Charlize Theron
Charlize Theron

Charlize Theron: ‘Roem interesseert me niets.’

“Wie is er nou echt níet leuk?” is zo ongeveer de meest gestelde vraag die ik krijg als ik mensen vertel dat ik tout Hollywood heb geïnterviewd. De eerste naam die dan in mijn hoofd oppopt, is Charlize Theron. Ik heb haar de afgelopen jaren drie keer gesproken in een round table (=interview met een kleine groep) en elke keer viel het me op hoe vijandig ze is naar vrouwelijke journalisten. Terwijl ze in interviews altijd als hardste roept dat ‘wij vrouwen in de business elkaar moeten supporten’.

Ergens snap ik Charlize ook wel, want het moet doodvermoeiend zijn om voor de tigduizendse keer de vraag te krijgen hoe je jong blijft en wat je beautygeheim is (“Een wonderpil”, zuchtte La Theron). Maar wat verwacht je nou zelf als je de schoonheidskoningin in Snow White and de Huntsman speelt en vervolgens nog een keertje komt opdraven voor de sequel? Dus lieve Char, als jij weer écht interessante rollen gaat spelen à la Monster, dan zullen wij de volgende keer babbelen over de essentie van het leven, deal?

Colleen Atwood outdoes herself in @thehuntsman which is full of her stunning costumes

A photo posted by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

1. Je doet minder films dan vroeger toen je bekend stond als workaholic. Is dat een bewuste keuze?

“Absoluut… ik houd ontzettend van mijn werk, maar op een dag besefte ik dat ik alleen maar op sets stond. Ik heb een tijdje vrijaf genomen en in die periode merkte ik waar mijn prioriteit ligt. Dat is bij de mensen om me heen. Mijn carrière is erg belangrijk voor me, maar ik wil later op mijn sterfbed geen spijt hebben omdat ik mijn werk altijd voorop heb gesteld. Echt gelukkig word je pas van de liefde van je dierbaren. Daarnaast geeft minder acteren me de ruimte om me op andere vlakken te verrijken, zelf te produceren en ideeën voor tv-series te ontwikkelen.”

2. Hoe kies jij je rollen uit?

“Ik ben gek op lezen, dus ik lees heel veel scripts die ik krijg opgestuurd en daarop reageer ik heel intuïtief. Ik ben gefascineerd door extreme karakters, mensen waar iets mis mee is, dat zijn de rollen waar ik in wil duiken. Bezoekersaantallen hebben me nooit geïnteresseerd; ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit een film heb aangenomen voor het geld, ook niet toen ik net begon als actrice. Als je geen gevoel bij een rol hebt, ga je dat terugzien op het witte doek. Ik kijk verder ontzettend veel films en raak op die manier ook geïnspireerd door regisseurs met wie ik wil werken.”

3. Geloof je dat jouw uiterlijk je heeft geholpen in je carrière?

“In het begin wel, als ik geen modellencarrière had gehad, was ik waarschijnlijk nooit van Zuid-Afrika naar de VS verhuisd. Al denk ik dat mijn uiterlijk me in die beginperiode ook heeft tegengewerkt, want mensen namen me niet serieus op audities en ik werd steeds in dat hokje van blonde bimbo gestopt. Voor mijn gevoel heb ik keer op keer moeten bewijzen dat ik ook iets kon. Mijn Oscar voor Monster heeft me op dat vlak wel geholpen, sindsdien word ik zelden meer gevraagd voor de mooie meisjesrollen.”

4. Heb je er moeite mee om ouder te worden?

‘Tuurlijk, ik denk dat geen enkele vrouw het leuk vindt dat ze rimpels krijgt en dat haar borsten uitzakken. Maar wat kun je doen om het te stoppen? Ik ben niet het type dat van alles aan zichzelf gaat doen om maar krampachtig jong te blijven. Met ouderdom komt ook wijsheid en dat is veel belangrijker dan looks, omdat dát je interessanter maakt als vrouw. Mijn eigen moeder is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Als ik naar haar kijk, denk ik: jij wordt elk jaar een mooier mens; ik kan alleen maar hopen dat ik oud word zoals zij.”

5. Hoe deal jij met alle roem en aandacht?

Charlize Theron: “Ik deal er niet mee om de simpele reden dat roem me niets interesseert. Begrijp me niet verkeerd, ik houd wel van het glamouraspect. Ik ben opgegroeid met de films van Fred Astaire en Ginger Rogers en vind het heerlijk om een mooie jurk aan te trekken. Maar met de aandacht zelf en de opdringerige manier waarom paparazzi inbreuk op mijn leven maken, heb ik grote moeite, vooral als het mijn gezin betreft. Ze proberen dealtjes te sluiten, maar ik weiger daaraan mee te werken, daarom sta ik ook zo vaak chagrijnig op foto’s. Ik ben echter liever een bitch dan dat ik mijn ziel aan de duivel verkoop.”

Foto boven artikel: Charlize Theron in Dark Places. Oa te huur bij Moviemax, Pathé Thuis of Ziggo on Demand.

Foto credits: Doane Gregory.

Lees verder