killing eve
killing eve

Bingewatch tip! Killing Eve: je nieuwe favoriete serie #kijktip

Onlangs viste Sandra Oh nét achter het net bij de Emmy Awards. Claire Foy won het felbegeerde beeldje voor beste actrice in een hoofdrol van een dramaserie. Maar Sandra schreef hoe dan ook geschiedenis: ze is de eerste Asian-Canadian vrouw die een nominatie heeft ontvangen in deze categorie.

Ze werd genomineerd voor de serie Killing Eve, geschreven door Phoebe Waller-Bridge naar de boeken van Luke Jennings. Naast Sandra spelen ook Jodie Comer (Doctor Foster), Kim Bodnia (The Bridge) en Fiona Shaw (Harry Potter) rollen in deze serie.

En wat waanzinnig leuk is: de binnenstad van Amsterdam was vorige week deels afgezet voor opnames van seizoen 2!!

Ik heb al een aantal afleveringen mogen zien en geloof mij, Killing Eve wordt je nieuwe favoriete bingewaardige serie!

killing eve
Foto: BBC America

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het verhaal

We volgen twee verschillende verhaallijnen die elkaar op den duur steeds meer gaan kruisen. Enerzijds is het verhaal van Eve Polastri (Sandra Oh) speelt, een MI5 agent die alleen maar saai kantoorwerk doet. Als er een moord gepleegd wordt op een politicus, is Eve er van overtuigd dat de moordenaar een vrouw is. Wanneer Eve te veel op eigen houtje op zoek gaat naar deze moordenaar, maakt ze een grote fout en wordt ontslagen. Maar dan wordt ze benaderd door iemand die een hoge functie heeft bij de Britse Security Service (gespeeld door Fiona Shaw) om zich aan te sluiten bij een geheim team. Hier kan Eve haar onderzoek verder doorzetten.

De tweede verhaallijn is van Villanelle (de briljante Jodie Comer), een psychopaat en tevens succesvolle huurmoordenaar. Eve had gelijk: de moordenaar van de politicus (en vele andere mensen), is een vrouw. Hoe slim en onopgemerkt Villanelle ook te werk gaat, langzaam komt Eve haar op het spoor. En duurt dan ook niet lang voordat de twee vrouwen een wederzijdse obsessie voor elkaar ontwikkelen…

Feminisme Light

Meestal zijn in misdaadseries de rollen van huurmoordenaars niet weggelegd voor vrouwen. In Killing Eve is niet alleen de moordenaar een vrouw, maar ook de agent die haar probeert op te sporen. Maar wat ik het allermooist hier aan vind is dat nergens het feminisme er dik bovenop ligt. Eve is simpelweg een vrouw die haar werk doet met een lieve, ondersteunende man en een vriendelijke baas. Villanelle gebruikt enkel haar charmes om dichtbij haar slachtoffers te komen, niet om te verleiden. De vrouwen hebben dan ook geen obsessie met elkaar omdat het vrouwen zijn. Integendeel – ze zijn allebei personen die lang zijn onderschat in hun werkveld en die nu eindelijk de uitdaging van hun leven hebben.

Seizoen 1 van Killing Eve kijk je in zijn geheel op Videoland en NPO Start. Sinds december is de serie ook te zien op NPO3. Daar worden de laatste twee afleveringen nog uitgezonden. 

Foto boven artikel: BBC America

Lees verder