Daisy Ridley: <i>‘Star Wars geeft hoop aan vrouwen’</i> #interview
interview met Daisy Ridley

Daisy Ridley: ‘Star Wars geeft hoop aan vrouwen’ #interview

Twee jaar terug brak ze door met haar rol in Star Wars en nu speelt ze weer de hoofdrol in de nieuwe film The Last Jedi. Daisy Ridley vertelt waarom Star Wars echt wel leuk is voor vrouwen.

Hoe ben jij aan de meest gewilde rol van Hollywood gekomen?

“Ik heb heel veel audities gedaan, dat proces heeft zeven maanden geduurd. De eerste keer was ik zo zenuwachtig dat ik tot twee keer toe in tranen uitbarstte. Ik dacht dat ik het daarmee verknald had, maar ze vonden die kwetsbaarheid juist goed bij de rol passen. Tegen de tijd dat ik bij de vijfde auditie was, begon ik erin te geloven. En mijn gevoel klopte, want een paar dagen later kreeg ik het verlossende telefoontje: Ze hadden voor mij gekozen!”

Was je daarvoor al een Star Wars-fan?

“Ik heb de films altijd te gek gevonden – al was ik doodsbang toen ik de eerste film in de bioscoop zag. Maar ik ben nooit iemand geweest die echt fan was van iets of iemand en posters aan mijn muur hing. Ik kan wel opkijken tegen actrices die me inspireren, zoals Felicity Jones of Carey Mulligan. Eigenlijk is Star Wars pas na de eerste film van echt grote betekenis voor me geworden, want het heeft zoveel deuren geopend. Het is heel bijzonder om deel te mogen uitmaken van zo’n waanzinnig project en een cool personage te spelen dat zoveel mensen aanspreekt.”

lees verder onder de foto

Foto: David James ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Waarom moeten ook vrouwen naar Star Wars gaan?

“De Star Wars-films draaien allang niet meer om alleen maar actie. Juist het emotionele hart is wat deze films zo interessant maakt: de onderlinge spanningen en romantische verhaallijnen. Ik denk dat de film ook hoop geeft aan vrouwen die zelf worstelen met hun familie en met relaties. Daarnaast geloof ik dat wij vrouwen graag kijken naar andere sterke vrouwen en daarvan is mijn personage Rey het perfecte voorbeeld. Ze is geen prinses, zoals de vrouwen in de vorige films, maar een stoere en onafhankelijke meid.”

Lees ook: Waarom Star Wars ook leuk is voor meisjes?

Hoe belangrijk is het voor jou om een vrouwelijke heldin te spelen?

“Voor mij is het eigenlijk heel vanzelfsprekend dat de heldin een vrouw is, en dat dank ik aan mijn opvoeding. Mijn moeder en de vrouwen om me heen hebben altijd gewerkt, en waren daarmee een voorbeeld. Grappig dat mensen me deze vraag nu veel stellen, want het is een geweldige rol, maar niet specifiek omdat ze een vrouw is. Voor mij zijn mannen en vrouwen sowieso gelijk, maar blijkbaar is het voor sommigen een big deal dat de heldin hier een vrouw is. Dat maakt de rol des te belangrijker en bewijst dat er veel meer sterke vrouwenrollen moeten komen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

lees verder onder de foto

Star Wars: The Last Jedi. Daisy Ridley (Rey) met regisseur/schrijver Rian Johnson. Foto: Lucasfilm Ltd. © 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Wat maakt Rey in deze film door?

“Ze leert haar eigen weg te vinden en zich niet mee te laten sleuren in de hype. Ze heeft verhalen over Luke Skywalker gehoord, maar hij laat haar beseffen dat dingen niet zo zwart/wit zijn als ze lijken. Goede mensen maken slechte keuzes en slechte mensen kunnen ook goede keuzes maken. Rey leert bovendien meer over haar eigen kracht en haar zwaktes, waardoor ze meer vertrouwen in zichzelf krijgt.”

artikel gaat verder onder foto

Look at the giant AT-AT and Daisy being absolutely gorgeous on the red carpet! I wish i were there… 😧💘

A post shared by Daisy Ridley 🌼 (@daisyridrey) on

Hoe zwaar waren alle stunts voor jou?

“In het begin worstelde ik heel erg met het stuntwerk. Ik had nog nooit zoiets heftigs gedaan en ook psychologisch gezien moest ik mezelf wel over wat grenzen duwen. Bij de eerste film was ik ook nog eens allergisch voor de nepsneeuw, waardoor ik me minder kon geven dan ik wilde. Nu, bij de tweede film, heb ik dat wel gedaan. Ik heb heel hard getraind en mezelf echt gepusht omdat ik het beste van mezelf wilde laten zien.”

Hoe was het om zo close samen te werken met Mark Hamill (Luke Skywalker) en Adam Driver (Kylo Ren)?

“Ik vond het fantastisch. Ze zijn allebei heel verschillend: Mark is echt een prater en Adam helemaal niet. Mark heeft een bizar leven achter de rug, waar Star Wars een grote invloed op heeft gehad – iedereen kent hem als Luke Skywalker. Hij is ouder, hij is vader, dus zijn energie is wat stabieler. Adam is een vat vol emoties, maar dat maakt hem juist ook geweldig om mee te werken.”

Star Wars: The Last Jedi draait nu in de bioscoop. Check hier de trailer: 

Foto boven artikel: Industrial Light & Magic/Lucasfilm © 2017 Lucasfilm Ltd. 

Lees verder