blackkklansman
blackkklansman

BlackKklansman: een film relevanter dan ooit #GiFkijkt

Een staande ovatie van zes minuten tijdens de première op het Cannes Film Festival, niets dan lovende recensies en een knaller in de box office. Mijn verwachtingen voor de nieuwe Spike Lee film BlackKklansman waren torenhoog toen ik de bioscoopzaal inliep. Het komt nog al eens voor dat de film hier niet aan kan voldoen. Maar BlackKklansman maakte alle beloftes waar.

Spike Lee weet op een ingenieuze manier worstelingen van vroeger en nu in de Verenigde Staten samen te brengen in één verhaal. De boodschap is duidelijk: racisme, haat en het gedachtegoed van de Ku Klux Klan behoren nog absoluut niet tot het verleden.

blackkklansman

Het verhaal

Ron Stallworth (John David Washington, zoon van acteur Denzel Washington) werd in de jaren ’70 de eerste African-American politieagent in Colorado Springs, Colorado. Omringd door andere – witte – agenten die een vaak nog bijzonder racistisch beleid voeren, probeert hij een naam te maken voor zichzelf. Werken in het archief bevalt hem niet zo. Daarom vraagt Ron aan zijn baas of hij undercover aan de slag mag.

Wanneer hij reageert op een advertentie in de krant van de KKK, komt hij telefonisch in contact met de Klan. Vanaf dat moment weet Ron zich langzaam maar zeker te infiltreren in een deze beruchte organisatie. Aangezien Ron African-American is, vraagt hij zijn witte collega Flip Zimmerman (Adam Driver) om hem te helpen met de face-to-face meetings. Langzaam maar zeker ontwricht het duo de Klan in Colorado van binnenuit. Om uiteindelijk zelfs in contact te komen met de Grand Wizard van de Ku Klux Klan: David Duke.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Duidelijke politieke boodschap

Spike Lee zou Spike Lee niet zijn als hij ‘slechts’ een biografische speelfilm maakte over Ron Stallworth. BlackKklansman uit zeer sterke kritiek op de huidige Amerikaanse president. Het verhaal van Stallworth speelt zich af in de jaren ’70. Maar Lee heeft op een aantal slimme manieren de huidige politieke situatie verwerkt in het verhaal. Bijvoorbeeld wanneer er een Klan-meeting plaatsvindt en de leden ‘America First!’ schreeuwen. Een uitspraak waar de president Trump zijn gehele presidentiële campagne op baseerde in 2016.

De film sluit af met echte beelden uit Charlottesville, van 11 en 12 augustus 2017. Een groep antisemieten, neonazi’s en racisten (vaak verbonden aan de Alt-right-groep) hadden een protestmars georganiseerd in het kader van ‘white power’. Dit liep uit op een gewelddadige confrontatie tussen de Alt-right en de mensen van het tegenprotest. President Trump veroordeelde het vreselijke en gewelddadige gedrag van de Alt-right organisatie niet. Waarmee Spike Lee ons heel duidelijk wil laten zien dat het verhaal van Ron Stallworth zeker niet tot iets uit het verleden behoort.

Meer van Spike Lee zien? Kijk dan She’s Gotta Have It op Netflix.

Er zijn nog veel meer interessante voorbeelden te noemen in BlackKklansman waaruit Spike Lee’s politieke boodschap blijkt. Van referenties naar oude (racistische) Hollywoodfilms, tot aan juist de kracht van cinema en hoe het ook een positieve boodschap kan brengen. Ik raad je van harte aan om deze boodschappen eruit te pikken en te genieten van dit prachtige werk van Spike Lee.

BlackKklansman is nu te zien in de bioscoop.

Lees verder