arthouse advies mei
arthouse advies mei

Arthouse Advies: de mooiste filmhuistips van de maand mei!

Ook deze maand zullen er weer een aantal prachtige filmhuisfilms te zien zijn. Van het dappere Mustang uit Turkije tot aan het in eigen land verboden A Man of Integrity uit Iran: deze films zullen nog lang in je hoofd blijven zitten. Dit is de top 5 mooiste filmhuistips van de maand mei!

Mustang (2015)

CINETREE

Genre:
Drama | Regie: Deniz Gamze Ergüven | Cast: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu e.a. | IMDb: 7.6, Rotten Tomatoes: 98% | Taal: Turks

arthouse advies mei

Het is zomer in Turkije. Ergens in een klein stadje in het noorden van het land lopen Lale en haar vier zusjes naar huis van school. Volledig onschuldig zitten ze een beetje te spelen met wat jongens, zoals kinderen en tieners dat doen. Toch veroorzaakt deze interactie een groot schandaal. Langzaam wordt hun huis voor hen veranderd in een gevangenis. Thuis werken en geen school meer terwijl er gesproken wordt over uithuwelijking. De vijf zussen geven echter niet zo maar op. Ze zijn sterk, vol passie en willen veel meer uit het leven halen dan ze wordt gegund.

Deniz Gamze Ergüven, een Frans-Turkse filmmaakster, werd in Turkije verguisd voor het maken van deze dappere film. Internationaal werd het echter vol lof ontvangen, en terecht. Het is een ontroerend portret geworden over vijf jonge vrouwen die weigeren mee te doen aan conservatieve tradities. Bekijk hier de trailer.

Summer 1993 (2015)

CINEMIEN

Genre:
Drama | Regie: Carla Simón | Cast: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí e.a. | IMDb: 7.2, Rotten Tomatoes: 100% | Taal: Spaans

arthouse advies mei

Deze film is gebaseerd op het leven van filmmaakster Carla Simón. Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1993. Frida is een meisje van 6 jaar oud wiens ouders allebei plotseling komen te overlijden. Ze wordt in huis genomen door haar oom en tante, die op het platteland wonen. Frida is haar ouders gewend en de grote stad, en vindt het behoorlijk lastig te acclimatiseren. Ondanks alle mooie momenten in haar nieuwe thuis, neemt Frida bijzonder veel bagage mee die je niet zo maar kwijtraakt. Maar haar oom en tante blijven hun uiterste best voor haar doen.

Een liefdevol en ontroerend familieportret waar je zeker wel een traantje bij gaat wegpinken. Bekijk hier alvast de trailer!

A Man of Integrity (2017)

BIOSCOOP

Genre:
Drama, Thriller | Regie: Mohammad Rasoulof | Cast: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi e.a. | IMDb: 7.4, Rotten Tomatoes: 100% | Taal: Engels/Perzisch

arthouse advies mei

Een film maken waarvan je bij voorbaat weet dat het verboden gaat worden in je eigen land. Dat is waar regisseur Mohammad Rasoulof al jaren mee te maken heeft. Ook op deze film, in het Iraans Lerd genaamd, ligt een filmverbod. Het verhaal gaat over een fatsoenlijke familieman, Reza, die samen met zijn vrouw Hadis in het noorden van Iran woont. Wanneer zijn watervoorziening afgesloten wordt door een louche organisatie, komt Reza in de problemen. Maar hier blijft het niet bij. Wanneer hij bijna alles dreigt kwijt te raken wordt het steeds moeilijker voor de eerlijke Reza om zijn integriteit niet kwijt te raken. ‘In dit land word je onderdrukt of ben je onderdrukker’, is waar Reza helaas achterkomt.

Een intrigerende kijk in de wereld van Iraanse filmmaker Rasoulof. Het is soms makkelijk om te vergeten dat voor veel mensen in de wereld het niet mogelijk is om te doen wat ze willen. En dan is deze film een goede manier om hier bewust van te worden. Bekijk hier alvast de trailer!

Marjorie Prime (2017)

Donderdag 10 mei| BIOSCOOP

Genre:
Drama, Romantiek | Regie: Michael Almereyda | Cast: Stephanie Andujar, Hana Colley, Geena Davis e.a. | IMDb: 6.4, Rotten Tomatoes: 89% | Taal: Engels

arthouse advies mei

Deze nieuwe film met onder andere Jon Hamm (Mad Men) en Geena Davis (Thelma & Louise) speelt zich af in de nabije toekomst. De 86-jarige Marjorie (Lois Smith) krijgt gezelschap van een hologram. Dit hologram is gebaseerd op haar inmiddels overleden man Walter. Marjorie lijkt in eerste instantie erg veel rust en veiligheid te vinden bij deze reflectie van haar man. Haar dochter vindt het maar niks; haar moeder doet aardiger tegen een hologram dan tegen haarzelf. Plus het feit dat het haar echte vader niet is – niets kan hem echt terugbrengen.

Het verhaal had bijna een aflevering uit Black Mirror kunnen zijn. Artificial Intelligence is iets wat wellicht gebruikelijk gaat worden in de nabije toekomst. Deze film geeft daar een ontroerende kijk op. Bekijk hier de trailer!

Lean on Pete (2017)

Donderdag 31 mei| BIOSCOOP

Genre:
Avontuur, Drama | Regie: Andrew Haigh | Cast: Travis Fimmel, Steve Zahn, Steve Buscemi e.a. | IMDb: 7.4, Rotten Tomatoes: 92% | Taal: Engels

arthouse advies mei

Deze coming-of-age film vertelt het verhaal van de 15-jarige Charley Thompson (Charlie Plummer). Het enige wat hij wil is een thuis, eten op tafel en een middelbare school waar hij langer op kan zitten dan een paar maanden. Zijn moeder is er vandoor gegaan, en Charley wordt opgevoed door zijn single vader Ray (Travis Fimmel). Ray heeft het beste voor met zijn zoon, maar lijkt niet in staat een baan voor langer dan een bepaalde periode vol te houden. Ze gaan verhuizen naar Portland, Oregon voor een nieuwe start. Charley gaat in de zomer aan de slag met een baantje bij een paardentrainer (Steve Buscemi). Hier raakt bij bijzonder gehecht aan het racepaard Lean on Pete. Wanneer deze verkocht dreigt te worden, neemt Charley het heft in eigen handen.

Een ontroerend verhaal dat een mooi kijkje geeft in de prachtige staat Oregon in de Verenigde Staten. Bekijk hier alvast de trailer!

Lees verder