slavernij.

Enorm indrukkwekkend. Check hier alvast de trailer!

The Death and Life of Marsha P. Johnson (2017)

NETFLIX

Genre: Documentaire | Regie: David France | Cast: Kurt Wolfe, Su Yacka, Catherine Shugrue Dos Santos, e.a. | IMDb: 7.2, Rotten Tomatoes: 96% | Taal: Engels

Arthouse Advies juni
Foto: Netflix

Mocht er niet direct een lampje gaan branden als we Stonewall Riots zeggen, dan is is dit een korte samenvatting. De Stonewall riots of uprising begonnen in 1969, na een gewelddadige politie-inval bij de club. De Stonewall Inn was een bekende LGTBQI+ club in Greenwich Village. Na de zoveelste keer dat er politiegeweld werd gebruikt tegen de gay community, waren mensen het zat en begonnen terug te strijden.
Op de frontlinie stond ook Marsha P. Johnson. Zij was een African-American transvrouw die onder verdachte omstandigheden dood werd aangetroffen in de Hudson in 1992. De politie bestempelde het als een zelfmoord, terwijl er genoeg verdachte omstandigheden waren voor een uitgebreider onderzoek. In deze documentaire komen verschillende mensen aan het woord die nog steeds onderzoek doen naar de dood van Marsha P. Johnson. 

Bekijk hier alvast de trailer!

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wit is ook een kleur (2017)

2DOC 

Genre: Documentaire | Regie: Sunny Bergman | Taal: Nederlands

arthouse advies juni
Foto: website Vrij Nederland

Documentairemaakster Sunny Bergman wil in deze documentaire uitzoeken waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Ze schieten in de verdediging, vinden dat het niet over hen gaat of lopen weg van het gesprek. Soms ontkennen ze racisme zelfs, ook als het overduidelijk is. Het lijkt af en toe enorm makkelijk voor witte mensen om in een slachtofferrol te schieten, terwijl ze daarmee de rollen onterecht omdraaien.

Sunny Bergman vult de documentaire ook met sociale experimenten, die duidelijk maken hoe diep witte fragiliteit en geïnstitutionaliseerd racisme in de Nederlandse maatschappij zitten. Een must-see! Check hier de trailer. 

Do The Right Thing (1989)

BIOSCOOP

Genre: Comedy, Drama | Regie: Spike Lee | Cast: Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, e.a. | IMDb: 7.9, Rotten Tomatoes: 92% | Taal: Engels

Arthouse Advies juni
Om af te sluiten wil ik jullie graag deze Amerikaanse klassieker meegeven als tip. Spike Lee is een van de grootste African-American filmmakers ooit. Zijn films zijn vaak heel sociaal bewogen. Kwesties als racisme, de dubieuze rol van de media en etnische spanning zijn enkele thema’s die voorbij komen in zijn werk.
Do The Right Thing speelt zich af tijdens een loeihete zomer in de wijk Bedford-Stuyvesant in New York. De hitte zet de reeds gespannen verhoudingen tussen de zwarte bewoners en Italianen nog verder onder druk. De eigenaren van een pizzatent, Dal, Pino en Vito, zijn in Do The Right Thing het mikpunt van de haat.

De film is in 1999 door de Library of Congress aangewezen als waardevol filmerfgoed, en werd opgenomen in de National Film Registry. Bekijk hier de trailer!

Foto boven artikel: Netflix

Lees verder