interview met Barry Atsma
interview met Barry Atsma

Barry Atsma: ‘Spelen met Leonardo DiCaprio lijkt me te gek’ #interview

Met Bankier van het Verzet heeft hij een enorme hit te pakken. Maar wat zou Barry Atsma hierna graag nog eens doen? En welke legendarische filmrol had hij wel willen spelen? 

1. Ben je happy met waar je op dit moment staat in je carrière?

“Ja, ik prijs me heel gelukkig. Toen ik vijf jaar geleden wegging bij Toneelgroep Amsterdam was dat best een grote stap voor mij. Het was een soort familie geworden en we maakten fantastische dingen. Maar ik wilde meer tijd voor mijn kinderen en meer tijd om internationaal te werken. Dat ben ik voorzichtig gaan proberen en ik heb heel mooie dingen mogen maken: de Britse series The Split en Tatau, de Duitse serie Bad Banks en ik mocht met Samuel L. Jackson spelen in The Hitman’s Bodyguard. Ook in Nederland heb ik veel gedaan waar ik ontzettend blij mee ben, zoals Van Gogh; een Huis voor Vincent, Knielen op een Bed Violen, Klem en Bankier van het Verzet. Ik besef echt dat ik mazzel heb, dus ik probeer er maar zo veel mogelijk van te genieten.”

lees verder onder de foto

Knielen op een Bed Violen – foto © 2015 Elmer van der Marel

2. Wat zou je graag eens willen doen?

“Ik ben niet zo’n dromer, heb al zoveel fantastische rollen mogen neerzetten op toneel, televisie en in films. Maar wat ik wel nog heel graag zou willen, is regisseren. Dat roep ik inmiddels ook al vijf jaar; het komt er steeds niet van. Ik stond vorig jaar twee dagen voor mijn debuut van een heel groot project: Rotterdam, I Love You, waarvan ik een van de regisseurs ben. En toen werd de stekker eruit getrokken, omdat de financiering niet rondkwam. Komende zomer gaat het alsnog gebeuren, dus dan komt die droom eindelijk uit.”

3. Welke legendarische rol had jij willen spelen?

“De rol van Brad Pitt in Se7en had ik heel graag gespeeld, dat is een fantastische rol in een iconische film. Ook de rol van Matt Damon in The Martian had me te gek geleken, hij zit daar in zijn eentje op Mars en draagt eigenlijk die hele film.”

4. Met wie zou je graag willen samenwerken?

“Internationaal zou ik heel graag een keer een project willen doen met Leonardo DiCaprio of Jake Gyllenhaal. Dat zijn twee acteurs die ik altijd heb bewonderd om de keuzes die ze maken in hun carrière en de passie die ze tonen. Ze dagen zichzelf altijd weer uit om nieuwe dingen te proberen en hun werk is een mooie mix tussen commercieel en inhoudelijk. Een keer met die mannen spelen – al heb ik maar een paar woordjes tekst – lijkt me te gek.”

lees verder onder de foto

Van Gogh; een huis voor Vincent – foto © Piotr Kukla

Lees ook ons interview met Barry Atsma over de film Bankier van het Verzet.

5. Welk advies heb jij voor jonge vrouwen die willen doorbreken als actrice?

“Ga heel veel theater kijken, want theater is de basis van het spelen. Laat je niet verleiden door de roem, Goede Tijden of dat soort korte routes. Als je het vak echt goed wilt leren, doe je dat in het theater. Kijk of je een voorbereidingscursus kunt volgen van de Toneelschool, zodat je je met jonge mensen samen kunt ontwikkelen. Als je serieus actrice wilt worden, is het belangrijk om te proberen op die Toneelschool te komen. Er zijn maar een paar extreme talenten, zoals Georgina Verbaan, die het zonder hebben gered. Je leert daar écht het vak.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees verder