Blade Runner 2049: science fiction met een ziel #GiFkijkt

Vanaf donderdag 5 oktober is de langverwachte Blade Runner 2049 in de bioscoop te zien. De science fiction film is een vervolg op de eerste Blade Runner (1982) die zich afspeelde in 2019. Deze keer is de film niet geregisseerd door Ridley Scott, maar door de Frans-Canadese Denis Villeneuve (Arrival). De film is een ode aan de eerste Blade Runner.

Een ontdekking

In de oorspronkelijke film werd in het Los Angeles van 2019, toen verre toekomst, opstandige androïden (replicants) uitgeschakeld door blade runners. Premiejagers van een speciale politiedivisie. Blade Runner 2049 gaat over de androïde agent K. (Ryan Gosling) die voor de overheid werkt als zo’n blade runner. Het verschil tussen echt en nep is nog groter dan in 2019. Door een onverwachte ontdekking waardoor hij twijfelt aan zijn eigen identiteit. Om antwoord te krijgen op vragen, gaat agent K. op zoek naar voormalig agent en ‘Blade Runner’ Rick Deckard (Harisson Ford). Deckard is alleen al tijden niet gezien.

Hou je van Ryan Gosling (wie niet?) lees dan ook: 5 Ryan Gosling films die je moet zien.

Nederlanders in Blade Runner 2049

Universal Pictures NL

In de film speelt Nederlandse Sylvia Hoeks naast grote Amerikaanse acteurs zoals Harisson Ford en Ryan Gosling. Sylvia Hoeks krijgt lovende recensies voor haar rol van Luv. The Guardian noemt haar acteerwerk ‘superb’.

Bij de persconferentie in Amsterdam vertelt Sylvia Hoeks: ‘Voor mij gaat het heel erg over dromen die nooit uitgekomen zijn. Als je jong bent wil je iets met je leven en heb je grote dromen, maar wat als die niet uitkomen?’

Sylvia Hoeks is alleen niet de eerste Nederlander die een verschijning maakte in Blade Runner. In de eerste Blade Runner (1982), speelde Rutger Hauer de rol van Roy Batty, leider van de Nexus-6 replicant verzetsgroep. Hier speelde hij ook naast Harisson Ford.

‘De eerste scene dat ik met Harrison Ford moest werken zaten we samen in een kleine ruimte waar zelfs geen camera’s in pasten. Ik was heel erg zenuwachtig.’, aldus Sylvia Hoeks.

Hoge kunst

Met een Rotten Tomatoes score van maar liefst 95%, wordt Blade Runner 2049 zelfs nog beter beoordeeld dan de eerste film die er met 90% ook niet bekaaid afkomt.

De media is ook erg enthousiast over de film. Variety noemt het een: “Visuele, adembenemende, spetterende actiefilm waarvan de onconventionele sensatie op vele manieren beschreven kan worden – van prikkelend tot langdradig – maar nooit “kunstmatig intelligent”. Ook Entertainmentweekly is erg enthousiast en noemt de film: ‘Een verheffing van reguliere filmproductie naar hoge kunst.’

De Nederlands(talig)e media sluiten zich hierbij aan. “Ga deze film in IMAX zien, en anders op een zo groot mogelijk scherm. Alleen zo kan u zich helemaal laten opslokken door dit audiovisuele monster van overweldigende apocalyptische stadslandschappen, zinnenprikkelende kleurencomposities en alarmerende geluiden., aldus DeMorgen.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Tromgeroffel

Wat vind ik deze film mooi gemaakt! Vaak vind ik dat science-fiction films een overdaad aan effecten en geluiden hebben en net iets te weinig verhaal. Maar bij deze film is dit zeker niet het geval. De muziek in de film geeft rust en chaos op de juiste momenten. Het wordt gebruikt als een tromgeroffel voor een onthulling. Niet alleen voor de kijker, maar ook voor de hoofdpersonen in de film. De iconische kleuren van de filmposters zie je ook terug in de film en zorgen ervoor dat je meteen voelt dat je je ergens ander bevindt dan voorheen. Maar wat ik het mooiste vind aan de film, is dat het verhaal zo mooi uitgewerkt is. En er zijn enkele vragen van de eerste film beantwoord. Wat niet betekent dat er niet nog voldoende vragen overblijven of bijkomen. Genoeg voor een Blade Runner 2079? De acteurs zijn zo goed gecast en passen naadloos in hun rol, waardoor de film en de emoties op mij oprecht overkomen. Dit is een science-fiction film met een hart en ziel.

Bekijk hieronder de trailer van Blade Runner 2049

Bron afbeelding boven artikel: Sylvia Hoeks and Ryan Gosling in Alcon Entertainment’s sci fi thriller BLADE RUNNER 2049 in association with Columbia Pictures, domestic distribution by Warner Bros. Pictures and international distribution by Sony Pictures Releasing International.

Lees verder