Bella Donna's
Bella Donna's

Bella Donna’s: de chemie van sisterhood

Drie vriendinnen, één bucketlist. Daar gaat de komedie Bella Donna’s over die vanaf deze week in de bioscoop draait. Girls in Film zag ‘m als eerste en vroeg de cast op de première om reacties.

Bella Donna's, GiF Kijkt, Prèmiere
Jon Karthaus en Carolien Karthaus-Spoor

Het is zijn tweede kindje dit jaar… Eind juni werd zoon Otis geboren. Deze week presenteert regisseur Jon Karthaus zijn andere ‘baby’ aan heel Nederland: de filmkomedie Bella Donna’s. “En dat is eigenlijk net zo spannend”, vertelt hij op de première in Amsterdam. “Toen ik net mijn pak aan het aandoen was, had ik hetzelfde gevoel als toen we gingen trouwen of toen we ons klaar gingen maken om naar het ziekenhuis te gaan voor de bevalling. Zenuwen, maar tegelijkertijd ook een gevoel van je heel erg verheugen op wat er komen gaat.”

Ad rem en origineel

Jon mag trots zijn op dit kindje, want Bella Donna’s is een sympathieke komedie geworden met het hart op de juiste plek. Hoofdpersonen zijn de drie vriendinnen Amy (Kiki van Deursen), Jasmijn (Carolien Karthaus-Spoor) en Sasha (Eva Laurenssen) die na het overlijden van hun avontuurlijke vriendin Bella besluiten haar bucketlist af te maken. Eerlijk is eerlijk, het concept had heel flauw en cliché kunnen uitpakken, maar juist door de grappige vondsten en twisten van scriptschrijvers Karthaus en Diederik Jekel blijft de film ad rem en origineel.

Verfrissend aan Bella Donna’s is dat de liefdeslijnen ondergeschikt zijn aan de sisterhood, want het is de chemie tussen de drie dames, die ook in het echte leven vriendinnen zijn, die de film maakt. “Ik ben heel blij met het resultaat dat de meiden hebben neergezet”, zegt Jon. “Je kan als vriendenclub wel chemie hebben als je in de bar zit, maar om dat ook op het doek te krijgen, vond ik de grootste uitdaging. Het was aan mij om een arena te creëren waarin zij zich vrij voelden om met elkaar te durven jammen, en dat hebben zij heel goed gedaan.”

Zenuwachtig

Bella Donna's, GiF Kijkt, Prèmiere
Eva Laurenssen, Kiki van Deursen en Carlien Karthaus-Spoor

De drie dames schuifelen zusterlijk over de rode loper. “Natuurlijk ben ik het meest trots op ons eigen kindje”, lacht Carolien Karthaus-Spoor. “Maar voor Jon is het inderdaad zijn tweede, dus ik ben best wel zenuwachtig voor hem. Ik heb de film al teruggezien en hij is te gek geworden; ik ben ongelooflijk trots op Jon en op deze twee naast mij.” Eva Laurenssen: “Ik ben heel happy met het eindresultaat van de film. Je draait zoveel materiaal en dan is het altijd spannend om te zien wat ervan gemaakt wordt. Maar ik ben heel blij dat je de lol die we hebben gehad op de set terugziet op beeld. Kiki van Deursen: “Ik vond het heel leuk om Jon te herkennen in de film. Je ziet echt dat het zijn taal is en zijn grappen.”

Bucketlist

Bella Donna's, GiF Kijkt, Prèmiere
Manuel Broekman en Egbert-Jan Weeber

En dan natuurlijk die bucketlist, wat heeft de cast daar zelf nog opstaan? Carolien: “Een mooie wereldreis maken met Jon en met ons zoontje Otis. En parachute springen. Want in de film wordt mijn instructrice gespeeld door een actrice, waardoor ik als enige niet heb gesprongen.” Acteur Egbert-Jan Weeber vult haar aan: “Ik wil een keer de wereld rond zeilen, ik heb de droom om ooit de Elfstedentocht te schaatsen, ik wil de jungle in, carnaval vieren in Brazilië en ik zou nog wel een keer een house- of een discoplaat willen uitbrengen. Maar een echte bucketlist heb ik niet, ik mag al zoveel coole dingen meemaken.” Acteur Manuel Broekman, die misschien wel de grappigste rol van de film heeft, sluit af: “Ik doe alles al wat er op mijn bucketlist staat, dus ik moet ‘m weer uitbreiden met méér spannende dingen!”

Bella Donna’s is nu te zien in de bioscoop.

Lees verder