Dae ye ken Dutch Outlanders; Nederlandse Outlander fans op Facebook.

Onlangs maakten we een foutje over de serie Outlander in één van onze kijktips. Esther wees ons daarop terecht. En attendeerde ons op de Facebook Groep ‘Dae ye ken Dutch Outlanders’ over deze serie, waarvan zij één van de beheerders is. Een geweldig actieve groep waar we graag meer over wilden weten.

1 – Wanneer is jullie groep opgericht?

Onze Facebook groep Dae ye ken Dutch Outlanders is opgericht op 29 juli 2017 en heeft op dit moment 817 leden waarvan er 775 zeer actief zijn! Op Instagram hebben we 2.266 volgers. Dagelijks komen er nieuwe volgers bij.

2 – Voor degenen die Outlander niet kennen. Vertel er eens kort wat over.

Outlander is een serie die gebaseerd op de boekenreeks van schrijfster Diana Gabaldon. Het gaat over een Engelse WOII legerverpleegster Claire, die na die oorlog op hernieuwde huwelijksreis gaat naar Schotland met haar man Frank Randall. Tijdens deze vakantie gaat Claire op een ochtend alleen op zoek naar een bepaalde bloem. Op miraculeuze wijze komt ze terecht in het jaar 1745.

Aanvankelijk denkt ze in een speelfilm te zijn terecht gekomen. Al snel blijkt dat dit helemaal niet geval is, maar dat ze letterlijk door de tijd is heen gevallen. Ze komt midden in de schermutselingen terecht van een stel Hooglanders en de Britse Redcoats. Een Britse kapitein ziet haar aan voor een Franse spion. Ze wordt bijna door hem aangerand tot ze gered wordt door een Highlander die haar vervolgens meeneemt naar zijn mannen.

Bij deze mannen is een jonge, uitzonderlijke lange, roodharige Schot die zijn arm uit de komt heeft Jamie. Claire helpt hem en ze nemen haar mee naar hun eigen clan. Het begin van een enorm avontuur met hartstochtelijke liefde, een huwelijk, ontvoeringen, beschuldigingen van hekserij en moord.

3 – Waarom is Outlander de moeite van het volgen waard?

De serie blijft boeien omdat elk seizoen zich ergens anders afspeelt en over iets anders gaat. In het 2e seizoen gaan Jamie en Claire naar Frankrijk waar ze aan het hof van de Franse koning verblijven. Dus je wordt als kijker meegenomen van het ruwe Schotse Hoogland in seizoen 1, naar het mondaine Parijs in seizoen 2 en vervolgens naar de opstand van de Jacobieten in Schotland waar veldslagen zijn en afscheid van dierbaren. In seizoen 3 gaan ze op weg naar het Caribisch gebied en krijgen ze weer te maken met de boottochten en slavenhandel. Op dit moment zijn ze druk aan het filmen voor seizoen 4 en dat speelt zich weer af in de Nieuwe Wereld van Amerika.

4 – Wat was de aanleiding voor het oprichten van een Facebook groep?

Dat is eigenlijk heel grappig. We wilden een BBQ organiseren voor mede Outlander fans. We waren toen met ongeveer zes mensen. En we zaten op Facebook in een chatgroepje met elkaar te verzinnen waar die moest gaan plaatsvinden… Enfin dezelfde dag hadden we een FB groep en de BBQ moet nog steeds plaats vinden.

De beheerders van de groep. Karin (linksboven), Angelique (rechtsboven), Esther (links onder) en Lin (rechts onder).

Mocht jij ook beheerder of lid zijn van een Facebook Groep over een film of serie en het leuk vinden om met een artikel op onze site te komen, laat dat ons weten via vivian@girlsinfilm.nl.

5 – Waar praten jullie allemaal over in de groep?

Natuurlijk wordt er hoofdzakelijk over de serie en de boeken gesproken. We hebben topics over elk boek en elke aflevering van de serie, zodat we zoveel mogelijk spoilers uit de weg gaan. Maar we doen daar ook niet heel krampachtig over. Via Twitter en Instagram houden we onze leden op de hoogte wat er gebeurt.

