Cate Blanchett
Cate Blanchett

Cate Blanchett: strijdt voor gelijke rechten en wint prijs na prijs #spotlight

De charismatische en mysterieuze actrice Cate Blanchett was dit jaar hoofd van de vakjury op het Filmfestival in Cannes. Honderden films worden vertoond en elk jaar door deze vakkundige jury bekeken en beoordeeld. Wanneer je film een prijs wint in Cannes dan is dat meestal een garantie dat je film wereldwijd goed bekeken zal worden.

De in Australië geboren actrice is een opvallende en sterke verschijning. Zo eentje waar je niet omheen kan als ze voor de camera verschijnt. In totaal heeft zij al 95 (!) prijzen op haar naam staan. Een krachtige vrouw en een inspiratie voor velen. Tijd voor een portret.

Lees ook: Deze vijf dingen moet je weten van Cannes 2018.

Powervrouw

De actrice is tevens één van de voorvechters van de Time’s Up beweging. Deze is tot stand gekomen na de schandalen rondom Harvey Weinstein. Recentelijk vertelde Cate Blanchett dat ook zij is lastiggevallen door Harvey Weinstein. Daarnaast vechten actrices in Hollywood al jaren voor gelijke rechten en inkomen in vergelijking met mannelijke acteurs. De beweging wilt in 2020 ervoor zorgen dat vanaf dan de hoeveelheid vrouwen in meerdere functies in de filmindustrie 50/50 is. Meer informatie over de beweging vind je hier.

Onder de vlag van 50/50 organiseerde Cate in Cannes een statement met 82 vrouwelijke filmmakers en actrices. Deze 82 vrouwen stonden voor het aantal vrouwelijke regisseurs die vanaf 1946 de trappen van Cannes betraden. In vergelijking tot 1866 mannelijke regisseurs. Tijd voor verandering dus! Namens de vrouwen uit de filmindustrie nam Cate Blanchett het woord samen met de bijna 90-jarige regisseuse Agnes Varda.  ‘Deze feiten zijn grimmig en onmiskenbaar. Vrouwen zijn geen minderheid in de wereld, maar de huidige stand van zaken in onze sector zegt iets anders’, aldus Cate Blanchett.

Het begin: van Kafka tot Elizabeth

Cate Blanchett begon haar carrière in 1993 eerst op het toneel, waar ze al gauw in de prijzen viel voor een van haar rollen in het stuk Kafka Dances. Al gauw volgden er televisierollen in Australische televisieseries. Haar eerste grote internationale doorbraak was de film Elizabeth, waarin zij de titelrol vertolkte. Voor deze rol won ze onder andere een Golden Globe Award en was tevens genomineerd voor een Oscar.

Cate Blanchett en Joseph Fiennes in Elizabeth (1998)

Favoriete films met Cate Blanchett

In de film Carol speelde Cate Blanchett de koele kikker Carol Aird. Een spannende rol, waar je als kijker op je puntje van je stoel zit om haar in de gaten te houden.

Carol kijk je bij Pathe Thuis.

In Blue Jasmine schittert Cate als Jasmine, waarin ze een verwarde verwende vrouw met verve speelt. Minutieus bouwt ze haar rol op waardoor je toch van haar gaat houden en met haar te doen krijgt. Voor haar rol won Cate een Oscar.

Blue Jasmine kijk je oa bij Ziggo on demand en KPN on demand.

Cate en Peter Sarsgaard in Blue Jasmin. Foto: Merrick Morton – © 2013 – Gravier Productions

Aankomende projecten

De rode loper van Cannes is by far niet de enige rode loper waar Cate dit jaar te zien zal zijn. Er komen maar liefst nog vijf (!) films waarin zij te zien of te horen is. De avonturenfilm Mowgli beleeft dit najaar zijn première en Cate Blanchett speelt hierin de rol van Kaa. Ook zal ze te zien zijn in de films The House With a Clock in its Walls, Ocean’s 8, Where’d You Go, Bernadette en How to Train your Dragon: The Hidden World.

Ocean’s 8

De kans dat die 95 prijzen er nog veel meer worden lijkt dus aanzienlijk. En ongetwijfeld zal Cate ook nog veel meer van zich laten horen in het kader van #TimesUp.

Wist je dat?

– Cate Blanchett de enige Australische actrice is met 2 Oscars in de categorie acteur.

– Cate zal in 2019 geregisseerd worden door Ivo van Hove (bekend als regisseur van Toneelgroep Amsterdam). Wij kunnen niet wachten om haar ‘in het echt’ te mogen bewonderen op het Londense Westend!

– Ze ooit als tiener op vakantie in Egypte op straat werd aangesproken om te figureren als cheerleader in een Amerikaanse blockbuster en ze dat gedaan heeft?

– Moeder zijn ook een groot deel van haar leven is? Ze is moeder van 4 kinderen, waarvan 1 dochter geadopteerd is.

– Ze samen met haar man tussen 2008 en 2012 artistiek leider is geweest van het toonaangevende Sydney Theatre Company.

Foto boven artikel: Cate Blanchett arriveert bij de screening van Girls of the Sun (Les Filles Du Soleil) tijdens het 71ste Filmfestival van Cannes.

Lees verder