<i>Betty Post</i>: van koffiezetten naar casting carrière #WijnMetPip
interview met casting director Betty Post

Betty Post: van koffiezetten naar casting carrière #WijnMetPip

In onze talkshow Wijn met Pip drinkt Pip Pellens een wijntje met tien bekende vrouwen uit de filmwereld. Ze praat met hen over hun persoonlijke ervaring en het vak. In de zevende aflevering van Wijn met Pip: casting director Betty Post.

Kemna

Betty was negenentwintig en net afgestudeerd toen ze via Will Koopman bij Kemna Casting terecht kwam. Hans Kemna zou een secretaresse zoeken. Tijdens het sollicitatiegesprek klikte het meteen tussen de twee. Wat begon met koffie zetten en broodjes maken, leidde tot een carrière als succesvol casting director van onder andere Goede Tijden, Slechte Tijden en Flikken Maastricht. “Het leuke is dat het zo divers is dat het niet voelt als een hele lange carrière.”

Creatieve input

Hoe gaat zo’n castingproces dan? Een producent belt op of stuurt een script en dan begint het: welke acteurs zijn beschikbaar en wie past bij de rol? Hoewel er vaak van te voren is bedacht hoe het personage eruit gaat zien, speelt Betty graag met de opties. “Ik vind het leuk om een soort creatieve input te hebben en mensen te bedenken die eigenlijk niet zo passen qua looks. Dan probeer je in het voorstel bij dat blonde meisje ook een donker meisje te doen en andersom.”

Stellingen

In het interview legt Pip Betty ook een aantal stellingen voor:

Een acteur die qua uiterlijk perfect bij de rol past maar geen talent heeft, of een acteur die de rol briljant neerzet maar qua uiterlijk totaal niet matcht?

“Het tweede. Want ik vind dat je daar nog iets aan kunt doen, en als het goed genoeg gespeeld wordt kan je dat uiterlijk misschien een beetje vergeten. Als iemand fysiek heel erg klopt maar niet goed speelt, dan ga ik me er na een tijdje toch aan irriteren.”

Als je aan het casten bent, wat vind je dan belangrijker: een eerste indruk of een lang traject om te bepalen of iemand juist is voor de rol?

“Die eerste minuut bij een casting is wel echt belangrijk. Het zijn natuurlijk eigenlijk sollicitatiegesprekken. Of je gewoon zin hebt om met iemand te werken, bepaal je toch wel in die eerste paar minuten dat je iemand aankijkt. Ik denk dat dat onbewust heel erg een rol speelt.”

Maak het niet groter dan het is

Kemna Casting is uitgegroeid tot het grootste castingbureau van Nederland. De tijden dat Betty en Hans met zijn tweetjes op kantoor zaten zijn voorbij. “Maar maak het ook niet groter dan het is.” Dat herkent Betty ook in acteurs die naar de casting directors opkijken. En dat is voor niemand leuk. “Als jij bang voor mij bent kan ik nooit een normaal gesprek met jou voeren. Ik zie mensen uren boven een toetsenbord hangen als ze mij een mailtje willen sturen, terwijl ik denk: ‘ik doe gewoon mijn werk’.”

Geen Idols-achtige situatie

Betty herinnert zich nog goed de tijd dat Idols opkwam, en wat voor een invloed dit had op hoe mensen naar haar werk keken. “Mensen dachten ‘oh jullie zitten achter dat bureau ons een beetje uit te lachen’. Alsof het een Idols-achtige situatie is. Dat werkt natuurlijk niet, want dan doe ik mijn werk gewoon niet goed.” Uiteindelijk is het voor iedereen in de castingruimte van belang dat de casting goed gaat en dat iedereen er ook weer tevreden uit loopt. “Dat is de bedoeling, het is nooit voor de grap.”

Bekijk de hele aflevering:

Lees verder