<i>Big Little Lies</i>: waarom dit je nieuwe bingeserie wordt

Big Little Lies: waarom dit je nieuwe bingeserie wordt

Soms heb je van die zaterdagen waarop je gewoon echt heel brak bent en niet veel meer kunt doen dan in bed liggen en een serie bingen. En dat is precies wat ik afgelopen weekend heb gedaan. En man, oh man: Big Little Lies is te gek. Het verbaast mij dan ook totaal niet dat deze serie acht Emmy Awards won afgelopen zondag. Ik vertel je waarom.

Het verhaal

Big Little Lies is een miniserie van HBO gebaseerd op het gelijknamige boek van Liane Moriarty. David E. Kelly schreef het script en alle zeven afleveringen zijn geregisseerd door Jean-Marc Vallée (Demolition, Dallas Buyers Club).Big Little Lies

De serie speelt zich af in Monterey, Californië. Een idyllische plek met gigantische huizen aan zee, waar alle gezinnen ogenschijnlijk een perfect en zorgeloos leven leiden. Ouders zijn CEO van grote corporate bedrijven en hun bevoorrechte kinderen blinken uit in alles wat ze doen. De scholen zijn immers de beste en de reden waarom iedereen naar het plaatsje verhuist.

De openingsscène van de serie is duister: op een benefietavond is iemand dood gevonden. Zonder als kijker te weten wie het is of wie ervan wordt verdacht, begint de serie van voor af aan, op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. De dag dat het allemaal begon.

Perfecte gezinnen?

De hoofdpersonages en hun zesjarige kinderen worden geïntroduceerd: Madeline Mackenzie (dochter Chloe), de vrouwelijke alfa van de groep. Eigenlijk mag niemand haar echt, behalve haar enige vriendin: Celeste Wright (tweelingzoons Max en Josh), voormalig advocate. En tot slot alleenstaande moeder Jane Chapman (zoon Ziggy), nieuw in Monterey. Na afloop van de eerste schooldag blijkt er een incident te zijn gebeurd in de klas. Amabella, dochter van steenrijke (en CEO) Renata Klein (aartsvijand van Madeline en Celeste) beschuldigd Ziggy ervan haar te hebben gewurgd. Ziggy ontkent en het drama begint. Het is het incident dat het startsein vormt voor een heleboel conflicten die zich opstapelen tot een bloedstollende finale.

Het verhaal ontvouwt zich zorgvuldig terwijl we een inkijkje krijgen bij alle gezinnen in Monterey. Duistere geheimen drijven naar boven tot er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek vallen. Door het meeslepende verhaal kon ik maar niet stoppen met kijken! Daarbij zijn de beelden prachtig en de personages intrigerend:

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Thema’s

Waar de serie vooral over gaat zijn de verhoudingen tussen man en vrouw en hoe die twee met elkaar omgaan. Daarbij brengt het maatschappelijke thema’s aan het licht zoals misbruik en huiselijk geweld.

Cast

Het helpt dat de personages van Big Little Lies perfect zijn gecast. Niet gek dat ze hier ook een Emmy Award voor in ontvangst hebben mogen nemen. Reese Witherspoon als de vastberaden Madeline Mackenzie, Nicole Kidman als de ongelukkige Celeste Wright en Shailene Woodly als de ondoorgrondelijke Jane Chapman. De cast wordt verder aangevuld door onder andere Laura Dern, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz en Adam Scott. Stuk voor stuk steengoede acteurs die gecompliceerde karakters neerzetten.

Reese Witherspoon en Nicole Kidman zijn overigens ook uitvoerend producent van de miniserie. Ze maakten de serie vanuit de frustratie dat er te weinig goede vrouwelijke hoofdrollen bestaan.

Emmy Awards

Big Little Lies was genomineerd voor veertien Emmy Awards en won hier acht van, waaronder: beste miniserie, beste regie, beste vrouwelijke hoofdrol (Nicole Kidman), beste vrouwelijke bijrol (Laura Dern) en beste mannelijke bijrol (Alexander Skarsgård).

Toen de cast de prijs voor ‘Outstanding Limited Series’ mocht ophalen spraken Nicole Kidman en Reese Witherspoon hun dankwoord uit namens de cast en crew:

Reese Witherspoon: “It’s been an incredible year for women in television. Bring women in the front of their own stories, make them the hero of their own stories. Thank you for the opportunity and for audiences to wrap their arms around us.”

Nicole Kidman: “Thank you to the people who embraced this, the power of television. As much as the show had the entertainment value, it was also about issues. (…) We weren’t getting offered great roles, so now: more great roles for women please!

Nieuw seizoen

Na het succes van de serie wordt er gesproken over een eventueel tweede seizoen. Na afloop van de Emmy Awards zei Reese Witherspoon hierover: “We’re thinking about it. We’re discussing it, but nothing definitive yet.” Nicole Kidman voegde hieraan toe: “We love playing these roles. Their storylines are so complex and interesting, and it would be fantastic if we could continue them on. Right now though, we’re just savoring this moment because this is amazing.

O ja, dit is amazing. Kijk Big Little Lies nu on demand via Ziggo Movies & Series XL. De serie is ook te koop op bol.com.

Foto boven artikel: © 2017 – HBO

Lees verder