Blog Samya: En toen werkte ik voor BNNVARA?! #PresentatorPraat

Hoi! Een aantal weken geleden had ik al een klein blogje geschreven over mijn eerste auditie voor de BNNVARA Academy 2017. Sinds die tijd is er ontzettend veel gebeurd.

Het eerste telefoontje

Op maandag 23 juni had ik samen met 40 andere jonge getalenteerde deelnemers mijn tweede auditieronde. Er zouden op die dag bijna dertig mensen afvallen.

Tijdens de eerste auditie was je vrij op jezelf aangewezen. Naast de mensen die je ontmoette tijdens het wachten, ging je er alleen in en kwam je er alleen uit. Nu was het anders. Aan het begin van de dag werden we verdeeld in een aantal groepen. Opeens loop je een dag rond met een groepje dat uiteindelijk als een soort van bejaarde groep 8 introductiedag voelt. Je kent eindelijk wat namen en dan neem je plots afscheid. We moesten improviseren, pitchen en presenteren. Aan het eind van de dag zouden we gebeld worden. Twee personen gingen door per groep. Na die dag Facebook gegevens en nummers te hebben uitgewisseld dachten we een meerderheid niet meer terug te zien.

Deze talenten kwamen door de Talentday! Wie overleeft deze week? #bnnvaraacademy #talentdays #academydays

A post shared by BNN-VARA Academy (@bnnvaraacademy) on

Bekende gezichten

Die avond nog kreeg ik een telefoontje van Spuiten en Slikken presentator Jurre Geluk. Hij had goed en slecht nieuws. Helaas moest ik vroeg op staan die volgende dag, want ik was door! Daar stond ik dan weer vers op een dinsdagochtend om 09:15 uur op station Hilversum Media Park. Bij de receptie stroomde de eerste bekende gezichten al binnen. De ‘Oh wat leuk jij ook!’ bleef echter niet bij twee, maar bij meer dan de helft van de gekozen groep. Nu zat het ‘klasgenootgevoel’ er al helemaal in. Samen moesten we vier dagen lang bewijzen dat wij de beste keuze zouden zijn. Niet echt een wedstrijd want een ‘winnaar’ wordt er niet gekozen. Je moet er vooral ‘in passen’. Dat maakte onderling de sfeer ook al goed. Je hoeft dus niet druk bezig te zijn met ‘de ander’, maar vooral met jezelf. Nu ik de meeste al kende van de dag ervoor wist ik vooral dat het zeker gezellig zou worden.

Opdrachten

De Academy Days bestonden vooral uit leuke opdrachten. We moesten weer presenteren, improviseren, samenwerken en vooral laten zien dat we TV konden maken. Deze keer zaten de vier camjo’s die auditie deden ook bij ons groepje presentatoren. We werden opgedeeld in vier groepjes en kregen een camjo aangewezen. Ik zat in een groep samen met Lotte Mikkers, Nada Temelkov en camjo Bart van Heerwaarden. Na een brainstorm sessie over ons format op het BNNVARA kantoor stonden we de volgende dag te draaien. We hadden een dag om te filmen en een halve dag om te monteren. Niet lang dus!

Na half Amsterdam te hebben gezien en een bliksemstorm te hebben overleefd waren Bart en ik nog tot middernacht bezig om bestanden over te zetten van de camera naar de laptop. Om 02:15 lag ik in bed en om 09:30 zat ik alweer in Hilversum te monteren. Tjah, je moet er wel wat voor overhebben.

Van links naar rechts: Bart, Nada en Lotte met figurant kip Guusje op de set.

Verlossing

En dan, na vijf dagen lang de Academy Days, een heus echt lijkend televisie-item en een paar traantjes op de afsluitingsborrel zit ik weer thuis. Ironisch genoeg krijg ik een appje terwijl ik dinsdagavond de week daarna het Girls in Film kantoor uit loopt.

Dan gaat mijn telefoon, precies als ik op de wc zit. Typisch. Gelukkig gaat hij nog een keer en krijg ik eindredacteur Hubert van der Want (o.a. Academy TV en #Boos) en producente Fleur Holtzer (101TV) aan de lijn. ‘We hebben het leukst bewaard voor het laatst.’ zegt Hubert plots. ‘Ja.’ zeg ik trillerig. ‘Gefeliciteerd!’

En dan?

Afgelopen donderdag 13 juli werden we voorgesteld aan de pers. Samen met Nada, Julia Toorop en camjos Steffie, Koen en Bart mag ik vanaf 14 augustus zes maanden lang televisie maken. Om precies te zijn op 101TV onder de naam Academy TV. Het BNNVARA Academy team bestaat niet alleen uit televisie maken, ook radio, crossmedia en digital worden vertegenwoordigd. In totaal zijn er deze lichting 24 talenten gekozen op verschillende afdelingen.

Ook meedoen aan de BNNVARA Academy? Elke zes maanden is er een nieuwe auditie mogelijkheid. Hou de website dus in de gaten!

 

Foto: Annemieke van der Togt

 

 

Lees verder