We zijn met z’n allen druk bezig om maar vooral niets te missen van alle nieuwtjes van de hoofdrolspelers. Op dit moment  zijn druk met het organiseren van een rondreis in Schotland voor volgend jaar. Wat we wel erg belangrijk vinden is dat we het privéleven de acteurs met rust laten. Wat ze doen in hun eigen tijd en met wie ze omgaan is aan hun.

6 – Wat was een populaire discussie?

De discussie over iedereens verwachting, vlak voor het uitkomen van een nieuw seizoen is erg leuk. Nu komt eind van het jaar seizoen 4 uit. Daar hebben we het over in een speciale topic. Zodat de leden die niets willen weten, het ook niet zomaar kunnen zien. In de boeken kan je alles lezen natuurlijk, maar de serie is soms wat anders met sommige verhaallijnen. Dat is altijd erg leuk om over te praten.  Ook na afloop van een aflevering over hoe iedereen het vond is altijd erg leuk. Hoe verschillend iedereen een aflevering heeft ervaren.

Volg Girls in Film ook op Facebook en Instagram.

7 – Hebben jullie wel eens ruzie gehad in de groep?

We hebben gelukkig nooit ruzies in de groep. Er zijn wel eens meningsverschillen, maar dat is alleen maar leuk. Iedereen is anders en ervaart dingen op een andere manier. Zo is dat ook met het lezen van de boeken en het zien van de serie.

8 – Zien jullie elkaar ook ‘in real life’?

Dat is wel een hele leuke vraag. Zoals je kon lezen zouden we dus een BBQ gaan houden met een klein groepje, waarmee we uiteindelijk de groep zijn opgestart. Die BBQ willen we aankomende zomer gaan houden met de groep die ook meegaat met onze reis naar Schotland. Zodat iedereen elkaar een beetje beter leert kennen voordat we echt weg gaan in het voorjaar van 2019.

Maar ik heb zelf (Esther) al eens kennis gemaakt met Angelique. We zijn samen naar Sam (Heughan – Jamie in de serie) geweest in Amsterdam toen hij daar was voor de opnames van zijn laatste film The Spy Who Dumped Me. Hij was daar maar 2 dagen. En wij waren er de eerste dag. Het stroomde van de regen en er waren al wat scenes afgelast door het slechte weer. Er was toch nog 1 die wel doorging hoorde wij, dus daar waren we naar toe gegaan. We hebben daar de hele middag staan wachten in de regen.

We zagen hoe ze de set aan het opbouwen waren en hoe er door stand ins werd gerepeteerd. Maar helaas geen Sam gezien die dag. De dag erna konden we helaas niet. Toen was het stralend mooi weer en heeft Sam veel fans ontmoet. Daar hebben we nu nog de balen van haha. Hopen op een volgende keer dat we hem wel eens kunnen ontmoeten, en Caitriona (Balfe – Claire in de serie) ook!

9 – Waar hopen jullie op dat er gaat gebeuren met de serie?

Wat we echt hopen met z’n allen is dat ze wel 10 seizoenen gaan maken. Diana is nu met haar 9e boek bezig dat eind dit jaar, begin volgend jaar uitkomt. Ze wil er 10 gaan schrijven. Dus we hopen ook echt dat ze die allemaal gaan verfilmen. Het is zo’n mooi verhaal en ik ken alleen maar liefhebbers. Die allemaal zeggen dat er maar weinig of geen enkele andere serie hieraan kan tippen. Ze hebben ook al zoveel prijzen gewonnen. En de kijkcijfers bij Starz zijn altijd erg hoog, dus we hebben er alle vertrouwen in.

10 – Wat is jullie grote wens voor de Facebook groep?

We gaan volgend jaar met onze groep naar Schotland. We hebben nu nog geen idee of ze dan ook (weer) aan het filmen zijn (de afgelopen seizoenen wel rond die tijd). Maar als ze ergens aan het filmen zijn willen we gaan kijken bij de set en hopen dat we Caitriona en Sam en de andere acteurs kunnen zien (en ontmoeten).

Outlander kijk je op Netflix (seizoen 1 en 2). Seizoen 3 is sinds begin van deze maand exclusief te zien bij Ziggo.

Foto boven artikel: Casey Crafford – © 2017 Starz Entertainment, LLC

Lees verder