jk rowling cb strike hbo
jk rowling cb strike hbo

C.B. Strike: goed doordachte miniserie naar de boeken van J.K. Rowling #GiFKIJKT

Vanaf 4 juni is de mini-serie C.B. Strike te zien op Ziggo! Het is een verfilming van de Cormoran Strike boekenreeks: The Cuckoo’s Calling, The Silkworm en Career of Evil, geschreven door auteur Robert Galbraith – althans, dat dacht iedereen.

In april 2013 werd The Cuckoo’s Calling gepubliceerd, een debuutroman over privédetective Cormoran Strike van ene Robert Galbraith. Het boek werd redelijk goed ontvangen en gecomplimenteerd door andere schrijvers binnen het genre. Toen een criticus van de Sunday Times op Twitter haar mening gaf over het boek, reageerde iemand met een mysterieuze tweet…

Namelijk dat Robert Galbraith eigenlijk J.K. Rowling was. Dé J.K. Rowling, van de Harry Potter boeken. De Sunday Times gingen direct op onderzoek uit, en uiteindelijk bevestigde de agent dat Galbraith en Rowling een en dezelfde persoon waren. Binnen een paar dagen na deze onthulling steeg de verkoop van de boeken met 4000%. Tot groot ongenoegen van Rowling, die liever haar pseudoniem geheim had gehouden.

Het verhaal

De reeks volgt privédetective Cormoran Strike (Tom Burke) in Londen. Strike was een soldaat in Afghanistan, waar hij een been verloor. Fysiek en psychologisch is hij behoorlijk toegetakeld, maar zijn achtergrond als onderzoeker bij de militaire politie komt goed van pas als privédetective. De zevendelige mini-serie behandelt drie grote zaken die niet opgelost kunnen worden door de politie. Strike krijgt tijdens zijn onderzoek hulp van Robin Ellacott (Holliday Grainger). Ze begint als tijdelijke assistente, maar al snel is ze zo geïntrigeerd door het werk dat ze blijft hangen. Dit tot grote ergernis van haar verloofde, die haar liever in een veilig (maar saai) kantoor ziet.

jk rowling cb strike hbo

Niet vernieuwend, wel goed doordacht

Ik heb al een paar afleveringen mogen kijken, en als groot Britse detectiveserie-fan was ik al snel verkocht. Op veel vlakken is deze serie niet anders dan andere detectiveseries in Londen. Er is een norse mannelijke hoofdpersoon met een ingewikkeld verleden, en een vrouwelijke sidekick die aangetrokken is tot de puzzels en spanning van de moordzaken.

Wat wel origineler is aan de serie, en ik denk dat dat veel te maken heeft met de schrijfstijl van J.K. Rowling, zijn de goed ontwikkelde hoofdrollen. Rowling kan natuurlijk als geen ander een achtergrondverhaal creëren over personages, ze heeft per slot van rekening Harry Potter geschreven. Vooral Cormoran Strike wordt steeds interessanter naarmate de serie vordert. Dit zorgt er zeker voor dat dit niet de zoveelste Britse detective is, maar een goed doordachte serie met een gelaagd en intrigerend hoofdpersonage.

Maar, een verhaal van J.K. Rowling is natuurlijk nooit compleet zonder de toevoeging van een tof vrouwelijk personage . Robin Ellacott is stoer, intelligent en dapper. Zonder Robin zou Cormoran nooit de zaken kunnen oplossen, net als dat Harry nooit ergens was geweest zonder Hermoine.

C.B. Strike is vanaf 4 juni wekelijks te zien op Ziggo Movies & Series XL!

Lees verder