Carly Wijs: ‘ik wil graag zo eclectisch bezig blijven’ #interview

Ze schrijft, regisseert en acteert én ze is vanaf 7 december te zien in de nieuwe romkom Gek van Geluk. Girls in Film sprak met alleskunner Carly Wijs over deze heerlijke rol.

 Wie speel jij precies in Gek van Geluk?

“Ik speel Valérie, een zangeres op haar retour met ambities die duidelijk nog niet op z’n retour zijn. Haar hartsvriendin Lena (Plien van Bennekom), die ze kent van de kleinkunstacademie, schrijft al jaren haar hits, maar zij zit helemaal vast. Valérie probeert haar aan de man te brengen, want ze denkt dat die inspiratie vanzelf komt als Lena weer eens seks heeft en een beetje wakker wordt geschud. Alleen is Valéries kijk op de wereld nogal egocentrisch, waardoor ze niet echt rekening houdt met de gevoelens van anderen, dus dat loopt natuurlijk mis.”

Heb je zelf weleens een man voor een vriendin proberen te regelen?

“Nee, dat zou ik nooit doen, écht niet. Ik val sowieso op heel andere type mannen dan mijn vriendinnen, dus ik denk ook niet dat ik geschikt ben voor die taak. Soms proberen vriendinnen mij te koppelen en dan is het altijd iemand waarvan ik denk: Dat zou een heel leuke man voor jou zijn, maar níet voor mij.”

Wat was er zo leuk aan het maken van deze film?

foto: Jaap Vrenegoor

“Ik vind het ontzettend fijn werken met regisseur Johan Nijenhuis, dit was de tweede film die we samen maakten. En het was zalig om met Plien van Bennekom op de set te staan. Zij draagt de film echt en sleurt de kijker door het verhaal heen. Sowieso werkten er heel goede acteurs met veel theaterervaring mee, waardoor we veel konden improviseren op de set. Ik heb het gevoel dat je dat heel erg terugziet, er zit veel spontaniteit in de film.”

Lees ook: Gek van Geluk: romcom vol komisch talent 

We zagen je recent ook in Weg van Jou en Oude Liefde. Ben je happy met hoe je carrière nu loopt?

“Ja, het gaat heel goed, ik ben blij dat ik veel mag filmen en de mix kan maken met schrijven en regisseren. De buitenwereld verbindt succes met zichtbaarheid en toevallig ben ik nu in drie films vlak achter elkaar te zien. Maar ik heb ook veel ander werk wat belangrijk voor me is: Ik geef les op de theaterschool in België en mijn laatste twee stukken, Us/Them en Show, die ik heb geschreven én geregisseerd, touren inmiddels de wereld over, daar ben ik heel trots op. Theater is iets wat ik al heel lang doe in België. Daar kennen ze me echt van een heel andere kant en krijg ik soms de vraag: Klopt het dat jij in Nederland bekend bent? – dat vinden ze dan heel bizar.”

Gaat er ooit nog een Divorce-film komen?

“Ik denk het zelf niet, voor mijn gevoel is dat momentum een beetje voorbij. Die film had vorig jaar gemaakt moeten worden; ik kan me niet voorstellen dat mensen ‘m nu nog willen zien. Maar goed, ik kan niet in de toekomst kijken, dus wie weet. Ik heb het altijd ongelooflijk leuk gevonden om Divorce te maken en ik mis de mensen wel. Gelukkig spreek ik Katja (Herbers) en Chantal (Janzen) nog regelmatig, met Jeroen (Spitzenberger) heb ik een andere serie, Suspects, gemaakt en Waldemar (Torenstra) zit in Gek van Geluk. We blijven elkaar dus regelmatig tegenkomen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Waar droom jij nog van?

“Ik vind al dat ik veel doe, ik ga alle kanten op, en hoop eigenlijk dat ik zo eclectisch bezig kan blijven. Juist die mix van schrijven, regisseren en acteren maakt het zo interessant. Soms is het heel hard werken om het allemaal te combineren, maar als je je werk leuk vindt, is dat niet erg.”

Lees verder