Baywatch is slecht
Baywatch is slecht

Baywatch is slecht, maar is dat juist goed?

Het internet is niet mals. Baywatch, die vanaf 1 juni in de bioscoop draait, heeft veel slechte recensies ontvangen. Hoofdrolspeler Dwayne ‘The Rock’ Johnson viel dit ook op. Hij wijdde er deze Tweet aan:

De film heeft een magere 18% op filmrecensie website Rotten Tomatoes en 38 punten op Metacritic. Er zijn echter wel een paar positieve uitschieters. De schrijvers van die artikelen waren maar al te blij om dat aan Johnson te laten weten.

Nieuwe norm?

De positieve recensies zijn het er allemaal over eens. De film is zo slecht dat hij goed is. Er zit amper verhaal in en wat erin zit is ongelofelijk cliché. Maar de film weet dat. De personages zeggen bijvoorbeeld vaak wat het publiek denkt:

‘Do you also see her running in slowmotion?’ – Summer Quinn (Alexandra Daddario) tegen Ronnie (John Bass)

‘We both know I’m going to pretend to not like you but eventually give in so let’s just skip that part and go straight to you putting a baby in me.’ – Summer Quinn tegen Matt Brody (Zac Efron)

‘Hey, High School Musical.’ – Mitch Buchanan (Dwayne Johnson) tegen Matt Brody

En dat maakt de film veel leuker. Als je een euro zou krijgen voor elke grap over geslachtsdelen, koop je meteen twee kaartjes voor een ‘goede’ film. Het is ook niet de bedoeling dat Baywatch ‘goed’ is. Het moet entertainment zijn. En dat vond ik absoluut het geval. Het lijkt erop dat we een nieuw genre aan blockbusters hebben. Films die lijken te weten dat ze slecht zijn en het dus volledig op humor en zelfspot gooien. 21 Jumpstreet valt voor mij bijvoorbeeld ook in die categorie.

Dwayne Johnson als Mitch Buchanan en Zac Efron als Matt Brody

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Buiken en Borsten

De zomer blockbuster heeft alles wat het nodig heeft. Actie, humor, mannelijk en vrouwelijk schoon en hordes aan onnodige explosies. Wat het ook heeft, is positiviteit. Nieuwe ‘Baywatch’ strandwacht Ronnie komt net zoals iedereen door de fysieke test heen. Ondanks het feit dat hij duidelijk niet dezelfde lichaamsbouw heeft als wandelend wasbord Zac Efron. Er worden meer grappen gemaakt over de fysieke onkunde van Efron, dan over de tech-nerd Ronnie. Al houdt hij de hele film zijn shirt aan, en is hij wel het mikpunt van alle fallus grappen, kleinerend is het nooit.

Net zoals in de serie zijn lichamen zeer prominent in beeld gebracht. Vooral de klassieke overvolle strakke rode badpakken. ‘Waarom gaat de naad van dat badpak zo hoog?’ vraagt een personage. ‘Dat is voor de aërodynamiek.’ antwoord CJ Parker, gespeeld door Kelly Rohrbach. CJ werd in de serie gespeeld door icoon Pamela Anderson. De film maakt grappen over de slo-mo, naar borsten kijken en over de outfits. Nogmaals, ze weten dus echt wel wat ze doen.

Badass

Maar de dames van Baywatch zijn dit keer meer dan alleen ‘beach candy’. Vooral slechterik Victoria Leeds, gespeeld door Priyanka Chopra. Terwijl ze Efron met haar prachtige hoge hakken de diepte van de oceaan induwt, maakt ze nog even het feministische statement:

‘Gek? Als ik een man was, had je me gedreven genoemd.’

Een echte girlsboss dus. Helaas *mega spoiler lees niet verder als je ‘verrast’ wilt worden* wordt ze met vuurwerk uit de lucht geknald door Dwayne Johnson. Haar uiteengereten voet, valt bebloed naast Zac Efron.

‘Neem mee, brengt geluk.’ zegt Dwayne Johnson nog spottend. -10 voor de vrouwenbeweging, +10 cliché humor.

Zac Efron en Priyanka Chopra foto: Frank Masi – © 2017 – Paramount Pictures

Korreltje zeezout

Heb je dus zin om even lekker te lachen zonder teveel moeite? Ga dan zeker naar Baywatch. Al is het alleen voor de leuke cast en rake zelfspot. Die slechte recensies neem je met een korreltje zout. Je moet gewoon de juiste persoon zijn om van deze nieuwe soort ‘blockbusters’ te houden.

Baywatch is vanaf 1 juni te zien in de Nederlandse bioscoop.

Lees verder