Crazy Rich Asians: een extravagante en aangename verrassing #GiFKIJKT

Ik wist niet wat ik met die titel aanmoest. Crazy Rich Asians… het klonk wat generaliserend en als een overdreven en voorspelbare romantische komedie. En om heel eerlijk te zijn was deze film niet eens mijn eerste keuze – ik was te laat voor de documentaire Whitney en ging daarom ‘maar’ naar de enige film die nog draaide.

En daar zat ik dan, extreem bevooroordeeld en chagrijnig omdat ik niet bij de Whitney Houston documentaire zat. Maar tot mijn grote verbazing was Crazy Rich Asians een extravagante, grappige en – wat betreft diversiteit in Hollywood – baanbrekende romantische komedie!

Het verhaal

Het verhaal lijkt in eerste instantie een verhaal dat we al wel eerder hebben gehoord. Rijke knappe man wordt verliefd op een mooie vrouw van eenvoudige komaf. Eigenlijk elk boek van Jane Austen dus. De rijke man is Nick Young (Henry Golding), de vrouw is Rachel Chu (Constance Wu). Ze hebben elkaar ontmoet in New York en lijken de perfecte match. Rachel weet bijzonder weinig van Nick zijn familie. Wanneer Colin, de beste vriend van Nick, gaat trouwen, vraagt Nick aan Rachel om eindelijk mee te gaan naar het oosten van de wereld en zijn familie te ontmoeten. Nietsvermoedend gaat Rachel mee.

Wanneer ze eerste klas blijken te vliegen (inclusief champagne, bediening en zijden pyjama’s) komt Rachel er stapje bij beetje achter dat Nick’s ouders geld hebben. En ze zijn niet een beetje rich, maar crazy rich. En dat blijkt een groter obstakel dan in eerste instantie gedacht. Niet alleen komt Rachel terecht in een wervelwind van faam en geld. Het grootste obstakel blijkt de familie: kan een jonge vrouw van eenvoudige komaf ooit goed genoeg zijn voor de erfgenaam van een gigantisch zakenimperium uit Singapore?

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Heerlijke personages en indrukwekkende cast

Het is voor het eerst sinds 1993, toen The Joy Luck Club uitkwam, dat een Hollywoodfilm bijna uitsluitend bestaat uit Aziatische of Amerikaans-Aziatische acteurs. En niet zo maar acteurs: Awkwafina (hiphip-muzikant en actrice), Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon), Ken Jeong (The Hangover), Kris Aquino (een superster in de Filippijnen) en Lisa Lu (die in The Joy Luck Club speelde). De twee hoofdpersonages hadden tot voor kort met name kleinere rollen, maar daar zal na deze film verandering in gaan komen.

Vooral Awkwafina en Ken Jeong (die haar vader speelt) blijken een komische match made in heaven. Tussen alle extravagantie en rijkdom zijn zij twee nuchtere en bovenal extreem hilarische personages die de film wat luchtiger houden. Want af en toe, hoeveel absurde dingen er ook gebeuren in de film, zijn er serieuze wendingen die ik niet direct aan zag aankomen.

crazy rich asians

Clashende culturen

Wat mij het meest intrigeerde was de strijd tussen Rachel en Nick’s moeder, Eleanor Young. Al aan het begin van de film is het duidelijk dat Eleanor Young geen tegenspraak duldt. Ze bezit een fortuin wat haar ook niet is aan komen waaien. En dat wil ze koste wat kost beschermen. Ze lijkt onvermurwbaar wat betreft het accepteren van Rachel als geschikte vrouw voor haar oudste zoon. Rachel is een Chinees-Amerikaanse (het Amerikaanse kan niet genoeg benadrukt worden door mevrouw Young), opgevoed door een alleenstaande immigrante uit China. Een onmogelijke combinatie volgens Eleanor. Rachel komt hierdoor voor een bijzonder lastige keuze te staan. Als de man van haar dromen kiest voor haar, raakt hij zijn familie kwijt. Maar optie twee, de relatie verbreken en geen wig drijven tussen Nick en zijn familie, is voor Rachel natuurlijk minstens even erg…

Crazy Rich Asians is dus niet alleen een leuke romantische komedie, het toont ook aan dat diversiteit in Hollywood gewoon kán. En werkt blijkbaar, als we kijken naar de cijfers in de box office. Een stap in de goede richting!

Crazy Rich Asians draait nu in de bioscoop.

Lees verder