<i>Buffy the Vampire Slayer</i>: moeder van de bingewatch

Buffy the Vampire Slayer: moeder van de bingewatch

Hoera! Buffy The Vampire Slayer is jarig. De populaire cultserie van schrijver/regisseur Joss Whedon is twintig jaar oud. Als je de serie nu zou kijken, verwacht je niet dat het al zo lang geleden gemaakt is. Het thema, de schrijfstijl en verhaallijnen zijn nu namelijk de industriestandaard geworden. Buffy Summers (gespeeld door Sarah Michelle Gellar) en haar vrienden uit het kleine plaatsje Sunnydale hebben de boel flink opgeschud. Niet alleen in de serie zelf, maar ook in tv-land. Er zijn zelfs academische studies naar de serie gedaan. Wij maakten een overzicht met zes manieren waarop Buffy de huidige tv-series beïnvloed heeft.

1. Langere verhaallijnen

Voordat Buffy op tv kwam, hadden series veelal losse afleveringen. Je kon ze door elkaar kijken en had nooit het gevoel dat je iets had gemist. Alsof de serie elke keer een reset knop had ingedrukt. Buffy maakt juist gebruik van lange verhaallijnen waardoor je de show op volgorde moest kijken. Dat betekende ook dat meer mensen elke week voor de buis waren gekluisterd. Ze konden namelijk afleveringen niet meer zomaar missen. Tegenwoordig is het heel normaal om lange verhaallijnen te hebben. Buffy zou je zelfs de moeder van de ‘bingewatch’ kunnen noemen.

Buffy GIF - Find & Share on GIPHY

2. Seizoensthema’s

In Buffy was er dus geen resetknop per aflevering. Joss Whedon drukte die pas in na elk seizoen. Elke keer werd er een nieuw kwaad geïntroduceerd om tegen te vechten. Hierdoor had elk seizoen zijn eigen karakter en konden de personages zich doorontwikkelen. Er zijn ook verhaallijnen die meerdere seizoenen overspannen. Zo had je een goede balans tussen oud en nieuw. Dit gebeurt niet alleen bij ‘fantasy’ series. Denk bijvoorbeeld aan House of Cardswaar ook elk seizoen een eigen rode draad aan drama heeft. 

3. ‘The Big Bad’

Die vaste vijand, genaamd ‘the big bad’, was ook nieuw. Omdat vroeger series per afleveringen werden gereset, had ook elke afleveringen zijn eigen antagonist. Deze kwam na de betreffende aflevering vaak niet meer terug. Buffy the Vampire Slayer had terugkerende antagonisten, en een hoofdantagonist per seizoen. Als je oude afleveringen van Star Trek terug kijkt, zie je duidelijk dat er vroeger met episodische antagonisten werd gewerkt.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer achtergronden bij series en films.

4. Driehoeksverhoudingen

Buffy the Vampire Slayer
James Masters als Spike

We kennen het natuurlijk uit andere vampieren series zoals Vampire Diaries, Twilight, True Blood… om er maar een paar te noemen. Buffy is echter de eerste serie die van een traditionele ‘bad-guy’ antagonist een ‘love interest’ maakte. En niet één, maar twee keer. Vampieren Spike en Angel hielden kijkers jarenlang op het puntje van hun stoel.

5. Overlapping in genre

Series hielden zich vroeger netjes aan hun genreconventies. Buffy valt officieel in het fantasy genre. De serie gebruikte echter verhaallijnen uit verschillende genres. Het lukte Joss Whedon om zijn bovennatuurlijke personages op een heel menselijke manier te schrijven. Buffy hield zich dan ook niet aan conventies. Er was zelfs een musical aflevering. Toen was het ongehoord om zulke genre crossovers te maken. Nu zien we het wel vaker dat series zo’n aflevering doen. Denk bijvoorbeeld aan de musical aflevering van Grey’s Anatomy en How I Met Your Mother.  

6. Sterke vrouwen

Alle verhalen die Joss Whedon heeft geschreven staan bekend om hun sterke vrouwelijke personages. Whedon had de originele Buffy The Vampire Slayer film geschreven uit zijn eigen frustratie. Hij kon niet geloven dat horrorfilms altijd knappe blonde meisjes aan hun lot overlaten. Hij is niet alleen een pionier en actieve vechter voor betere vrouwenrollen. Er is ook een LHBT+ personage in de Buffy serie. Dat was bijna ongehoord in die tijd. Ellen DeGeneres kwam in de jaren ’90 uit de kast in haar eigen tv-show en werd vervolgens verstoten door Hollywood. Een jaar eerder was Buffy de serie begonnen. Volgens Whedon is er echter nog veel werk aan de winkel:

‘When I created Buffy I wanted to create a female icon but also wanted to surround her with men who not only had no problem with the idea of a strong female character but who were, in fact, engaged and even attracted to the idea. Equality is like gravity. We need it to stand on this earth as men and women. And the misogyny that is in every culture is not a true part of the human condition. It is life out of balance and that imbalance is sucking something out of the soul of every man and woman who is confronted with it.’

Go Joss! En fijne verjaardag Buffy.

Football GIF - Find & Share on GIPHY

 

Lees verder