britse detectives op netflix
britse detectives op netflix

Bingewatch tips: Britse detectives op Netflix

Er zijn heel veel goede Britse detectives gemaakt de afgelopen jaren. De grofheid, grauwe sfeer, en realistische drama geven Britse detectives een uniek karakter. Wij zijn er in elk geval dol op. En hebben zes van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Vijf ervan staan op Netflix en één op Videoland.

1. River (2015)

Rechercheur John River (Stellen Skarsgård) kampt met psychische problemen nadat hij de getuigen was van de moord op zijn collega. Deze problemen vertalen zich in ‘manifesten’ die hij doorkrijgt. Hij wordt achtervolgd door slachtoffers van onopgeloste moordzaken. Zij laten hem niet met rust, totdat hij hun zaak weet te sluiten. De stemmen in het hoofd van John River zijn net zo moeilijk voor hem te hanteren als de misdaad die hij onderzoekt.

Deze zesdelige BBC serie (één seizoen) is te zien op Netflix.

2. Marcella (2016)

Serie van de bedenker en schrijver van The Bridge, Hans Rosenfeldt. Marcella Backland (Anna Friel) probeert achter de identiteit van een moordenaar te komen die zij tien jaar eerder niet kon vinden. De seriemoordenaar ‘The Grove Killer’ heeft haar al die jaren geteisterd. En nu is hij weer actief. Zij wil hem nu voor eens en altijd stoppen. Ze is een geniale rechercheur, maar staat ook continu zelf op ontploffen. Ze laat zich leiden door haar emoties en is daardoor verre van stabiel.

Ook van deze serie is één seizoen met acht afleveringen verkrijgbaar via Netflix.

3. Happy Valley (2014-2016)

Deze serie combineert drama met het avontuurlijke leven van een politieagente. Catherine Cawood is het hoofd van een politiekorps in de valleien van Yorkshire. Haar zus is een ex-junie, en haar dochter heeft zichzelf opgehangen nadat ze is verkracht. Haar enige zoon negeert haart en Catherine is inmiddels gescheiden. Ze voedt samen met haar zus Ryan op, het zoontje van haar dochter, die zij na de verkrachting kreeg. Heftig, dus. Tijdens de serie moet Catherine een ontvoeringszaak oplossen, ze wordt echter steeds persoonlijker betrokken. Ze komt er achter dat ze eerst met haar verleden moet afrekenen, voordat zij met de daders kan afrekenen.

Van deze BBC serie kun je twee seizoenen van zes afleveringen zien via Netflix en de NPO.

4. Broadchurch (2013-)

Op het strand van het plaatsje Broadchurch wordt het lichaam van een jongen gevonden. Rechercheur Ellie Miller (Olivia Colman) en kersverse inspecteur Alec Hardy (David Tennant) moeten de zaak samen oplossen. Miller is jaloers op Hardy omdat zij inspecteur wilde worden. Als Miller de identiteit van de jonge ziet, komen haar gevoelens nog meer in het spel. De jonge is namelijk de zoon van haar vriendin en een vriend van haar eigen zoon. Wie de uiteindelijke dader is shockt iedereen.

Seizoen 1 t/m 4 bekijk je op Netflix. 

5. Luther (2010-2016)

Detective Hoofd Inspecteur John Luther (Idris Elba) werkt voor de London Metropolitan Politie. Hij is geobsedeerd door zijn werk. Dit is goed voor de veiligheid van Londen maar niet voor die van zichzelf, zijn familie en zijn collega’s. Hij wordt gewelddadig, geobsedeerd, en obsessief. Hij raakt verwikkeld in duisternis terwijl hij de onderwereld van Londen wilt opschonen.

De vier seizoenen van BBC serie Luther zijn verkrijgbaar via Netflix. Let op: deze serie slokt je behoorlijk op. Dat seizoen vier maar twee afleveringen had was voor  behoorlijk teleurstellend! Seizoen één heeft er nog zes en twee en drie elk vier afleveringen.

6. The Five (2016)

Mark, Danny, Slade en Pru zijn twaalf als ze het bos in gaan met Jesse. Jesse is een stuk jonger dan zij, en ze zijn gemeen tegen hem. Ze sturen hem terug naar huis, niet wetende dat het de laatste keer is dat ze hem zien. Twintig jaar later is Danny detective geworden en als hij een brute moord op een jonge vrouw onderzoekt, stuit hij op het DNA van Jesse. Hij deelt het nieuws met zijn oude vrienden en wil het tot de bodem uitzoeken. Wat deed de jongen op het plaats delict?

De Sky serie is een verfilming van de thriller bestseller van schrijver Harlan Coben. The Five kan je zien via Videoland.

Foto boven artikel: Marcella © 2016 Netflix

Lees verder