Bossy Bitch vs #GirlBoss

Bossy Bitch vs #GirlBoss

Vanaf deze week is de serie #Girlboss te zien op Netflix. Het is gebaseerd op de gelijknamige biografie van Nasty Gal CEO Sophia Amoruso. Feministisch als ik ben, juich ik hardop bij alles waarbij een vrouw on top is natuurlijk.

“A #Girlboss is in charge of her own life. She get what she wants because she works for it.” Helaas kwamen er niet meteen veel voorbeelden in mij op waar vrouwen in film positief vertegenwoordigd worden in topfuncties.

Toen ik naar ‘female boss’ zocht op google, kwam ik ook gelijk dit tegen:

Girlboss

Fouten die vrouwen maken, tips om met een bitchy boss te werken, en een stockfoto van een schreeuwende vrouw naar een smekende man. Tussen de foto’s staan ook meteen voorbeelden uit films. En laat ik het daar net over willen hebben. De stereotypes vliegen je namelijk om de oren.

Food GIF - Find & Share on GIPHY

The Bossy Bitch Troop

Een vrouwelijke baas in films is al gauw een bitchy cliché. Als dezelfde rol vaker terugkomt in verschillende films noem je dat een ‘troop’. Denk aan het dorky meisje dat verandert in een zwaan of de eenzame huisvrouw die verliefd wordt op een succesvolle, knappe man. The Bossy Bitch is ook zo’n troop. Voorbeelden hiervan zijn:

Sigourney Weaver in Working Girl

Regisseur: Kevin Wade 

Scenario: Mike Nichols

Deze film uit 1988 is misschien wel het oudste voorbeeld van de Bossy Bitch troop. Sigourney Weaver speelt een baas die een snood plan bedenkt om de ideeën te stelen van haar assistente. Weaver is in de meeste shots agressief. Ze schreeuwt of aan de telefoon of in real life. Haar lieve assistente vervangt haar, onder Weaver’s naam, terwijl zij op haar ziekbed ligt. Haar verhaallijn gaat echter niet om het feit dat zij een waardige baas blijkt te zijn, maar over dat zij verliefd op rijke zakenman Harrison Ford wordt en ontslag neemt. Ook opvallend; de gif’s van deze film zijn merendeels Harrison Ford zonder shirt. Er is maar één gifje van Weaver. 

Shirtless GIF - Find & Share on GIPHY

Movie GIF - Find & Share on GIPHY

Meryl Streep in The Devil Wears Prada

Regisseur: David Frankel 

Scenario: Lauren Weisberger

Niet elke baas is natuurlijk agressief en constant aan de telefoon. Vele wegen leiden naar Bitchiness. In The Devil Wear Prada speelt Meryl Streep een personage dat erg lijkt op de coole Anna Wintour van Vogue. Haar stiltes snijden als diamanten en haar blikken krijgen je op je knieën. Gelukkig is daar Anne Hathaway, die op haar eigen manier in de goede gratie komt van haar baas. Haar verhaal gaat er gelukkig half om dat zij zelf uitgroeit tot een ‘force to be reckoned with’. Maar, om eer te houden aan de traditie, wordt zij tevens verliefd op een succesvolle en knappe zakenman.

Meryl Streep GIF - Find & Share on GIPHY

Sandra Bullock in The Proposal 

Regisseur: Anne Fletcher 

Scenario: Pete Chiarelli 

In The Proposal wordt de relatie tussen werkgever en werknemer wel erg persoonlijk. Sandra Bullock dwingt haar mannelijke werknemer Ryan Reynolds om met haar te trouwen. Ze is namelijk Canadees en wordt anders het land uitgezet. Bullock jaagt iedereen in het kantoor de stuipen op het lijf, is meestal aan de telefoon en heeft geen leven buiten naast haar werk. Gelukkig is daar Ryan Reynolds, die haar kennis laat maken met zijn gekke familie die Bullock wat losser maakt. Reynolds verandert niet in een betere medewerker, maar wordt uiteindelijk wel verliefd op deze knappe en succesvolle zakenvrouw. Die toch, na een volle 90 minuten, een persoonlijkheid blijkt te hebben buiten haar mantelpakje. Bewijs hiervan is te zien in deze scène: (waarschuwing: de lyrics van dit liedje zijn NSFW)

Jennifer Aniston in Horrible Bosses

Regisseur: Seth Gordon 

Scenario:  John Francis DaleyJonathan M. Goldstein, Michael Markowitz

Horrible Bosses GIF - Find & Share on GIPHY

Horrible Bosses brengt aan het licht dat niet alleen mannelijke bazen in staat zijn tot sexuele intimidatie en aanranding. Dat doen zij door middel van Bossy Bitch Jennifer Aniston die een weergaloze sexdrive heeft en vaker halfnaakt in beeld komt dan daadwerkelijk aan het werk is. Het is +10 punten tegen genderstereotypes maar -100 punten voor positieve beeldvorming over vrouwen in het algemeen. Uiteindelijke wordt Jennifer wordt erin geluisd door haar medewerker nadat hij haar opneemt tijdens haar ongepaste handelingen. De zogenoemde ‘crazy bitch whore’ moet de vakantie van haar medewerker betalen en stoppen met haar capriolen. Misschien wel een lichtpunt, ze worden tenminste niet verliefd op elkaar.

Bitch Boss, of Girlboss?

Gelukkig zijn er ook vriendelijke bazinnen in de media. Denk aan Liz Lemon uit 30 Rock, Leslie Knope in Parks and Rec en de dames van The Good Wife. Opvallend is dat in het geval van alle drie deze series er vrouwen in het schrijversteam zitten. Zou dat ermee te maken hebben? Sterker nog Tina Fey (Liz Lemon) en Amy Phoeler (Leslie Knope) hebben respectievelijk de series waarin zij spelen zelf geschreven. Dat laat maar weer zien: als je wilt dat iets goed gebeurt, moet je het misschien zelf doen.

Het verhaal van #GirlBoss is bewerkt door Kay Cannon (bekend van o.a.  Pitch Perfect en 30 Rock) en is geproduceerd door o.a. Sophia Amoruso en Charlize Theron. Na het zien van de eerste afleveringen was ik helaas niet echt overtuigd. Wellicht een beetje te op het ‘Ik kan alles lekker zelf’ gebied? 

Amorusos advies: “Don’t ever grow up. Don’t become a bore. Don’t let The Man get to you. OK? Cool. Then let’s do this.” Heeft de hoofdrolspeelster van de serie in ieder geval duidelijk ter harte genomen. 

Foto bovenaan: Meryl Streep and Anne Hathaway in The Devil Wears Prada (2006) @ TM and2006 Twentieth Century Fox.

Lees verder