BAFTA's
BAFTA's

BAFTA’s: rauwe actualiteit wint van onderwatersprookje #AwardTalk

Gisteravond was de avond van de BAFTA’s: de meest prestigieuze filmprijzen van Groot-Brittannië, uitgereikt door the British Academy of Film and Television Arts. De awardshow wordt na de Golden Globes gezien als de belangrijkste show in de aanloop naar de Oscars.

Time’s Up

De show werd dit jaar voor het eerst gehost door de 71-jarige actrice Joanna Lumley (Absolutely Fabulous), nadat Stephen Fry de taak na 12 achtereenvolgende jaren naast zich neer had gelegd. En dat deed ze met verve, volgens zowel de kijkers als haar voorganger.

De keuze van de Academy om de presentatierol aan een vrouw te geven komt niet geheel uit de lucht vallen in deze Time’s Up-tijden. Zo was ook de rode loper net als bij de Golden Globes gevuld met zwarte outfits en Time’s Up-speldjes.

Weinig verrassingen

De meeste winnaars zorgden niet bepaald voor een verassing. Acteurs Frances McDormand, Gary Oldman, Allison Janney, Sam Rockwell gaan dit awardseason allemaal best wel steady. Maar opvallend was wel de overwinningstriomf van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (9 nominaties, won er 5). Tegenover de consistente concurrent en eveneens grote favoriet The Shape of Water (11 nominaties, won er 3), die in Venetië de Gouden Leeuw won.

Controversie

Even leek het succes van Three Billboards namelijk in het water te vallen door de backlash die ontstond over het personage van Sam Rockwell. Een racistische politieagent die uiteindelijk soort van sympathiek wordt neergezet. Een karakterontwikkeling die ik persoonlijk juist heel sterk vond geschreven.

Actueel

Toch lijkt Three Billboards inmiddels weer de grote favoriet van de awardshows te worden, mogelijk ook dankzij de actuele thema’s. Het is echt een verhaal van nú.

Frances McDormand refereerde in haar speech naar demonstranten over de hele wereld die inspiratie putten uit de film. Zo werden er billboards in dezelfde stijl geplaatst naar aanleiding van de Grenfell Tower brand in Londen waar 71 doden vielen, en de high school shooting in Miami waar 17 mensen om het leven kwamen.

Regisseur Martin McDough prees zijn vrouwelijke hoofdpersonage in zijn dankwoord: “What I’m most proud of, especially in this Time’s Up year, is it is a film about a woman who refuses to take any more shit.” YES.

Daniel Kaluuya

De enige award die wordt toegekend door het publiek is de prijs voor Aanstormend Talent. Daniel Kaluuya mocht deze in ontvangst nemen voor zijn hoofdrol in de culturele hit Get Out. In zijn speech dankte hij de Engelse kunstsubsidies, die het voor hem mogelijk maakten om op toneelles te gaan.

Nederlandse genomineerden

Voor de Nederlandse genomineerden bleef het (helaas) bij een eervolle nominatie. Paul Verhoeven voor zijn niet-Engelstalige film Elle, Hoyte van Hoytema voor zijn camerawerk in Dunkirk en Arjen Tuiten voor zijn grime in Wonder. Die laatste twee zijn overigens nog wel in de running voor een Oscar!

Voorspelling voor de Oscars?

De BAFTA’s wordt, net als de Golden Globes, gezien als graadmeter voor de Oscar-winnaars. Toch lopen de winnaars niet altijd synchroon. De laatste keer dat in de categorie Beste Film de winnaar van de BAFTA’s gelijk was aan die van de Oscars was in 2013, met 12 Years A Slave.

De strijd tussen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en The Shape of Water is dus nog niet helemaal gestreden… De uitreiking van de Oscars wordt in de nacht van zondag 4 op maandag 5 maart live uitgezonden op Net5.

Lees verder