Bijzondere gastoptredens in een film #CAMEO’S

Toen Sifra Manchester by the Sea aan het kijken was, vond ze de meneer in de blauwe jas wel erg op regisseur Kenneth Lonergan lijken. Na de film, moest ze dat natuurlijk even nakijken en ja hoor! Ze had gelijk! Dit soort gastoptredens komen namelijk veel vaker voor. Niet alleen regisseurs doen mee aan deze korte verassingen. Bekende acteurs, actrices en muzikanten lusten er ook pap van. Zo raakten we op de redactie aan de praat over alle andere cameo’s die in de historie van de film voorbij kwamen. Een paar van onze favorieten vind je hieronder.

Regisseur vóór de schermen

Af en toe (lees: vaak) zijn de cameo’s heel duidelijk te herkennen. Maar soms is het zo dat je drie keer de film moet zien voordat je opvalt dat “die ene” een wereldberoemde zanger of acteur/actrice is. Een leuk trucje om de kijker geboeid te houden. In Manchester by the Sea speelt regisseur Kenneth Lonergan een man die langs de hoofdrolspelers loopt en commentaar heeft op de manier van opvoeden. Leuk. Sifra schreef trouwens haar mening op over deze film, benieuwd? Klik hier!

Alfred Hitchcock: Koning van Cameoland

In maar liefst 39 van zijn 52 grote films heeft hij een rolletje. Het is dan misschien zonder tekst, maar hij steekt over, hij staat op een foto in de krant of hij staat in een bus. Dit werd zijn ding en zijn fans maakten er een sport van om zijn cameo’s te herkennen. Toen hij zich dat realiseerde, zorgde hij dat zijn cameo al snel in de film te zien is. Hij wilde namelijk niet dat zijn publiek het verhaal zou missen. In het grootste gedeelte van zijn films is hij in de eerste 30 minuten te zien.

Grappige Gastoptredens

Keith Richards in Pirates Of The Caribbean: At World’s End (2006)

Aangezien Johnny Depp zijn rol (gedeeltelijk) heeft gebaseerd op de onvermoeide rockster, is het best passend om hem op het witte doek hiervoor te bedanken. Richards laat zelfs als piraat nog even zien waar hij het best in is.

Matt Damon in Eurotrip (2001)

In 2002 dook Matt Damon verrassend op in de film Eurotrip. Dat is een tienerfilm gevuld met sex en komedie. Niet echt een film waar je Matt Damon verwacht… Het is best een grappig verhaal: Damon was namelijk op hetzelfde moment aan het filmen voor The Brothers Grimm, toen zijn vrienden van Harvard, schrijvers Alec Berg, David Mandel, en co-schrijver/regisseur Jeff Schaffer ook toevallig op dezelfde locatie aan het filmen waren voor Europtrip. De manier waarop je een wereldster “Scotty Doesn’t Know” kan laten zingen in je B-film kan dus als je studievrienden bent.

Salman Rushdie in Bridget Jones’s Diary (2001)

Je bent een gerespecteerde essayist, schrijver en strijder voor de vrijheid van meningsuiting en je hebt een klein rolletje in een grote film. In deze film sta je vooral bekend als “titspervert” (borstenviezerik). Je hebt een gezonde dosis zelfspot nodig, om ja te zeggen. Gelukkig is Salman Rushdie iemand met zo’n dosis zelfspot.

David Bowie in Zoolander (2001)

“I believe… I might be of service.”

 Tom Cruise, Kevin Spacey, Danny DeVito, Gwenyth Paltrow en Steven Spielberg in Austin Powers in Goldmember (2002)

De Powers-films staan bekend om hun gastoptredens van menig bekende Hollywoodster. In 2002 ging Austin Powers in Goldmember nog een stukje verder met de film-in-film Austinpussy. Tom Cruise als Austin Powers, Kevin Spacey als Dr. Evil, Danny DeVito als Mini Me en Gwenyth Paltrow als Dixie Normous. De kers op de taart? Steven Spielberg die on screen het hele zooitje regisseert.

Cate Blanchett in Hot Fuzz (2009)

Eén van de mooiste vrouwen van Hollywood maakt een bijna onzichtbare cameo in de film Hot Fuzz. Compleet onherkenbaar in een veiligheids- masker en bril. Cate Blanchett speelt de ex-vriendin van sergeant Nicholas Pegg. Herken jij haar?

Wij kunnen er ook wat van.

Het is heus niet alleen het Heilige Hollywood die dit kunstje onder de knie heeft. De cameo’s zijn natuurlijk ook in films van Nederlandse bodem te vinden. Dit zijn onze twee favorieten!

Simon van Collem in An American Werewolf in London (1981), Flodder (1968) en Amsterdamned (1988) 

De filmjournalist Simon van Collem komt in meerdere films voorbij. Zo zie je hem als bezoeker in de etalage waar regisseur John Landis later doorheen valt in An American Werewolf in London, als waterfietser in Amsterdamned (1988) van Dick Maas en als eigenaar van een zwembad bij een luxueuze villa in Flodder (1986).

Pssst. Simon is te zien op minuut 3.53!

Sylvia Witteman in Soof (2013)

Ook in Soof vind je een paar leuke cameo’s, waaronder die van Sylvia Witteman. Het verhaal van de eerste Soof-film is geïnspireerd op haar columns. Heb jij Sylvia al gespot?

Soof_Sylvia_Witteman

Volg Girls in Film op Facebook en mis niks op film en serie-vlak!

Foto boven artikel: Matt Damon in Europtrip (2001)

Lees verder