Britt Snel wil Nederlanders uit hun hokjes trekken #interview
interview Britt Snel

Britt Snel wil Nederlanders uit hun hokjes trekken #interview

Britt Snel en Joren Molten leerden elkaar op de Film Academie in Amsterdam kennen en maakten samen voor One Night Stand de film Dost. “Vuil dat aan je armen kleeft, dat je er niet vanaf krijgt, hoe hard je ook boent. Dat is ‘dòst’ (uitspraak: ‘dust’).” Ik sprak met Britt over waarom ze scenario’s is gaan schrijven, welke verhalen ze wil vertellen en wat haar ‘kleine’ dromen zijn…

Dorpsachtige mentaliteit

Britt groeide op in een klein stadje in Overijssel, Oldenzaal, waar ze zich al op vroege leeftijd stoorde aan de dorpsachtige mentaliteit. “Het is natuurlijk heerlijk om in een dorp op te groeien, dichtbij de natuur en in een mooie omgeving. interview Britt SnelMaar niemand schoot ooit uit de bocht en niemand kon echt zichzelf zijn.” Britt was wat alternatiever, hield van cultuur, film en theater en zat volop in haar zoektocht naar haar eigen identiteit. Joren maakte eenzelfde proces door in Groningen waar er gezegd werd: “Paul de Leeuw staat op tv over film en theater te praten, en die is homo. Dus als je je in de kunsten interesseert moet je ook wel homo zijn”. Een misvatting die helaas in veel plekken in Nederland nog steeds tot de orde van de dag behoort.

Britt ontworstelde zich hier al snel aan en kwam in Amsterdam terecht, waar ze naar de open dag van de Film Academie ging. In eerste instantie met het idee om regie te gaan studeren. Toen er werd gezegd dat je ‘als regisseur mensen moet aansturen en opzwepen en je niet bang moet zijn om hele dagen met je voeten in de modder te staan’, leek er een ander pad te zijn dat haar meer prikkelde. Want uiteindelijk wil Britt gewoon verhalen vertellen. Op stel op sprong schreef ze een scenario in de hoop op gesprek te mogen komen. Dit lukte haar en zo studeerde ze in 2016 af aan de Film Academie.

Joren

In haar tweede jaar aan de Film Academie leerde ze Joren kennen, puur per toeval. “We moesten allemaal een korte film schrijven. Die werden in een boek verzameld waarbij je naam niet vermeld werd. De tweedejaars regisseurs mochten een verhaal kiezen die ze wilden verfilmen. Joren koos mijn script en eigenlijk ‘is de rest history’.” Ze ontwikkelden samen de film In Korpsdam is iedereen Gelukkig, die meteen werd geselecteerd voor de Nederlandse Film Festival Studentencompetitie. En dit was niet de eerste overwinning, de film reist nog steeds de wereld over om de ene prijs na de andere binnen te slepen. Niet geheel verrassend, gezien het een verhaal is dat dicht bij Britt en Joren staat.

Want is dat niet het geheim van succesvol verhalen vertellen? Hart voor de zaak hebben en dit in wat voor vorm dan ook over kunnen brengen. In het geval van Britt met het schrijven van prachtige, originele scenario’s. “De films die ik wil maken hebben allemaal een sociale kwestie, het is voor mij belangrijk om zaken van een andere kant te bekijken zoals ik ook met Dost heb geprobeerd. Joren en ik vonden het belangrijk om het verhaal vanuit het perspectief van de dader te vertellen. Hierdoor wordt al snel duidelijk dat elke dader eigenlijk ook slachtoffer is, dat vind ik mooi.”

Meer dan een mooi verhaal

Een mooi verhaal vertellen is niet het enige wat ze met Dost hebben gedaan. Het verhaal van Alko is een echt verhaal, een herkenbaar verhaal voor jongeren die vechten met ergens bij horen en hun eigen weg vinden. Alko (15) en z’n beste vriend Bjorn (15) wonen op het platteland, steken in de voorjaarsvakantie asperges en gaan samen naar de plaatselijke ‘keet’ om te drinken en meisjes te versieren. En van dat laatste hebben ze beiden nog niet zoveel kaas gegeten.

Wanneer Alko verliefd wordt op de stoere Marie (15), oefent hij schuchter met Björn hoe hij moet tongen en fantaseren ze over seks. Bjorn hoort later dat Alko en Marie iets met elkaar hebben en weet niet goed hoe hij hier mee om moet gaan. Als Alko troostend een arm om hem heen slaat, zoent Björn hem plotseling. Het nieuwtje dat Alko en Björn gezoend hebben gaat als een lopend vuurtje door het dorp en Alko is diegene die daarmee gepest wordt. Dan doet hij wat elke puberende tiener zou doen, hij vecht hard om te laten zien hoe ‘cool’ hij is om bij de groep te horen. In z’n gevecht verliest hij uit het oog wat echt waardevol is, en beseft hij te laat wat hij is kwijtgeraakt.

LEES OOK: One Night Stand films 2018; origineel, actueel en betrokken

Films die gemaakt moeten worden

“Op de première stonden alle acteurs er. Waarvan het merendeel gewoon jonge pubers zijn die nog nooit hadden geacteerd. Ook de ouders waren mee, sommigen zelfs op klompen. Dat was geweldig. Maar de ouders van Alko bijvoorbeeld vonden het ook spannend om hun zoon aan zo’n film mee te laten doen. Ze waren bang dat hij in het dorp als homo werd gezien en dat zouden ze toch niet prettig vinden. Maar uiteindelijk waren ze heel enthousiast.” En dit is precies waarom dit soort films gemaakt worden en gemaakt moeten blijven worden. Om de wereld, de mensheid, het volk van Nederland uit hun hokjes te trekken en hun kennis te laten maken met de veelzijdigheid van het leven.

“Kranten staan vol met de meest bizarre dingen waar ik over wil schrijven. Laatst las ik dat er een stel bejaarden in een verpleegtehuis een trio hadden opgezet, maar dit mocht niet. Wat een onzin, laat die oude mensen lekker doen wat ze willen. Dat vond ik enorme betutteling. Dan ga ik verder denken, wat nou als dit… of wat nou als dat…  En zo ontstaan eigenlijk de meeste van onze ideeën. Joren of ik komen met een bericht en dan gaan we vanuit daar verder denken, schrijven en ontwikkelen.”

Kleine verhalen

Wat Britt haar grootste droom is? “Die is eigenlijk op dit moment heel klein. Ik wil heel graag rond kunnen komen van m’n schrijven en dan pas stoppen als ik niet meer kan. En ja tuurlijk, een lange speelfilm of zelfs een boek zouden me enorm gelukkig maken, maar ik wil het liefst gewoon de hele dag typen.”

Laten we hopen dat dit gaat gebeuren want het is nodig om de kleine verhalen te vertellen die grootse gevolgen kunnen hebben. De dagelijkse situaties onherkenbaar maken om zo een klein stukje in het leven, de wereld en de mensen te kunnen veranderen.

Britt kijkt Dost met haar vrienden, wat bier en chips. Zodat iedereen kan roepen wat ze ervan vinden. Want ook daarom schrijft Britt dit soort verhalen: “Van dingen die je aan het denken zetten, word je rijker!” Dòst terugkijken kan hier.

Lees verder