Bijrol in de hoofdrol: Peik Lin Goh uit <i>Crazy Rich Asians</i>

Bijrol in de hoofdrol: Peik Lin Goh uit Crazy Rich Asians

Elke ‘Batman’ heeft een ‘Robin’. Elke ‘Rory’ een ‘Paris’ (Gilmore Girls duhhhh). En soms is een tweede verhaallijn zelfs nog veel leuker dan de main story en steelt de bijrol eigenlijk de show. Om die bijrollen gaat het in onze rubriek ‘Bijrol in de Hoofdrol’. Met deze keer Peik Lin Goh uit Crazy Rich Asians gespeeld door Awkwafina (aka Nora Lum).

Het zou een Disney kunnen zijn…

Crazy Rich Asians is bejubbeld om haar representatie van de Aziatische cultuur. De eerste grote studio film in 25 jaar waarin de hoofdrollen vertolkt worden door een volledig Asian-American cast. De feel  good rom-com uit 2018 zie je bij Netflix, Pathé Thuis en Apple TV. En dat kan prima meer dan een keer (yes, guilty, 4e keer al). De hoofdpersonen zijn Rachel Chu en Nick Young gespeeld door de super charmante Constance Wu en Henry Golding. Het is een liefdesverhaal met alles erop en eraan; rijke ‘prince charming’, prachtige romantische settings, geweldige styling, maar ook gemene schoonmoeder, jaloezie en intriges. Het zou zo een Disney film kunnen zijn. Een verhaal waarvan je weet hoe het gaat aflopen. Maar toch de hele tijd als een cheerleader op de bank zit te duimen voor het koppel.

Crazy Rich Asians: een extravagante en aangename verrassing. #GiFKIJKT 

Een zelfhulpboek vol quotes

Zoals een goede rom-com getaamd, zit er ook komedie in het verhaal. In Crazy Rich Asians is deze eervolle taak weggelegd voor de rapper/actrice Nora Lum, beter bekend als Awkwafina in de rol van Peik Lin Goh. Nu moet gezegd worden dat haar familie in deze film ook ronduit hilarisch is, maar Awkwafina spant de kroon. Haar snelle dictie, zelfspot en ronduit hysterische outfits maken dat we van haar houden. Omdat ze de meest waanzinnige dingen zegt, hebben we haar tofste quotes op een rij gezet. Je zou er zo een zelfhulp boek mee kunnen schrijven…

“Their people are so posh and snobby, they’re snoshy”

Vroeger was de basisregel om met intimiderend mensen om te gaan: stel ze naakt voor! Dat haalt de spanning eraf en toont dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn. Zonder de glits en de glamour hebben we allemaal verzakte lijven en rare moedervlekken. Deze opmerking van Peik Lin is de moderne versie. Plaats rijkdom in perspectief, want zelfs de coolste onder ons slaan door en worden dus gewoonweg snoshy. Kortom laat je nooit en te nimmer intimiteren door lui die meer fabuleus lijken dan jezelf.

“Tonight, you need to not look like Sebastian from the Little Mermaid, you know the little crab guy”.

Ook al blijven we onszelf en laten we ons niet intimideren. Een eerste indruk maakt nog altijd uit. Zoals Sonya Parker, schrijfster van zelfhulpboek Letting go of Mr Wrong zegt: “Almost everyone will make a good first impression, but only a few will make a good lasting impression”. En vanuit deze gedachte helpt Peik Lin haar vriendin Rachel in een prachtige jurk waarmee ze een perfect eerste indruk maakt op haar schoonfamilie. Zelf houdt ze zich ook aan haar eigen advies. In de kofferbak van haar sportauto liggen standaard 3 outfits, inclusief passende schoenen. Een cocktailjurk, club-outfit en een walk of shame outfit. Waarop Rachel vraagt: “You have a cocktail dress in your trunk?” en Peik Lin antwoord “I am not an animal, Rachel”. Onthoud: niemand wil een animal zijn!

OOK EEN INTERESSANTE BIJROL IN DE HOOFDROL: Meave Wiley uit Sex Education.

“You’re not a chicken. You are gonna roll up to that wedding, you gonna be like pock pock bitch.”

Deze quote verdient wat uitleg. Rachel haar schoonmoeder en de extended familie hebben haar het gevoel gegeven dat ze niet goed genoeg voor Nick zou zijn. Hierdoor durft Rachel niet meer naar de aankomende grootste bruiloft van Nick zijn beste vriend. Rachel ontdekt dat haar schoonmoeder haar uit de tent probeert te lokken, aka ‘ playing a game of chicken’, waarop Peik Lin deze fameuze woorden spreekt. Watch en learn mensen, laat je dus niet wegpesten, maar houd je rug recht en pik terug. Door deze heldhaftige houding win je terrein en aan respect.

“Damn straight I’m right, I’m Peik Lin, I’m always right”

Dat brengt ons bij de laatste legendarische uitspraak. Peik Lin heeft gelijk en dat werkt twee kanten op. Enerzijds, luister naar haar advies. Bouw aan je zelfvertrouwen en be fabulous. Maar ook vervang het de naam Peik Lin voor je eigen naam, en zeg dit lekker over jezelf. Want jij kan ook lekker vol trots en overtuiging zijn van je eigen kunnen. We are all right!

Foto’s: Sanja Bucko – © 2017 Warner Bros. 

Lees verder