bijrol in de hoofdrol meave wiley
bijrol in de hoofdrol meave wiley

Bijrol in de hoofdrol: Meave Wiley uit Sex Education

Wat maakt een verhaal een echt goed verhaal? Als er boeiende, gelaagde karakters inzitten? Die in herkenbare situaties terecht komen. Soms met een happy end en soms een complete shitzooi als resultaat? Een verhaal met een spanningsboog? En karakters die zich naarmate het verhaal vordert verder ontwikkelen? Ja, dat alles, en nog zoveel meer… Want vergeet vooral ook de kracht van verschillende verhaallijnen niet. Verhaallijnen die de hoofdlijn ondersteunen, inkleuren en verdieping geven. Zo heeft elke ‘Batman’ een ‘Robin’, en elke ‘Rory’ een ‘Paris’ (Gilmore Girls duhhhh). En soms is een tweede verhaallijn zelfs nog veel leuker dan de main story, en steelt de bijrol eigenlijk de show. Om die bijrollen gaat het in onze rubriek ‘Bijrol in de Hoofdrol’.

Meave Wiley

Meave Wiley uit Sex Education is zo’n karakter. Meave wordt gespeeld door Emma Mackey en is de grote crush van hoofdrolspeler Otis. Wiens moeder (een glansrol voor Gillian Anderson trouwens) sex-therapeut is. In Sex Educations begint Otis op zijn middelbare school een ondergrondse kliniek voor sex therapie. Die, als Meave zich bij hem aansluit, onverwacht succesvol is. Maar de komst van Meave zorgt ook voor de nodige moeilijkheden. Powerhouse Meave is namelijk een badass chick met bijbehorende stijl. Met haar suikerspin roze haar, kistjes en piercings is ze geen conventionele high school schoonheid. Maar een voorbeeld voor alle tienermeiden met een neiging tot ‘anders zijn’.

Suikerspin power

Meave hustlet zich door het leven. Beetje bij beetje komen we meer over haar te weten, Haar struggles, onzekerheden en achtergrond. Doordat Maeve vrij open is over haar sexualiteit, is ze de ideale partner om samen met Otis de underground sex-therapie praktijk te runnen. Maar ze is niet alleen cool and collected. We zien ook hoe ze hunkert naar liefde en geborgenheid. Doordat ze haar drang naar warmte weet te camoufleren met een air van onverschilligheid, begrijpt niet iedereen haar gedrag. En omdat ze Otis vaak uitdaagt om uit zijn comfortzone te stappen, krijgt ze als snel het label van ’trouble maker’. Omdat je als kijker veel meer van haar gevoelsleven meekrijgt dan de gemiddelde puber bij haar op school, ontwikkel je al snel een zwak voor haar. Want hoewel ze super slim is, onderschat haar omgeving Meave structureel.

‘Underdog to Love’

Meave laat zich, ondanks een verslaafde moeder, de zorg voor haar zusje en geldproblemen, nooit uit het veld slaan. En dat maakt haar karakter zo boeiend. Keer op keer probeert ze de juist beslissing te nemen, hoe moeilijk dat ook is als er continue aan je motieven getwijfeld wordt. Maar haar doorzettingsvermogen, stoere en edgy karakter en verlangen naar liefde maken haar de perfecte ‘underdog to love’.

Seizoen 1 en 2 van Sex Education zijn te zien op Netflix. Seizoen 3 staat al op de planning. Wij kunnen niet wachten om te zien of er voor Maeve ook een happy end aan zit te komen. Want uiteindelijk zijn we toch allemaal de hopeloze romanticus met een zwak voor het zwarte schaap…

Foto’s: © Jon Hall/Netflix

Lees verder