interview barry atsma bankier
interview barry atsma bankier

Barry Atsma: ‘Ik ben absoluut geen held’ #interview

Het meest bizarre, geheim gebleven, verhaal van de Tweede Wereldoorlog is nu verfilmd. Bankier van het Verzet draait vanaf deze week in de bioscoop. Girls in Film sprak met hoofdrolspeler Barry Atsma.

Over de film

Twee broers die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het oog van de bezetters tientallen miljoenen euro’s hebben ontvreemd van de Nederlandse bank om het verzet te financieren. Het klinkt als heldhaftige filmfictie, maar niets is minder waar. Bankier van het Verzet is het waargebeurde en nooit eerder vertelde verhaal van Walraven van Hall (Barry Atsma) en zijn broer Gijs van Hall (Jacob Derwig).

“Ik was verbijsterd toen ik het verhaal voor het eerst hoorde, dacht dat het fictie was”, vertelt hoofdrolspeler Barry Atsma. “Ik ben dingen gaan lezen over Walraven van Hall en mijn mond viel open. Hij had alles zo goed voor elkaar en wist onder zoveel schuilnamen te opereren; hij werd een soort schaduwpremier van Nederland. Heel bizar dat een van Nederlands grootste verzetshelden totaal onbekend is. Wally en Gijs hebben de bank geplunderd, onder de neus van de nazi’s, om gezinnen aan eten te helpen, wapens te kopen en Duitsers om te kopen om mensen vrij te laten. Ze hebben daarmee ongelooflijk veel levens gered.”

lees verder onder de foto

interview barry atsma bankier

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Spannend jongensboek

Een spectaculaire roof als deze zie je doorgaans alleen in actiefilms als Ocean’s Eleven, die uit de pen van de scenarioschrijver komen. “Je gelooft het haast niet, maar het is zo’n ingewikkelde roof geweest en dat zorgt voor nagelbijtende spanning in de film. Het kijkt weg als een ongelooflijk spannend jongensboek, alleen daarom al moeten mensen deze film gaan zien”, zegt Atsma.

Ter voorbereiding op zijn rol kreeg de acteur de kans om met de zoon van Walraven van Hall te praten. “Voor mij was dat heel bijzonder en ontroerend. Zijn zoon Aad heeft me veel verteld over het karakter van zijn vader, zijn humor, zijn eigenwijsheid, maar ook over zijn autoritaire gedrag bij vergaderingen. Hij was heel fel: je bent voor of tegen, een grijs gebied kende hij niet.”

“Wally was ook een man die het spelletje goed kon meespelen en een enorme charme had waarmee hij mensen in alle lagen van de samenleving wist in te pakken. Aad heeft zijn vader tussen zijn zesde en achtste bijna niet gezien, omdat hij altijd moest onderduiken. De laatste keer dat hij hem sprak, was hij acht jaar, daarna is Wally geëxecuteerd.”

Heldenacteur

Producent Sytze van der Laan noemt Barry Atsma een heldenacteur. “De kijker identificeert zich meteen met hem”, zegt hij. Atsma: “Ik snap wel een beetje wat hij bedoelt, want ik ben net als Wally iemand die mensen wil verbinden, maar ik ben absoluut geen held”, lacht de acteur.

Na de tv-serie Klem speelt hij nu opnieuw close samen met Jacob Derwig. “Wat Jacob en ik hebben, is heel bijzonder. We hebben samen acht jaar bij Toneelgroep Amsterdam gezeten, daarna heb ik in zijn regiedebuut gespeeld en we zijn nu seizoen 2 van Klem aan het draaien. Het is voor mij altijd een feest om met hem te werken. Niet alleen omdat Jacob het grootste acteertalent van onze generatie is. Maar ook omdat we elkaar inmiddels zo goed kennen dat we de beleefdheden voorbij zijn. We kunnen elkaar aanspreken op dingen en heel vrij spelen. Ik denk niet dat het verwarrend is dat mensen ons na Klem nu weer samen zien, want onze chemie is hier totaal anders.”

lees verder onder de foto

interview barry atsma bankier

Droom die uitkwam

Wally’s echtgenote Tilly wordt in de film gespeeld door actrice Fockeline Ouwerkerk, die momenteel ook te zien is in het derde seizoen van Nieuwe Buren (op Videoland). Fockeline vertelt: “Een groot filmproject zoals Bankier van het Verzet komt eens in de zoveel jaar voorbij. Op set staan met fantastische acteurs, een geweldige crew en onder regie van Joram Lürsen, was een droom die uitkwam!”

Lees ook het interview dat we eerder dit jaar hadden met Fockeline.

Bankier van het Verzet is vanaf 8 maart te zien in de bioscoop. Check hier de trailer.

Lees verder