Blog Samya: mijn auditie bij de BNN-VARA Academy 2017!

Een paar weken geleden had ik me opgegeven voor de BNN-VARA Academy. Tot mijn grote verbazing kreeg ik een ‘Ja; kom maar!’ mail. Afgelopen zaterdag pakte ik de trein richting Hilversum Media Park om auditie te doen.

Alles gratis

Vanaf het station volg ik de bordjes naar het BNN gebouw. Het angstzweet is me al uitgebroken. In de trein heb ik nog even gebeld met een vriendin om mezelf moed in te praten. Eenmaal aangekomen blijken mijn zenuwen onnodig. De sfeer is ongelooflijk relaxt. Er is een overvloed eten en drinken, leuke muziek en een heerlijk zonnetje. Presentator Jurre Geluk praat vrolijk de middag aan elkaar en benadrukt vooral, ondanks dat we zenuwachtig zijn, zoveel mogelijk te eten. Want…tjah…t’is gratis. Als bonus kom ik ook nog Girl in Film Sifra van Beugen tegen. Mijn zenuwen ebben weg.

A274

Als Jurre ‘A272 t/m A280’ omroept zakt mijn maag weer in mijn schoenen. Samen met de andere presentatie auditanten zit ik in een kringetje. Iedereen is vrolijk, zelfverzekerd en aardig. In groepjes van drie worden we omgeroepen. Ik word meegenomen naar de vijfde etage en maak een gezellig praatje met Jasper, die nu de Academy volgt bij de Digital afdeling. Terwijl ik wacht op mijn juryleden vertelt hij enthousiast over de Academy, BNN en zijn werk. Iedereen van de Academy is hartstikke vrolijk en verzekerd mij dat het allemaal wel goed komt. Voor ik het weet word ik naar binnen geroepen. Tijd om te shinen!

De auditie

Ik sta voor Spuiten en Slikken presentatrice Emma Wortelboer en twee andere juryleden. Ik vertel over mezelf, waarom ik bij BNN-VARA wil werken en over welke programma’s ik zou willen maken. De sfeer is goed. Eén van de juryleden vraagt of ik een improvisatieopdracht wil doen met Emma. ‘Ja, over die beestjes die jij buiten vangt. Hoe heten ze.’ zegt de ander. ‘Pokémon!’ roept ik enthousiast terwijl ik binnensmonds God bedank dat ik mijn ‘nerd-kant’ kan inzetten. Na de improvisatieopdracht praten we nog wat door. Die zenuwen waren nergens voor nodig! Als laatste moet ik de presentatietekst oplezen die ik van tevoren doorgestuurd heb gekregen. Door mijn enthousiasme over de auditie gaat de tekst al snel zuidwaarts. Ik verzin maar iets om ‘de druipende tranen over ramen en collectieve zenuwen in sponningen’ aan elkaar te praten. ‘Gewoon door blijven gaan!’ denk ik. De verlossende woorden ‘je bent door’ klinken als gratis zoete broodjes in mijn oren. Yes!

Hoe groot is de kans?

In totaal hebben er 5.500 mensen zich ingeschreven voor de BNN-VARA Academy deze lichting. Ongeveer 800 daarvan voor de richting ‘Presentatie’. Ik zit nu bij de laatste veertig. Waarvan er maar twee uiteindelijk de opleiding mogen doen. Jikes! Grote kans dus dat het deze keer misschien niet lukt. Maar daar ga ik natuurlijk niet vanuit. In mijn hoofd ben ik al lang aan het rondspelen in de kantoor Ballenbak.

23 juni is de volgende auditieronde. Dan worden de laatste tien gekozen. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!

 

In

Lees verder