Blockers: hilarisch, ranzig maar vooral verfrissend #GiFKIJKT

Al heel erg lang kijken we naar films die gaan over jonge jongens die naarstig op zoek zijn naar een manier om hun maagdelijkheid te verliezen. Vooral Amerikaanse high school comedy’s hebben seks – en het proberen te hebben daarvan – als centraal thema. Denk hierbij aan moderne klassiekers als Superbad of American Pie. Hilarische films, dat absoluut. Maar waar blijven die films waarin dezelfde standaarden worden gehanteerd voor jonge vrouwen?

Dat vroeg regisseur Kay Cannon zich ook al lang af. Zij vond dat het tijd was voor een film die herkenbaar was voor vrouwen. Ook jonge meiden kunnen en mogen zelf bepalen wat zij doen met hun seksualiteit. Met wie, en wanneer. En dat is wat Blockers een comedy maakt die anders is dan wat je misschien in eerste instantie verwacht.

Prom night met een happy end

Het is prom night! Julie (Kathryn Newton), Kayla (Geraldine Viswanathan) en Sam (Gideon Adlon) zijn al jaren beste vriendinnen. Ze delen alles, en hebben besloten dat deze avond de avond wordt waarop ze hun maagdelijkheid verliezen. Vastberaden beginnen ze aan hun avond, en sluiten een sex pact.

Wat ze niet weten is dat hun ouders hiervan op de hoogte zijn. Ouders Lisa (Leslie Mann), Mitchell (John Cena) en Hunter (Ike Barinholtz) lezen bij toeval de sms’jes van hun dochters en willen koste wat kost ervoor zorgen dat de sex pact niet doorgaat. Wat hun betreft is het de grootste fout die hun geliefde dochters kunnen maken. Wat resulteert in een nacht vol wilde achtervolgingen en slechte beslissingen – van de ouders dan.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Not Another Teen Movie

Toen ik de synopsis las en de trailer bekeek van Blockers was ik in eerste instantie bang dat het de zoveelste seks/tiener comedy zou worden. Het enige wat me wel heel erg nieuwsgierig maakte was het vrouwelijke perspectief. Na afloop van de film was ik minstens zo blij verrast als nadat ik Bridesmaids had gezien.

Want wat is het verfrissend dat er eindelijk eens op een hilarische manier gekeken wordt naar de dubbele standaard over maagdelijkheid voor jongens en meisjes! Niet alleen is de film echt ontzettend grappig. Hij weet ook subtiel kritiek te leveren op die standaard zonder het te dik er bovenop te leggen. Er wordt gedronken, geëxperimenteerd en gelachen door minderjarigen – en het is allemaal oké. Eigenlijk is deze film ook veel meer een midlife-crisiscomedy: het zijn de ouders die moeite hebben met loslaten. Want diep van binnen weten ze ook wel dat hun dochters oud en wijs genoeg zijn om zelf belangrijke beslissingen te nemen.

blockers gifkijkt recensie

Ook interessant: 5x onze favoriete coming of age films.

Kay Cannon

Blockers is het regiedebuut van scenarioschrijfster, producent en actrice Kay Cannon. Ze schreef onder andere al de scripts voor alle Pitch Perfect’s, 30 Rock en Girlboss. Ook heeft ze al drie nominaties gehad voor een Primetime Emmy. Het was eigenlijk wel eens tijd dat ze een film ging regisseren, en dat vond ze zelf ook. Ze is de eerste vrouw die vanuit filmproductiemaatschappij Point Grey Pictures (van Seth Rogen) een film heeft gemaakt.

Maar belangrijker nog: ze is de zesde vrouw in de filmgeschiedenis die een grote R-rated (films voor 17 jaar en ouder in de VS) studio comedy heeft geregisseerd. En dat niet alleen: de film is ook nog eens heel erg goed ontvangen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de recensie van Empire: ‘Het voelt eerlijk en modern in een genre dat zo vaak piemelgrapjes en ranzige elementen gebruikt om een ouderwetse moraal te verhullen’.

Blockers is een grappige, ranzige en bij vlagen ook ontzettend ontroerende film die ik iedereen kan aanraden.

Deze film is vanaf 19 april te zien in de bioscoop!

Lees verder